5 tips για να καλλιεργήσεις εύκολα τα δικά σου αβοκάντο στην κουζίνα σου

Θα έχεις τα δικά σου αβοκάντο με έναν διασκεδαστικό τρόπο κηπουρικής ακόμα κι αν είσαι αρχάρια.

Το αβοκάντο είναι ένα από τα φρούτα που μπορούμε να προμηθευτούμε όλο τον χρόνο, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορείς να καλλιεργήσεις το δικό σου;

Σου έχουμε την απάντηση. Ναι, μπορείς και μάλιστα με έναν διασκεδαστικό τρόπο κηπουρικής εσωτερικού χώρου που ακόμα κι αν είσαι αρχάρια.

Βέβαια οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι μια μακρά διαδικασία. «Η καλλιέργεια αβοκάντο απαιτεί υπομονή», αναφέρει και ο Zahid Adnan, μία επαγγελματίας κηπουρός στο The Plant Bible.

«Μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν το δέντρο παράγει καρπούς, επομένως είναι απαραίτητο να είστε επίμονοι και να απολαμβάνετε τη διαδικασία».

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσεις το αβοκάντο στην προετοιμασία του φαγητού σου, αποθήκευσε το κουκούτσι του αβοκάντο για την καλλιέργεια του δικού σου δέντρου. Εμείς για να σε εμπνεύσουμε, θα σου δείξουμε παρακάτω κάποιες τεχνικές φύτευσης και συμβουλές φροντίδας για την καλλιέργεια ενός επιτυχημένου δέντρου αβοκάντο.

Avocado lover’s hacks: Πώς ένα αβοκάντο μπορεί να ωριμάσει στον φούρνο μικροκυμάτων

Πώς ξεκινάς

Αρχικά, φρόντισε να επιλέξεις την καλύτερη ποικιλία. Εξέτασε πάνω αρκετούς τύπους για να επιλέξεις μια ποικιλία αβοκάντο που ταιριάζει στο κλίμα της περιοχής και τις θερμοκρασίας.

Οι διαφορετικές ποικιλίες αβοκάντο έχουν ξεχωριστές γεύσεις και απαιτήσεις ανάπτυξης. Τα αβοκάντο χάσας είναι δημοφιλή για οικιακή καλλιέργεια λόγω της πλούσιας γεύσης και της προσαρμοστικότητάς τους.

Το επόμενο βήμα είναι μόλις επιλέξεις το αβοκάντο, βεβαιώσου ότι έχεις το τέλειο κουκούτσι. Το κουκούτσι θα πρέπει να φαίνεται φρέσκο ​​και υγιές και είναι πολύ πιθανό να πολλαπλασιαστεί. Είναι σημαντικό να ξεπλύνεις τυχόν υπολείμματα σάρκας, αλλά πρόσεξε να μην κάνεις και να ξεχάσεις να αφαιρέσεις και το καφέ δέρμα που καλύπτει τον σπόρο.

Τώρα πάμε και στο διασκεδαστικό κομμάτι

Για να μεγαλώσει στο χώμα που έχεις επιλέξει, θα χρειαστείς μερικές οδοντογλυφίδες στο χέρι. Τα αβοκάντο μπορούν να καλλιεργηθούν από σπόρους χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδες και ένα ποτήρι νερό ή φυτεύοντάς τα απευθείας στο έδαφος.

Για να το κάνεις αυτό, πιέσε πρώτα τρεις έως τέσσερις οδοντογλυφίδες στο κωνικό κάτω άκρο, με ελαφρά γωνία προς τα κάτω και ομοιόμορφα τοποθετημένες γύρω από την άκρη.

Ισορρόπησε το χώμα σε ένα βάζο γεμάτο νερό, με τις άκρες της οδοντογλυφίδας να δείχνουν προς τα κάτω. Βεβαιώσου ότι συνεχίζεις να γεμίζεις το βάζο με νερό σε ένα φωτεινό, ζεστό περβάζι και φύλαξέ το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Σε δύο έως οκτώ εβδομάδες, οι ρίζες και οι μίσχοι θα αρχίσουν να αναδύονται.

Μερικές εβδομάδες πριν από τη φύτευση, ανακάτεψε το χώμα με λίπασμα ή κοπριά για να αυξήσεις τα επίπεδα αποστράγγισης και θρέψης. Για να το κάνεις στο σπίτι, τοποθέτησε δύο κουταλιές της σούπας χώμα σε ένα μπολ και προσθέστε λίγο νερό.

Πρόσθεσε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και δώσε μεγάλη προσοχή για να δεις αν το μείγμα αφρίζει ή όχι. Αν ναι, τότε το έδαφος είναι όξινο. Εάν προσθέσεις μισό φλιτζάνι ξύδι σε δύο κουταλιές της σούπας χώμα και το μείγμα αφρίσει, είναι αλκαλικό. Έτσι θα ξέρεις αν το χώμα σου έχει ουδέτερο pH αν και τα δύο πειράματα δεν προκαλέσουν αντίδραση.

Μόλις ριζώσει το αβοκάντο ευδοκιμεί καλύτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες. Πρέπει να σκεφτείς πόσο συχνά πρέπει να ποτίζεις το φυτό εσωτερικού χώρου. Τα αβοκάντο ευδοκιμούν σε καλά στραγγισμένα εδάφη. Βεβαιώσου ότι το χώμα είναι σταθερά υγρό, αλλά με πολύ νερό.

Το αβοκάντο κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή – Ως το 2050 θα έχει μειωθεί σημαντικά η παραγωγή

Θυμήσου να φυτέψεις τον σπόρο σε μια τοποθεσία με καλή έκθεση στο ηλιακό φως.

Αν παρατηρείς ότι το φυτό έχει αρχίσει να φυτρώνει πραγματικά φύλλα, φρόντισε να συνεχίσεις να κόβεις τα πάνω κλαδιά κατά το ένα τρίτο για να περιορίσεις το ύψος ενώ καθάρισε τους εσωτερικούς βλαστούς και τις νεκρές ζώνες. Αυτό διατηρεί τη σωστή ροή αέρα και κατανομή του ηλιακού φωτός.

Τι να προσέξεις

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα καιρικά φαινόμενα. Βάλε τα φυτά σε δοχεία ή πήγαινέ τα σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της νύχτας εάν ο καιρός είναι ακραίος.

Με συνεχή προσεκτική φροντίδα κατά τη διάρκεια των εποχών, τα δέντρα αβοκάντο θα ανταμείψουν τους κόπους σου με ένα γεμάτο καλάθι από το πράσινο αυτό superfood.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης