Αν θες σπιτικό παγωτό χωρίς μπανάνα και γάλα, φτιάξε σορμπέ με φρούτα με 3 υλικά
Σορμπέ φράουλα - ροδάκινο; Σορμπέ καρπούζι με δυόσμο; Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί για να δροσιστείς τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Όταν έχεις άφθονα φρέσκα φρούτα στο ψυγείο σου, το σορμπέ είναι η καλύτερη λύση για το καλοκαίρι.
Δεν χρειάζεσαι καν συνταγή, απλά κάποια βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις και να βάλεις λίγη από τη δημιουργικότητά σου. Σορμπέ φράουλα-ροδάκινο; Σορμπέ καρπούζι με δυόσμο; Σορμπέ βατόμουρο κεράσι; Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί που μπορείς να φτιάξεις το καλοκαίρι.
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ψιλοκομμένα φρούτα, (καλό είναι να τα κάνεις πουρέ), στη συνέχεια προσθέτεις λίγο σιρόπι της επιλογή σου και λίγο χυμό λεμονιού. Τα παγώνεις μετά ανακατεύεις ξανά το σορμπέ σου και το ξαναβάζεις στην κατάψυξη.
Άκης Πετρετζίκης: Sandwich με παγωτό βανίλια
Δες πόσο εύκολα μπορείς να κάνεις αυτή τη συνταγή βήμα προς βήμα
Ετοίμασε δύο κιλά ψιλοκομμένα φρούτα. Η δόση αυτή είναι ιδανική για να φτιάξεις ένα τέταρτο σορμπέ - δηλαδή περίπου πέντε φλιτζάνια. Κάνεις πουρέ όποιο φρούτο θες, προσθέτεις τη ζάχαρη ή το σιρόπι σου, και αυτή θα είναι η βάση του σορμπέ σου για να το βάλεις στην κατάψυξη. Μετά από κάποια λεπτά βάζεις και λίγο χυμό λεμονιού το ανακατεύεις και το αφήνεις πάλι να παγώσει!
Πώς να φτιάξεις την τέλεια υφή στο σορμπέ
Αρχικά πρέπει να υπολογίσεις τη σωστή ποσότητα ζάχαρης. Η ζάχαρη παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο σορμπέ από το να γλυκαίνει απλώς τον χυμό φρούτων. Είναι επίσης σημαντική για την υφή του σορμπέ. Αν βάλεις πολύ λίγη ζάχαρη το σορμπέ γίνεται παγωμένο πολύ και μπορεί να μην έχει τη μορφή που θα θέλουμε αργότερα. Επίσης είναι βασικό να χτυπήσεις τη ζάχαρη σωστά για να είναι το σορμπέ κρεμώδες με ωραία γεύση.
Παραλλαγές σορμπέ
Αν θες μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο ένα φρούτο για να κάνεις τη συνταγή σου αλλιώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε συνδυασμό φρούτων επιθυμείς. Γίνε πιο δημιουργική και βάλει κάποιο σιρόπι με φρέσκα μυρωδικά ή κάνε σορμπέ για μεγάλους με λίγο αλκοολούχο. Μπορείς ακόμη να μετατρέψεις ένα σορμπέ σε παγωτό με μια επικάλυψη κρέμας ή γάλα καρύδας.
Παγωτά: Πόσα μπορούμε να τρώμε και πόσο συχνά;
Πώς θα έχεις το τέλειο σορμπέ
Τα σορμπέ είναι ένας απλός συνδυασμός φρέσκων φρούτων ή χυμού φρούτων με ζάχαρη. Ο ευκολότερος τρόπος για να προσθέσεις ζάχαρη είναι να φτιάξεις ένα απλό σιρόπι, δες παρακάτω πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου σιρόπι.
Πώς γίνεται το σιρόπι
Σιγοβράζουμε ίσα μέρη ζάχαρης και νερού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αφήνουμε να κρυώσει. Τα περισσότερα καλοκαιρινά φρούτα είναι αρκετά γλυκά από μόνα τους και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου ζάχαρη. θυμήσου, ωστόσο, ότι η κατάψυξη θαμπώνει τις γλυκές γεύσεις, επομένως θέλουμε η βάση να έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση πριν την παγώσουμε.
Αφού σιγοβράσεις το απλό σιρόπι για να διαλυθεί η ζάχαρη, πρόσθεσε οποιοδήποτε από τα παρακάτω για να εμποτίσεις το σιρόπι όσο κρυώνει:
Φρέσκα βότανα, ξυλάκια κανέλας, βανίλια, κάρδαμο, φρέσκο λεμονόχορτο, κακάο, φρέσκο τζίντζερ, λεβάντα ή οποιοδήποτε άλλο αρωματικό συστατικό.
Μπορείς να βάλεις αν θες λικέρ ή άλλο αλκοόλ:
Βάζεις απλά 1 έως 3 κουταλιές της σούπας λικέρ, ή άλλο ποτό μαζί με το απλό σιρόπι όταν ανακατεύεις τα φρούτα.
Παγωτό γιαούρτι με τρία υλικά - Ελαφρύ και χωρίς ζάχαρη
Κάνε πιο κρεμώδη την υφή
Πρόσθεσε 1/4 έως 1/2 φλιτζανιού από οποιοδήποτε από τα παρακάτω μαζί με το απλό σιρόπι όταν ανακάτευσε τα φρούτα:
Γάλα καρύδας, παχύρρευστη κρέμα, γάλα εβαπορέ, γιαούρτι, βουτυρόγαλα, crème fraîche ή οποιοδήποτε άλλο αγαπημένο κρεμώδες συστατικό.
Άλλοι τύποι γλυκαντικών για να αποφύγεις την πολλή ζάχαρη
Μπορείς να αντικαταστήσεις όλη ή μέρος της ζάχαρης αυτής της συνταγής με άλλο γλυκαντικό όπως μέλι, ζάχαρη καρύδας, ζάχαρη turbinado ή καστανή ζάχαρη. Καλό θα είναι να αποφύγεις τα τεχνητά γλυκαντικά γιατί το παγωτό σορμπέ θα είναι πολύ παγωμένο την ώρα που θα το βγάλεις από την κατάψυξη.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το σιρόπι καλαμποκιού: Μπορείς να αντικαταστήσεις 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη με 1/4 φλιτζάνι σιρόπι καλαμποκιού για να φτιάξεις ένα πιο απαλό και λιγότερο παγωμένο σορμπέ.