Η συνήθεια που πρέπει να καθιερώσεις κάθε πρωί για να ελέγξεις την υγρασία & να αποφύγεις τη μούχλα

Pexels

Η μούχλα εγκυμονεί αμέτρητους κινδύνους για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δομικές ζημιές στο σπίτι μας, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Η θερμοκρασία πέφτει ολοένα και περισσότερο όσο προχωράμε στον χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι, όπως είναι λογικό, δεν θα είμαστε τόσο πρόθυμοι να κρατάμε τα παράθυρά μας ανοιχτά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας στο σπίτι, επειδή υπάρχει λιγότερη ανανέωση του αέρα και η υγρασία από πράγματα όπως το ντους παγιδεύεται στο εσωτερικό.

Η μούχλα εγκυμονεί αμέτρητους κινδύνους για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δομικές ζημιές στο σπίτι μας, αν δεν αντιμετωπιστεί, οπότε είναι σημαντικό να την καταπνίξουμε ήδη εν τη γενέσει της. Ωστόσο, ένας εμπειρογνώμονας συμβούλευσε ότι αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι απίστευτα εύκολο, απλά προσθέτοντας μια συνήθεια στην πρωινή μας ρουτίνα.

Πώς να εντοπίσω και πώς να προλάβω τους κοριούς πριν μπουν στο σπίτι και το στρώμα;

Για να ελαχιστοποιήσουμε λοιπόν την υγρασία στο σπίτι και να αποτρέψουμε την ανάπτυξη μούχλας, οι ειδικοί από το MeandMyGlass.co.uk συμβουλεύουν να θέτουμε τη συσκευή θέρμανσή μας σε λειτουργία για 20 λεπτά κάθε πρωί. Είτε πρόκειται για καλοριφέρ, είτε για σόμπα, είτε για κλιματιστικό. «Η ενεργοποίηση της θέρμανσης για περίπου 20 λεπτά το πρωί μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υγρασίας στο δωμάτιο. Ανοίξτε πρώτα τα παράθυρα για να δημιουργηθεί μια υγιής ροή αέρα και, στη συνέχεια, βάλτε τη θέρμανση σε λειτουργία για να μην αχνίζουν τα παράθυρα».

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο εξωτερικός αέρας είναι πιο κρύος από τον αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού, οπότε μπορεί να δημιουργηθεί συμπύκνωση στα παράθυρά μας. Αυτή η υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας, εξηγεί ο John Cutts, ειδικός σε θέματα τζαμιών από την ίδια εταιρεία: «Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να διαπιστώνουν ότι τα παράθυρά τους έχουν αχνίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που συχνά οδηγεί σε ένα υγρό περβάζι. Ενώ η συμπύκνωση μπορεί να μην φαίνεται σαν ένα μείζον ζήτημα, μπορεί να γίνει σοβαρό πρόβλημα μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται μούχλα, η οποία μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε όλο το δωμάτιο».

Χρησιμοποιείς εντελώς λάθος το αποσμητικό γι΄αυτό και πολλές φορές αισθάνεσαι πως μυρίζεις άσχημα

Ο εμπειρογνώμονας συμβουλεύει: «Να αφιερώνετε χρόνο το πρωί για να σκουπίζετε τη θολότητα από τα παράθυρα, να τα ανοίγετε για να επιτρέπετε περισσότερο αερισμό και να σφραγίζετε τυχόν ρωγμές των παραθύρων που μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα». Εάν συσσωρεύεται πολύ υγρασία, συνιστούν επίσης να τα σκουπίζουμε το πρωί με χαρτοπετσέτες τις επιφάνειες ή να αγοράζουμε φυτά όπως οι ορχιδέες που είναι γνωστό ότι μειώνουν την υγρασία στον αέρα.

Η μούχλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία, οπότε η υγρασία πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Αν αφεθεί να αναπτυχθεί, η μούχλα μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να αυξήσει την πιθανότητα αναπνευστικών προβλημάτων και άσθματος και να προκαλέσει ακόμη και αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους. Αυτοί που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν είναι τα μωρά, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι - καθώς και άτομα με υπάρχοντα πνευμονικά προβλήματα ή ατοπικό έκζεμα και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς θα «σώσω» τα ρούχα που ξέχασα όλη νύχτα στο πλυντήριο από την άσχημη μυρωδιά

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης