Αν νιώθεις ότι έχεις «βυθιστεί» στις υποχρεώσεις, έτσι θα κερδίσεις χρόνο για τον εαυτό σου

Άρτεμις Σκούφου
Pexels

Ώρα να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου σωστά για να έχεις περισσότερες ελεύθερες ώρες στην καθημερινότητά σου. Το μυστικό κρύβεται στο time blocking και τώρα μπορείς να μάθεις τι σημαίνει αυτό.

Η διαχείριση του χρόνου παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Προφανώς και όλοι θέλουμε να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας καλύτερα, ώστε να είμαστε πιο παραγωγικοί και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, αλλά θέλουμε επίσης να κερδίζουμε χρόνο για τον εαυτό μας, για τα χόμπι μας και για τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και είναι σημαντικά για εμάς. Αλλά αυτό είναι συχνά πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

Δεν χρειάζεται να καταλήξεις να πάθεις burnout από την κούραση για να έχεις ένα πρόγραμμα και να μάθεις να κερδίζεις ώρες καθημερινά από τα μικρά πράγματα. Επειδή η υπερφόρτωση του προγράμματος μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε εθισμό, μάθε να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου.

Slow living ή αλλιώς πώς να διώξεις το άγχος: Η τάση του TikTok που σε κάνει να ζεις τη ζωή που θες

Αυτό θα σε βοηθήσει στο να βάζεις καλύτερους στόχους και να τους πετυχαίνεις φυσικά, να επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει λιγότερα πράγματα χωρίς ενοχές, να διαχωρίζεις πιο αποτελεσματικά τον χρόνο της εργασίας από τον ελεύθερο χρόνο και πάνω απόλα θα σε βοηθήσει να απολαμβάνεις περισσότερες στιγμές για τον εαυτό σου.

Τι χρειάζεται να κάνεις για όλα τα παραπάνω; Να βάλεις σε εφαρμογή το time blocking.

Τι είναι το time blocking;

Είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την καλύτερη διαχείριση του χρόνου. Κατά κάποιον τρόπο, ορίζεις χρονικά περιθώρια για συγκεκριμένες υποχρεώσεις, προγραμματίζεις καλύτερα τις ημέρες σου και είσαι πιο συγκεντρωμένη και παραγωγική στα tasks σου.

Καθορίζοντας ακριβώς ποιες είναι οι καθημερινές σου εργασίες και πόσο χρόνο τους αφιερώνεις χρησιμοποιώντας το time blocking, αποφεύγεις την κόπωση και σταματάς να σπαταλάς πολύ χρόνο σε καθημερινή βάση σε ό,τι δεν έχει τόση αξία.

Πώς θα το κάνεις πράξη;

Ώρα για μερικούς τρόπους για να κάνεις πράξη αποτελεσματικά το time blocking και να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου σωστά.

1. Την Κυριακή το βράδυ φτιάξε μια λίστα με όλες τις υποχρεώσεις που έχεις (επαγγελματικές και προσωπικές) για την εβδομάδα που έρχεται. Αν έχεις μια ιδιαίτερα πολυάσχολη εβδομάδα, ιεράρχησε τις εργασίες σου ανάλογα με τη σημασία και το πόσο επείγουσες είναι, ώστε να μπορείς να κάνεις τις σωστές επιλογές αν χρειαστεί. Προγραμμάτισε με τον ίδιο τρόπο και τον ελεύθερό σου χρόνο. Μην το βλέπεις σαν προαιρετικό το να έχεις χρόνο για τον εαυτό σου, είναι πολύτιμο.

Λες συνέχεια ότι δεν έχεις ελεύθερο χρόνο; Μάλλον δεν τον αξιοποιείς σωστά

2. Υπολόγισε πόσο χρόνο θα σου πάρει κάθε υποχρέωση. Το νόημα είναι να προγραμματίζεις τη μέρα σου με όσο το δυνατόν περισσότερη ακρίβεια. Να έχεις ρεαλιστικούς στόχους, για να μην καταλήγεις να βγαίνεις εκτός προγράμματος.

3. Κάνε time blocking. Μπλόκαρε τον χρόνο και τα όριά σου με βάση τον χρόνο που έχεις υπολογίσει να σου πάρει η εκάστοτε εργασία. Χρησιμοποίησε ατζέντα αν χρειαστεί, για να σημειώνεις το χρονικό περιθώριο που έχεις για κάθε task.

4. Μην υπερφορτώνεις το πρόγραμμά σου. Όπως είπαμε, να είσαι ρεαλίστρια. Μην γεμίζεις την καθημερινότητά σου με πολλές υποχρεώσεις που ξέρεις πως δεν πρόκειται να ολοκληρώσεις. Η καλύτερη λύση είναι να αφήνεις εκτός προγράμματος 2 έξτρα ώρες, τις οποίες να μην συγκαταλέγεις ούτε στον επαγγελματικό ούτε και στον προσωπικό χρόνο. Έτσι, αν προκύψουν έξτρα tasks μπορείς να τα προσθέσεις τότε. Αν πάλι δεν προκύψουν, θα έχεις περισσότερο χρόνο για εσένα.

5. Φρόντισε να παραμένεις συγκεντρωμένη. Όταν έχεις γύρω σου έναν χώρο που σου αποσπά την προσοχή και δεν σε βοηθά να συγκεντρωθείς στις δουλειές σου, είναι λογικό να βγαίνεις εκτός προγράμματος. Φρόντισε όσο μπορείς ο χώρος που εργάζεσαι να είναι ευνοϊκός ώστε να μην ξεφεύγεις από τον στόχο σου. Μην ξεχνάς, βέβαια, πως και τα μικρά διαλείμματα είναι απαραίτητα για να είσαι αποτελεσματική.

Αφού έχεις δοκιμάσει όλα αυτά, φρόντισε να αξιολογήσεις την επίδοσή σου. Προς το τέλος της εβδομάδας σκέψου αν έθεσες σωστά τα όριά σου κι αν όλο αυτό είχε αποτέλεσμα. Αν όχι, τότε τι είναι αυτό που πρέπει να αναπροσαρμόσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Στόχος του time blocking δεν είναι να γίνεις ψυχαναγκαστική και εμμονική με το πρόγραμμα. Αλλά να μην ζεις μες το χάος της καθημερινότητας και του προγράμματός σου.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης