Υπάρχει σωστός τρόπος να καις το κερί σου; Ναι και δεν είναι αυτός που νομίζεις

 Άρτεμις Σκούφου
Υπάρχει σωστός τρόπος να καις το κερί σου; Ναι και δεν είναι αυτός που νομίζεις
Pexels

5 facts για να μάθεις να ανάβεις, να καις και να σβήνεις σωστά το κερί σου. Μήπως τόσο καιρό το έκανες λάθος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν ότι υπάρχει σωστός τρόπος για να καίγεται ένα κερί και επίσης πολλοί δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα απολαμβάνεις για πολύ περισσότερο καιρό τα κεριά σου, τα οποία θα αντέχουν όλο και καλύτερα στον χρόνο.

Τα κεριά δεν είναι για να χρησιμοποιούνται μόνο για μία φορά και αν θες να αντέξουν περισσότερο καιρό, τότε δεν έχεις παρά να τα φροντίζεις και να τα χρησιμοποιείς σωστά. Νόμιζες πως το να ανάβεις το κερί σου με έναν αναπτήρα κι έπειτα τέλος είναι σωστό; Ήρθε η ώρα να μάθεις 5 αλήθειες για το άναμμα και το σβήσιμο των κεριών.

Αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξεις το δικό σου κερί σόγιας με 4 βήματα

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να ανάβεις το κερί σου;

Κόβε το φυτίλι, κάθε μα κάθε φορά

Κάθε φορά που θέλεις να ανάψεις το κερί σου, ξεκίνα κόβοντας λίγο το φυτίλι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα οποιοδήποτε ψαλίδι, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι να το κάνεις αυτό κάθε μα κάθε φορά. Γιατί κάθε φορά; Τα κομμένα φυτίλια θα σου δώσουν μια πιο ξεκάθαρη και φωτεινή φλόγα. Τα μη κομμένα φυτίλια είναι πολύ πιο πιθανό να πάρουν ένα περίεργο σχήμα που θαμπώνει και θολώνει τη φλόγα, ενώ επίσης δεν ελέγχονται τόσο εύκολα.

keri-(3).jpg

Άφησε το κερί να λιώσει μέχρι το τέλος

Μόλις ανάψεις το κερί σου, μην το σβήσεις μέχρι να λιώσει όλο το πάνω στρώμα κεριού. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετές ώρες, γι' αυτό μην ξεκινήσεις καθόλου να ανάβεις ένα κερί αν δεν έχεις το χρόνο να το κάνεις. Χρειάζεται υπομονή, αλλά αν λιώνεις το κερί σε όλο το μήκος του κάθε φορά που το καις, η επιφάνεια του κεριού θα παραμείνει επίπεδη και τα πλαϊνά του σκεύους (ή του βάζου) θα παραμείνουν καθαρά, μέχρι να τελειώσει το κερί. Επίσης, αυτό βοηθάει το φυτίλι να μένει στη θέση του.

Να καις το κερί μόνο μέχρι 4 ώρες τη φορά Εάν θέλεις να το κάψεις, κάνε το. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αστάθεια του φυτιλιού, υπερβολικό άναμμα της φλόγας, καπνό από το κερί και απελευθέρωση αιθάλης στον αέρα και γύρω από το δοχείο του κεριού.

Αγόρασε κεριά με πολλά φιτίλια

Αν λατρεύεις τα κεριά, τότε ξέρεις τι πάει να πει αυτό. Περισσότερα φιτίλια σε ένα κερί, μεγαλύτερη φλόγα, περισσότερο άρωμα, θερμότητα και ταχύτερο λιώσιμο. Όλα όσα θες δηλαδή όταν ανάβεις ένα κερί.

pexels-castorlystock-3654618.jpg

Κράτα τη φλόγα μακριά από τον αέρα

Κάνε ό,τι μπορείς για να κρατάς το αναμμένο κερί σου μακριά από ανοιχτά παράθυρα, ανεμιστήρες, κλιματιστικά ή χώρους με μεγάλη κινητικότητα, όπου οι άνθρωποι πηγαινοέρχονται συχνά. Ο αέρας που κινείται μπορεί να διαταράξει τη φλόγα, η οποία μπορεί επίσης να λεκιάσει το δοχείο ή το βάζο.

keri-(2).jpg

Πρόσεχε πώς θα το σβήσεις

Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που παραλείπουμε. Πιθανόν να έχεις παρατηρήσει ότι όταν σβήνεις ένα κερί, αυτό καπνίζει - μερικές φορές πολύ. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πυρήνας του φυτιλιού συνεχίζει να καίγεται για μικρό χρονικό διάστημα, το εσωτερικό του φυτιλιού μπορεί να μετατραπεί σε άνθρακα (στάχτη), καθιστώντας το εύθραυστο και το κερί δύσκολο να ανάψει την επόμενη φορά.

Στη συνέχεια, υπάρχει και η μυρωδιά. Αφού αφήσεις ένα αρωματικό κερί να καεί, γιατί να σβήσεις όλο αυτό το όμορφο άρωμα με τη μυρωδιά του καπνού;

Πώς να το σβήσεις σωστά; Εδώ είναι που έρχεται ο κηροσβέστης, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σβήνεις σωστά το κερί σου. Αν δεν έχεις, χρησιμοποίησε οτιδήποτε, από τσιμπιδάκι μέχρι μαχαίρι. Αφού σβήσει καλά η φλόγα, μην αφήσεις το φυτίλι να βυθιστεί στο κερί, αλλά στήριξέ το όρθιο, ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη φορά.