Πώς να αποφύγετε τα λάθη στη διακόσμηση
Με μερικές μικρές αλλά πολύ χρήσιμες συμβουλές
Πάντα ασχολούμαστε με το τι πρέπει να κάνουμε για να δείχνει ωραίος ο χώρος μας. Εφαρμόζουμε τεχνικές, αντιγράφουν εντιτόριαλ περιοδικών, αναθέτουμε σε ... καλόγουστους φίλους να μας βοηθήσουν και πολλά άλλα. Το θέμα ίσως είναι πολύ πιο απλό και η αλήθεια ίσως κρύβεται σε ένα μικρό μυστικό. Αν απλά προσέξουμε πώς να μην φορτώσουμε και επιβαρύνουμε το χώρο μας δημιουργώντας χαοτικό αποτέλεσμα, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.
- Μην τοποθετείτε πράγματα μπροστά σε παράθυρα, στο τζάκι και σε ανοίγματα που είτε αναδεικνύουν το χώρο είτε δίνουν φως. Δεν είναι ωραίο, καταστρέφετε την ενέργεια του σπιτιού και δεν έχει καμία πολύτως λογική.
- Βάψτε τους τοίχους σύμφωνα με τα έπιπλά σας και όχι το αντίθετο. ΜΗΝ διαλέγετε το χρώμα των τοίχων εκ των προτέρων. Είναι πιο εύκολο και οικονομικό να βρείτε μια ουδέτερη απόχρωση ή ταπετσαρία που θα δένει με τα αντικείμενα που έχετε ή που θέλετε, παρά το αντίθετο.
- Απομακρύνετε τα έπιπλα από τους τοίχους. Είναι ντεμοντέ και αφήνει αντιαισθητικά σημάδια πίσω σε περίπτωση που θέλετε να μετακινήσετε κάτι. Είναι πιο ενδιαφέρον ένα μη ορθολογικό αποτέλεσμα που δεν θα κάνει τα πάντα να δείχνουν σαν κάδρα- εκτός κι αν το σπίτι σας είναι μικρό. Στην προκειμένη περίπτωση είναι προτιμότερο να μην φορτώνετε τον περιορισμένο χώρο με διάφορα και να περιορίζεστε στα βασικά, δίνοντας μια statement διάθεση σε κάθε αντικείμενο.
-Δεν είναι απαραίτητο ο χώρος σας να έχει σαν γνώμωνα 2-3 αποχρώσεις και να σετάρετε τα πάντα. Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε πολλά εμπριμέ ίδιου ύφους, 2 βασικές και 2 ουδέτερες αποχρώσεις και να κάνετε το δικό σας mix&match ακριβώς όπως και με το ντύσιμο. (Αν δεν το έχετε πολύ με τους συνδυασμούς επιλέξτε χρώματα έως 4 της ίδιας πελέτας).
-Αποφύγετε τα πολλά τραπεζάκια, καρέκλες, βάζα, αντικείμενα στο πάτωμα που ισοδυναμούν με εμπόδια και κλείνουν το χώρο. Μπορεί κάποιο κομμάτι ή έπιπλο να είναι πολύ ωραίο, αν όμως δεν εξυπηρετεί κάτι και δεν ζούμε σε μεγάλο σπίτι, δεν είναι ό, τι καλύτερο να ... κυκλοφορεί ελεύθερο ανάμεσά μας.
- Ξεχάστε τα μικρά διακοσμητικά, τα μπιχλιμπίδια και τα μπιμπελό. Αναμνηστικά, μινιατούρες και ό, τι άλλο έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα σπίτια των γιαγιάδων μας. Αν δεν διαθέτετε κάποια στιλάτη βιτρίνα -και προς θεού όχι το κλασικό σύνθετο - για να τα προστατέψετε καλύτερα κλείστε τα σε ένα ντουλάπι. Καθαρίζονται πολύ δύσκολα και πλέον ο χρόνος είναι πολύτιμος για να τον σπαταλάμε στο ξεσκόνισμα.
- Καμιά φορά ερωτευόμαστε πράγματα που καθόλου δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Ούτε με το καλύτερο mix&match. Αν κάτι δεν έχει αισθητική και δεν ταιριάζει στο ύφος, στην υφή, στο μήνυμα που ίσως θέλει να περάσει ο χώρος (αν φυσικά μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο) καλύτερα να μένει στο κατάστημα που το είδαμε.
-Ξοδεύετε μια περιουσία σε διακοσμητές ή αναθέτετε τα πάντα στο γούστο κάποιου fashion aware ή μανιακού με το deco φίλου. Το θέμα είναι μεν να έχετε ένα σωστό αποτέλεσμα, αλλά το σπίτι είναι δικό σας. Το αποτέλεσμα πρέπει να σας ταιριάζει και να σας εκφράζει, διαφορετικά θα αισθάνεστε ότι ζείτε σε ξένο σπίτι και θα φαίνεται!
- Τέλος, καλό είναι να κάνετε υπομονή και οικονομία για να αγοράζετε λίγα-λίγα τα σωστά και ποιοτικά πράγματα για το δικό σας χώρο που θα σας μείνουν. Αν σας πιάνει μανία καταναλωτισμού κάθε φορά που πατάτε το ποδαράκι σας στα γνωστά καταστήματα υπερδύναμη με τα οικονομικά ήδη σπιτιού, είναι πολύ πιθανό να ξεφύγετε.
Διαβάστε ακόμη:
Δεν είναι εντυπωσιακή αυτή η εκκλησία που έγινε σπίτι;