Energy Tips από τη ΖeniΘ: Πώς θα εξοικονομήσεις ενέργεια και δεν θα βγαίνεις εκτός budget

Άραγε, θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου, χωρίς ηλεκτρική ενέργεια;

Μάλλον «όχι» και αυτό γιατί στο μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων σου είναι απαραίτητη. Αν το καλοσκεφτείς, άλλωστε, ιδιαίτερα στο σπίτι σου κάνεις τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού -από το φως και τον κλιματισμό μέχρι και την ψυχαγωγία σου- και αυτό σε κάνει να θεωρείς το ηλεκτρικό ρεύμα δεδομένο.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η ενέργεια κοστίζει, τόσο σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον, όσο και οικονομικά. Ακόμα, λοιπόν, και αν έχεις διαμορφώσει έναν τρόπο ζωής, ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, κάνεις ανακύκλωση και έχεις στραφεί προς τη slow fashion, η πραγματική αλλαγή θα φανεί από το… σπίτι σου. Από τον χώρο, δηλαδή, που ξεκινάς την ημέρα σου αλλά και την ολοκληρώνεις, τη στιγμή φυσικά, που παίρνεις μία μεγάλη βαθιά ανάσα στον καναπέ σου, πατώντας -αυτόματα- το «On» στο κλιματιστικό σου.

Κάπου εδώ, πάτα ένα «pause», λοιπόν, διότι είναι μία καλή στιγμή να προσέξεις παραπάνω τις… αυτόματες κινήσεις σου και να εξασφαλίσεις λογαριασμούς που σε καμία περίπτωση δεν θα σε βγάζουν εκτός budget. Ευτυχώς για εσένα, συγκεντρώσαμε μερικά energy tips που θα σε βοηθήσουν να συνδυάσεις την εξοικονόμηση ενέργειας με τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές σου. Συνέχισε, λοιπόν, να διαβάζεις και άσε τα υπόλοιπα στη ZeniΘ.

#1 Εσύ αερίζεις σωστά το σπίτι σου;

Όσο απλός και να σου φαίνεται ο αερισμός του χώρου σου, κάτι μας λέει πως ίσως να μην τον κάνεις σωστά. Ήρθε, όμως, η στιγμή να του δώσεις την προσοχή που του αξίζει.

Πώς; Αερίζοντας το σπίτι σου τους καλοκαιρινούς μήνες νωρίς το πρωί ή τις νυχτερινές ώρες και χρησιμοποιώντας σκίαστρα και κουρτίνες ή ένα σκουρόχρωμο φιλμ στα παράθυρα, ώστε να μην μπαίνει ο ήλιος στον χώρο σου τις ενδιάμεσες ώρες. Ωστόσο, κάθε φορά που πρόκειται να εκτελέσεις την παραπάνω διαδικασία, φρόντισε να το κάνεις, μόνο όταν δεν λειτουργεί το κλιματιστικό.

#2 Από πού κλείνεις τις συσκευές του σπιτιού σου;

Πόσες φορές έχεις ξεχάσει αναμμένη κάποια από τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου; Ελπίζουμε όχι πολλές. Ωστόσο, κάθε φορά που τις απενεργοποιείς, επιλέγεις τον κεντρικό διακόπτη (ON/OFF) ή το τηλεχειριστήριο (Stand- by); Μάλλον το δεύτερο, οπότε έφτασε η στιγμή να αλλάξεις κατεύθυνση.

Για μεγαλύτερη ευκολία, σύνδεσε τις συσκευές σου σε πολύμπριζο με διακόπτη, ώστε με μία κίνηση να κλείνεις πολλές συσκευές μαζί. Και για να δεις τα αποτελέσματα με τα ίδια σου τα μάτια, μπορείς να ενεργοποιήσεις την υπηρεσία Energy Check- up από τη ZeniΘ. Τι κάνει αυτή; Σου παρέχει όλες τις αξιοποιήσιμες πληροφορίες που χρειάζεσαι για το επίπεδο της ενεργειακής αποδοτικότητας του σπιτιού σου, αλλά και τις διαθέσιμες βέλτιστες πρακτικές.

#3 Δροσερά ντους για ένα… δροσερό καλοκαίρι

Πολλές φορές αφήνεις τη βρύση ανοιχτή, ενώ πλένεις τα δόντια σου ή κάνεις ντουζ. Γιατί όμως; Σίγουρα, δεν λέμε να μην απολαμβάνεις το ζεστό ή κρύο νερό -ανάλογα τις προτιμήσεις, ωστόσο δεν χρειάζεται να το έχεις ανοιχτό τις στιγμές που δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα σου. Έτσι, θα εξοικονομήσεις ενέργεια και σημαντική ποσότητα νερού.

Ωστόσο, αν δεν θέλεις να έχεις στο μυαλό σου το task «εξοικονόμηση ενέργειας», μπορείς απλά να προμηθευτείς ένα τηλέφωνο μπάνιου με μειωτή ροής. Κάπως έτσι, θα μειώσεις το νερό που χρησιμοποιείς, χωρίς να το καταλάβεις.

#4 Έχεις σκεφτεί να χρησιμοποιήσεις έναν ανεμιστήρα οροφής;

Όσον αφορά στον κλιματισμό του χώρου σου, που τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας, πρέπει αρχικά να φροντίσεις να προφυλάξεις την εξωτερική μονάδα του κλιματισμού που έχεις στο σπίτι σου, ώστε να μην την χτυπάει ο ήλιος και να μην μειώνεται η απόδοση του συστήματός σου.

Από την άλλη, υπάρχει ακόμα μία λύση- «κλειδί» που πρόκειται να σου «λύσει» τα χέρια και δεν είναι άλλη από τον ανεμιστήρα οροφής. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις τη δυνατότητα να μειώσεις την αίσθηση θερμοκρασίας στον χώρο σου κατά δύο βαθμούς, εξοικονομώντας ενέργεια για ψύξη. Οπότε, από τη μία, θα δώσεις στο δωμάτιό σου, μία αίσθηση χαλαρότητας, ιδανική για ένα «καυτό» καλοκαίρι και από την άλλη, θα εξοικονομήσεις ενέργεια.

#5 Λαμπτήρες alert!

Το φως είναι απαραίτητο σε κάθε χώρο του σπιτιού, γεγονός που αποτελεί κοινή παραδοχή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια, αλλάζοντας μικρές συνήθειες -όπως για παράδειγμα σβήνοντας το φως όταν έχει ήλιο ή αλλάζοντας τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης. Ξεκίνα με αυτούς που χρησιμοποιείς περισσότερο και ποιος ξέρει, μπορεί να φτάσεις και στο 87% της εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι σου.

Αν, βέβαια, έχεις αμφιβολίες για το πόσα χρήματα θα κερδίζεις με κάθε αλλαγή λαμπτήρα, μπορείς να μπεις στο Lightbulbs Comparison της ZeniΘ και να μάθεις απευθείας! Από την άλλη, αν θέλεις να έχεις μία συνολική εικόνα για το πόσο ρεύμα πληρώνεις για το φωτισμό του σπιτιού σου, μπορείς να επισκεφτείς το Smart Home Lighting της ZeniΘ και πιστεύουμε πως θα φύγεις asap για… αλλαγή λαμπτήρων.

Σήμερα, η έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας σε αφορά περισσότερο από ποτέ και αυτό γιατί, παρόλο που η ζωή σου έχει διαμορφωθεί με «δεδομένο» το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θέλεις ούτε να φεύγεις εκτός budget ούτε φυσικά, να επιβαρύνεις το περιβάλλον. Ευτυχώς, λοιπόν, η ZeniΘ είναι εδώ, για να σου προσφέρει τους energy «συμμάχους» για την εξοικονόμηση ενέργειες στις οικιακές ηλεκτρικές σου συσκευές. Κάνε, λοιπόν, το energy «βήμα» που χρειάζεται ο χώρος σου και σίγουρα θα επωφεληθείς.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης