Μπορούν λίγες σταγόνες ελαιόλαδου να αποτρέψουν πραγματικά το hangover;

Μπορούν λίγες σταγόνες ελαιόλαδου να αποτρέψουν πραγματικά το hangover;

Με λίγες σταγόνες μπορείς να γλιτώσεις από το το hangover. Οι ουσίες μπορούν του να βοηθήσουν το στομάχι σου και να σε προστατεύσουν από αυτό το άσχημο συναίσθημα.

Το ελαιόλαδο σίγουρα εκτός από το να νοστιμίζει τα φαγητά μας έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Ήξερες όμως ότι εκτός από αυτά μπορεί να είναι σωτήριο ακόμα και σε ένα hangover;

Το μεγαλύτερο κόλπο. Ναι το ελαιόλαδο. Με λίγες σταγόνες μπορείς να γλιτώσεις από το το hangover. Οι ουσίες μπορούν του να βοηθήσουν το στομάχι σου και να σε προστατεύσουν από αυτό το άσχημο συναίσθημα.

Το λάθος με το ελαιόλαδο βρίσκεται στο καπάκι και το κόλπο για οικονομία και σταθερή ροή είναι απλό

Τι είναι όμως το Hangover και πώς το παθαίνουμε;

Το hangover είναι μια συλλογή συμπτωμάτων που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ο καθένας μεταβολίζει το αλκοόλ διαφορετικά, επομένως είναι δύσκολο να πούμε τι θα προκαλέσει το hangover. Ακόμη και μια μέτρια ποσότητα, όπως 1 έως 2 ποτά, μπορεί να προκαλέσει hangover σε μερικούς ανθρώπους.

Τα συμπτώματα του hangover μπορεί να ποικίλλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό:

  • Κούραση
  • Ναυτία ή πόνος στο στομάχι Πονοκέφαλο
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Αδυναμία
  • Ζάλη
  • Ανησυχία
    Ευαισθησία στο φως και/ή στο θόρυβο Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτά τα συμπτώματα;

Ο μεταβολισμός του αλκοόλ δημιουργεί, ένα τοξικό υποπροϊόν της διάσπασης του ποτού από το συκώτι. Αυτό δημιουργεί φλεγμονή στον εγκέφαλο, τη γαστρεντερική οδό, το πάγκρεας και το ήπαρ.
Αυξάνει επίσης την απελευθέρωση οξέος στο στομάχι, το οποίο συμβάλλει στο γενικά αίσθημα που μπορεί να νιώθεις την ημέρα μετά το ποτό.

Η ποιότητα του ύπνου καταλήγει να είναι πολύ κακή, καθώς το σώμα
δεν είναι σε θέση να μπει σε έναν αποκαταστατικό ύπνο. Το αλκοόλ διαταράσσει αυτή τη διαδικασία, κάνοντάς μας να νιώθουμε κουρασμένοι και χάλια συνολικά.

Μπορούν οι μερικές σταγόνες ελαιόλαδο να αποτρέψουν το hangover;

Υπάρχουν όλων των ειδών τα hack που διαφημίζονται ως «θεραπείες για το hangover», από το να κάνεις ένα κρύο ντους και να φας ένα λιπαρό πρωινό,
μέχρι τη λήψη συμπληρώματος.

Κανένα όμως από αυτά δεν λειτουργεί, και τα περισσότερα θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Η Ένωση Διαιτολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου συμφωνούν ότι ορισμένες μεσογειακές σταγόνες με ελαιόλαδο μπορούν να «στρώσουν» το στομάχι και αυτό είναι ένα αληθινό hangover hack.

Μόνο το 20% του αλκοόλ που καταναλώνουμε απορροφάται στο στομάχι. Το υπόλοιπο απορροφάται στο έντερο. Οποιοδήποτε λίπος, συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου, θα αφομοιωθεί αργά από το σώμα. Εάν καταναλώσεις αλκοόλ μετά τη λήψη μιας δόσης ελαιόλαδου, το αλκοόλ πιθανότατα θα απορριφθεί με πιο αργό ρυθμό από ό,τι αν το είχες πιει με άδειο στομάχι.

Αν έχεις ένα πλήρες γεύμα ή σνακ που περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, το αλκοολούχο ποτό θα απορροφηθεί επίσης αργά.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που καταναλώνουν 1 ½ κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιολάδο διατρέχουν 57% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο από τους συνομηλίκους τους που δεν καταναλώσει είχαν ελαιόλαδο. Επίσης βοηθητικές «θεραπείες» για το hangover αφού συμβεί, είναι ο χρόνος και η ενυδάτωση.

Για να αποτρέψετε το hangover πριν συμβεί, δοκιμάστε αυτές τις εγκεκριμένες από ειδικούς στρατηγικές:

Να αποφεύγεις να πίνεις με άδειο στομάχι.
Να τρως ένα καλά ισορροπημένο γεύμα ή ένα μεγάλο σνακ, που περιέχει και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπος)
. Αν θέλεις να συμπεριλάβεις και το ελαιόλαδο ως μέρος αυτού, θα ήταν το ιδανικό.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα πολλά αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, μαζί με τα μούρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα θαλασσινά και τα λαχανικά. Δεδομένου ότι ορισμένες από τις παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης ποτού σχετίζονται με τη φλεγμονή, είναι πιθανό αλλά όχι αποδεδειγμένο ότι αυτές οι τροφές θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Το πιο σημαντικό εκτος από το ελαιόλαδο είναι να δώσεις προτεραιότητα στην ενυδάτωση. Να πίνεις άφθονο νερό πριν αλλά και μετά. Προσπάθησε να καταναλώνεις τουλάχιστον ένα γεμάτο ποτήρι νερό ανάμεσα σε κάθε αλκοολούχο ποτό και πιες ένα ποτήρι καθώς το πίνεις.