Τι να προσέξουμε στα ξύλα που καίμε στο τζάκι και στις σόμπες!
Ας προστατεύσουμε την υγεία μας με τον πιο σωστό τρόπο
Πού λεφτά για πετρέλαιο φέτος! Οι περισσότεροι καταλήγουμε στις θερμάστρες αλογόνου ή στα αερόθερμα. Όταν όμως ο λογαριασμός της ΔΕΗ χτυπάει κόκκινο τότε περνάμε σε πιο παραδοσιακά μέσα. Το είδος του ξύλου που θα επιλέξουμε για το τζάκι μας παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στη λειτουργία όσο και την απόδοσή του. Παίζει όμως μεγάλο ρόλο και στην υγεία μας. Πρωτίστως μέσα στο σπίτι εφόσον αναπνέουμε τις αναθυμιάσεις εμείς και οι οικογένειά μας και δευτερευόντως επηρεάζει τους γύρω μας εφόσον όλα καταλήγουν έξω στην ατμόσφαιρα.
Ας ξεκινήσουμε από το πρακτικό κομμάτι. Δεν είναι κατάλληλα όλα τα ξύλα για καύσιμη ύλη. Άλλα είδη είναι κατάλληλα για προσάναμμα και άλλα είδη είναι κατάλληλα για την κυρίως καύση που θέλουμε να κρατήσει για πολλές πολλές ώρες! Επιπρόσθετα, η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από το μέγεθος των καυσόξυλων που επιλέγουμε, καθώς επίσης και από την υγρασία τους. Τα πιο συνηθισμένα στη χώρα μας είδη, κατάλληλα για καυσόξυλα, είναι η δρυς, η ελιά και η οξιά, ανάλογα με την περιοχή και τη διαθεσιμότητα που υπάρχει. Διαλέγουμε συνεπώς τα καυσόξυλα που επιθυμούμε και τα προμηθευόμαστε έγκαιρα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ξερά.Ενα τζάκι στο σαλόνι μας δεν είναι τόσο ακίνδυνο όπως αποδεικνύεται.
Ορισμένα είδη ξύλου παράγουν πολύ καπνό και έχουν δυσάρεστη οσμή. Άλλα δεν καίγονται εύκολα με αποτέλεσμα να μην παράγουν την απαιτούμενη για το χώρο μας θερμότητα. Όταν μιλάμε για τζάκι και καύση, μιλάμε για φωτιά μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Για λόγους ασφάλειας αλλά και καλύτερης απόδοσης, προτιμούνται τα τζάκια και ξυλόσομπες με κλειστή εστία. Το σπινθηροβόλημα της φωτιάς είναι σίγουρα ευχάριστο και ρομαντικό, αλλά μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τα χαλιά, τις μοκέτες, τα έπιπλα και το σπίτι μας! Το τρίξιμο των καυσόξυλων και το σκάσιμό τους προκαλούν εκσφενδονισμό αναμμένων κομματιών, γι' αυτό καλό είναι να προστατεύουμε το σαλόνι και το καθιστικό μας από τη φωτιά τοποθετώντας ειδικό τζάμι ή και πλέγμα για προστασία. Δεν αφήνουμε ποτέ χωρίς επίβλεψη τη φωτιά, ειδικά αν έχουμε να κάνουμε με ανοιχτή εστία.
Δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποί μας που καταφεύγουν στην καύση παλιών επίπλων ή συγκολλημένης ξυλείας, π.χ. μοριοπλακών, ινοπλακών (MDF), κόντρα-πλακέ ή επενδεδυμένων προϊόντων- κάτι αυστηρά τοξικό διότι περιέχουν ρητίνες, συνθετικά υλικά και χημικές ουσίες που, όταν καίγονται, παράγουν βλαβερές αναθυμιάσεις και επικίνδυνα καυσαέρια.
Ένα τζάκι ή μία ξυλόσομπα αφήνει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα σωματίδια από ό,τι ένας καυστήρας πετρελαίου ή υγραερίου. Είναι πολύ επικίνδυνη λοιπόν, για την ατομική αλλά και τη δημόσια υγεία μας η καύση βαμμένων με λαδομπογιά ή βερνικωμένων ξύλων καθώς και κάθε είδους πλαστικού.
Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης χημικά προσανάμματα και ξυλεία που είναι εμποτισμένη με χημικά ώστε τα ξύλα να ανάβουν ευκολότερα. Πολλοί επιτήδειοι επίσης, 'σπρώχνουν' στην αγορά ξύλα απομιμήσεις των Pelet στο 1/3 της τιμής τους. Οι οικονομικές δυσκολίες μας έχουν καταρρακώσει, όμως όσο γίνεται καλό είναι να καταφύγουμε στην σωστή ξυλεία και να καίμε τζάκια και σόμπες όταν τα επιπλέον ρούχα που επιβάλλεται να φορέσουμε δεν μας καλύπτουν πια. Οι αναθυμιάσεις που καλύπτουν ειδικά τις νύχτες τον Αθηναïκό και όχι μόνο ουρανό μακροχρόνια μπορεί να αποβούν καρκινογόνες ενώ δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα σε όσους υποφέρουν από άσθμα. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως το εκλυόμενο μονοξείδιο του άνθρακα από την κακή χρήση τζακιού και σόμπας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια των αισθήσεων ή και θάνατο. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο κατά τη διάρκεια του ύπνου ή σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία. Πονοκέφαλος, ζαλάδα, αδυναμία, ναυτία και εμετός είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που δείχνουν δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα. Γι αυτό, λοιπόν, προσοχή!
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί να προτιμήσετε μία λάμπα εξοικονόμισης ενέργειας και γιατί όχι;