8 κόλπα που θα σε βοηθήσουν να ξεφορμάρεις το κέικ χωρίς να διαλυθεί 

8 κόλπα που θα σε βοηθήσουν να ξεφορμάρεις το κέικ χωρίς να διαλυθεί 

 

Να βγάλεις το κέικ από τη φόρμα χωρίς να σπάσει. Αυτό είναι το μόνιμο στοίχημα όταν αποφασίζεις «να το κάνεις το καλό» και ναι, υπάρχουν μυστικά που μπορούν να σε βοηθήσουν να το κερδίσεις. 

Μόνιμος «πονοκέφαλος» στην κουζίνα σου αυτός και σίγουρα τον έχεις νιώσει. Αν ακόμη δεν έχεις καταφέρει να τον «αποκωδικοποιήσει» είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Ιδού μερικά κόλπα που μπορείς να δοκιμάσεις προκειμένου να μη σπάσει ή αν μην κολλήσει το κέικ σου όταν το ξεφορμάρεις.

1. Επένδυσε σε σωστά σκεύη

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Μια καλή αντικολλητική φόρμα κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη. Αν η φόρμα σου είναι παλιά ή φθαρμένη, το κέικ μπορεί να κολλήσει περισσότερο. Επένδυσε σε μια καινούρια και θα δεις διαφορά.

2. Λάδωσε τη φόρμα

Η πιο σίγουρη συμβουλή από τις «παλιές». Άλειψε τη φόρμα εσωτερικά με λίγο από το βούτυρο που χρησιμοποιείς και πασπάλισε με λίγο από το αλεύρι ή το κακάο αν το κάνεις σοκολατένιο. Εναλλακτικά μπορείς να λαδώσεις τη φόρμα με λίγο λάδι (με πινέλο ή με σπρέι). Σε αυτή την περίπτωση το κέικ θα σου βγει και ελαφρά γλασαρισμένο. Δοκίμασέ το, μπορεί και να το προτιμάς.

Η Υβόννη Μπόσνιακ μπήκε ξανά στην κουζίνα για να φτιάξει το πιο λαχταριστό κέικ καρότου

3. Μη βιάζεσαι

Όταν γίνει το κέικ μη σε πιάσουν οι βιασύνες. Είναι πολύ σημαντικό να του δώσεις τον χρόνο που χρειάζεται γιατί αλλιώς θα σπάσει, ή θα κολλήσει χωρίς αμφιβολία. Αφησέ το να κρυώσει για περίπου 10-15 λεπτά και μετά προχώρησε στο ξεφορμάρισμα.

4. Ξεκίνα από τις άκρες

Πέρασε προσεκτικά ένα λεπτό μαχαίρι ή σπάτουλα προσεκτικά γύρω από τις άκρες της φόρμας. Με αυτόν τον τρόπο, θα απελευθερώσεις το κέικ από τα τοιχώματα, ώστε να βγει ομοιόμορφα. Φρόντισε όμως να μην πιέσεις πολύ για να μην χαλάσεις το σχήμα του.

5. Αναποδογύρισε τη φόρμα και χτύπα ελαφρά

Πριν το αναποδογυρίσεις, τοποθέτησε μια πιατέλα πάνω από τη φόρμα. Κράτησέ τα μαζί και αναποδογύρισέ τα με προσοχή. Αν το κέικ δεν βγει αμέσως, χτύπησε ελαφρά τη φόρμα από όλες τις πλευρές ή κούνησέ την απαλά. Αυτό βοηθά το κέικ να ξεκολλήσει χωρίς να σπάσει.

6 + 7. Μια ζεστή πετσέτα ή λίγο ζεστό νερό

Αν το κέικ εξακολουθεί να κολλάει, μούλιασε μια πετσέτα σε ζεστό νερό, στύψε την καλά και τοποθέτησέ την γύρω από τη φόρμα για μερικά λεπτά. Η ζέστη θα χαλαρώσει την επιφάνεια του κέικ και θα το βοηθήσει να ξεκολλήσει ευκολότερα. Μένοντας στη βοήθεια της θερμότητας, αν πάλι τα πράγματα είναι δύσκολα «ανέβασε πίστα» και κάνε το εξής: Δοκίμασε να βάλεις τη φόρμα μέσα σε ένα ταψί με ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Η ζέστη θα χαλαρώσει το κέικ και θα το βοηθήσει να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

Η απόλυτη συνταγή για το περιζήτητο μαγικό κέικ πορτοκάλι

8. Το κόλπο με τη λαδόκολλα

Εναλλακτικά δοκίμασε και αυτό; Κόψε ένα κομμάτι λαδόκολλας στο μέγεθος του πάτου της φόρμας σου και στρώσ’ το πριν ρίξεις το μείγμα. Όταν έρθει η ώρα του ξεφορμαρίσματος, το κέικ σου θα βγει χωρίς κόπο, και η λαδόκολλα θα ξεκολλήσει πανεύκολα.

Ε δεν μπορεί. Κάτι από όλα αυτά θα λειτουργήσει! Και πάλι, αν δεν θέλεις καν να μπεις στη διαδικασία μπορείς πάντα να αγοράσεις μια φόρμα σιλικόνης που θα σε γλιτώσει από τα πάντα.