New Arrivals: Μεξικάνικο, γαλλικό ή gastro bites, εσύ τι έχεις διάθεση να δοκιμάσεις απόψε;

Νέλλη Καλαμαρά

Κέντρο ή βόρεια, γαλλικό ή μεξικάνικό, funky bites ή tacos, neon signs και industrial διακόσμηση ή παριζιάνικη ατμόσφαιρα; Τρεις νέες αφίξεις έρχονται με τρεις εντελώς διαφορετικές προτάσεις για να κερδίσουν μία θέση στην καρδιά σου!

Πόσο μου αρέσουν τα καινούρια μαγαζιά, όλα τα καινούρια μαγαζιά. Αλλά κάτσε για να μην παρεξηγηθώ -πράγμα αρκετά συχνό στις μέρες και τη δουλειά μας- δεν εννοώ πως όλα τα νέα μαγαζιά είναι ωραία, εννοώ όμως πως κάθε νέο εστιατόριο είναι μία νέα προσπάθεια και ένα καινούριο πετραδάκι στο ψηφιδωτό της πολυποίκιλης εστιατορικής σκηνής της πόλης μας, που πια ειλικρινά νομίζω δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μητροπόλεις του κόσμου. Έτσι κάθε φορά που μπαίνω σε ένα καινούριο εστιατόριο ή μπαρ, κάπως έχω έναν ενθουσιασμό, κάπως θέλω πάρα πολύ να είναι συναρπαστικό και η Αθήνα μας να έχει μόλις αποκτήσει ένα καινούριο αγαπημένο στέκι. Τρία νέα μαγαζιά λοιπόν ήρθαν να προστεθούν στο γευστικό αμάλγαμα της πόλης και να διεκδικήσουν τη θέση τους στην καρδιά και τις εξόδους μας. Εσύ λοιπόν σε τι διάθεση είσαι: gastro bites & cocktails, γαλλική φινέτσα ή μεξικανική πληθωρικότητα;

Ami Gastroteque

Στους ελάχιστους μήνες λειτουργίας του το κουκλίστικο Ami, που κάπως σε κάνει να νιώθεις πως τηλεμεταφέρθηκες σε κάποια κομψή συνοικία του Παρισίου, έχει ήδη γίνει meeting point, αφού τα λίγα εξωτερικά και εσωτερικά τραπέζια του, καθώς και η πανέμορφη ρομπούστα μπάρα του με το μαύρο ξύλο και το λευκό μάρμαρο, γεμίζουν διαρκώς από το πρωί έως το βράδυ με ανθρώπους κάθε ηλικίας που έρχονται για την αυθεντική γαλλική εμπειρία που απλόχερα προσφέρει ο ταλαντούχος σεφ Παναγιώτης Ζώκος. Ο Ζώκος είναι ο σεφ και στο Brasserie Lorraine στο Κολωνάκι, όπου δημιουργεί μία πιο «πειραγμένη» γαλλική κουζίνα και αρέσκεται περισσότερο στους πειραματισμούς (δες περισσότερα εδώ). Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά και πιο κλασσικά, μία comfort γαλλική κουζίνα αν θες, με το Ami Gastroteque να αποτελεί ουσιαστικά ένα mix bistrot, café και cave à manger με all-day χαρακτήρα και πάντα κομψή διάθεση. Άλλωστε η συγκεκριμένη γευστική «γειτονιά» το ήθελε ένα γαλλικό μπιστρό ως ολοκλήρωση, αφού απέναντι και δίπλα βρίσκουμε άλλα αγαπημένα venues, όπως το Ovio, το Birdman, το Lobby, το Nolan. Στα χαριτωμένα τραπεζάκια λοιπόν και την εντυπωσιακή μπάρα του Ami θα γευτείς από νωρίς το πρωί πρωινό με φρέσκα croissant, αφράτες σφολιάτες, χορταστικές μπαγκέτες, διάφορες παρασκευές αυγών, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι ζουμερές ομελέτες, και φυσικά εκλεκτό καφέ.

Όσο η μέρα προχωρά το concept γίνεται πιο εστιατορικό και υποδέχεται κλασσικές γαλλικές συνταγές, άλλες εντελώς αυθεντικές και άλλες ελαφρώς πειραγμένες, όλες όμως πολύ νόστιμες και άρτια εκτελεσμένες. Η αρχή φυσικά και θα γίνει με θεϊκή ζεστή γαλλική μπαγκέτα αργής ωρίμανσης που έρχεται σκεπασμένη με λινή πετσέτα και δίπλα έχει ένα σωστά αλατισμένο βουτυράκι. Στα απολύτως must το βαθιά κρεατένιο μοσχαρίσιο tartare με μεσογειακά μυρωδικά, φρυγανισμένο brioche και μία φινετσάτη κρέμα από καλαμπόκι που πολύ του πάει, αλλά και η Tarte Flambee, που εδώ είναι μακρόστενη και όμορφα μπισκοτένια, και όχι δεν έχει φωτιές αλλά έχει μία τέλεια ξινή κρέμα και σωστά κομμένη καπνιστή πανσέτα πάνω στη ζύμη της. Στα κυρίως πρέπει οπωσδήποτε να γευτείς το Entrecôte Striploin 28 ημερών ωρίμασης με ζεστή βουτυρένια σος Café de Paris και λεπτοκομμένες τηγανητές πατατούλες του ονείρου, μπορείς φυσικά και να επιλέξεις πουρέ πατάτας, σαλάτα ή ψητά λαχανικά εποχής ως συνοδευτικό, αλλά είναι κρίμα να χάσεις αυτήν την απόλαυση.

Επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία μεταξύ των κυρίως ήταν τα Μοσχαρίσια Μάγουλα a la Bourguignon με βελούδινο πουρέ πατάτας (και το λέω εγώ αυτό που πραγματικά δεν τα συμπαθώ τα μάγουλα, μη με ρωτήσεις γιατί!) και τα εξαιρετικά πραγματικά χειροποίητα Ραβιόλι γεμισμένα με κατσικίσιο τυρί και ταιριασμένα με γλασαρισμένη πάπια confit, πουρέ καρότο και νεροκάρδαμο. Για το πιο γλυκό κλείσιμο εννοείται πως πας με την Paris Breast για μία αυθεντική γαλλική εμπειρία, αλλά αν είσαι όπως εγώ ορκισμένος λάτρης της σοκολάτας δοκίμασε και το Mi-cuit Σοκολάτας, ένα κολασμένο υγρό σοκολατένιο κέικ με αλατισμένη καραμέλα βουτύρου και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης. Εντάξει άσε τη δίαιτα για άλλη μέρα, δεν πειράζει. Στο Ami θα βρεις και cocktail list με ωραίες κλασσικές επιλογές σε άρτιες εκτελέσεις, αλλά και προσεκτικά διαλεγμένες γαλλικές και ελληνικές ετικέτες σε κρασί, με το στοιχείο έκπληξη να έρχεται όταν διαπιστώνεις πως όλες σερβίρονται και σε ποτήρι!

Info: Βουλής 35 και Απόλλωνος 7, 2130302290

Hotel News: Τα πρώτα ξενοδοχειακά νέα της σεζόν έκαναν την εμφάνισή τους!

Nido Athens

Ένα ολοκαίνουριο gastrobar με άκρως funky διάθεση αποτελεί ουσιαστικά το νέο «αδερφάκι» του Simul (εκεί που βρίσκαμε μέχρι πέρσι το Izakaya), αλλά είναι εκείνο το άτακτο, μικρό και ανατρεπτικό αδερφάκι με τον industrial χαρακτήρα, τα ψηλά stands, τα neon signs και την ελαφρώς tapas bar φιλοσοφία. Ο Νίκος Θωμάς λοιπόν, μαζί με την Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου, το Γιώργο Γασπαρινάτο και τον Τριαντάφυλλο Λούζη, οραματίστηκαν ένα easy-going στέκι που θα αναμειγνύει την κουλτούρα του bar με εκείνη ενός tapas resto αν θες, όπου και το ποτό και το φαγητό κατέχουν την ίδια εξέχουσα θέση, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πως όταν στην κουζίνα βρίσκεται ο Νίκος Θωμάς ακόμη και τα bites άκρως δημιουργικά θα είναι. Το βραβευμένο σεφ θα τον βρίσκουμε στην ορθάνοικτη κουζίνα του Nido ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση, αλλά στην καθημερινότητα οι εκτελέσεις θα ανήκουν στον Βαγγέλη Μπαλτζάκη, με χρόνια προϋπηρεσίας στο Simul. Στα ποτά και στην ενδιαφέρουσα wine list, στην οποία συναντούμε και αρκετές ετικέτες ήπιων παρεμβάσεων, ιθύνων νους είναι και πάλι ένας άνθρωπος με παρουσία στο Simul, ο Τριαντάφυλλος Λούζης.

Αλλά ας πάμε στο προκείμενο, δηλαδή τι θα φας και τι θα πιείς στο fun-casual Nido με την πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, που τολμώ να πω πως έχει και κάτι το ρετρό, ίσως επηρεασμένη από τα neon signs ή από τα άψογα tequila sunrise που βγαίνουν από το μεγάλο και σε περίοπτη θέση τοποθετημένο bar του. Ναι καλά διάβασες, Tequila Sunrise έγραψα, και θα σου γράψω και Porn Star Martini έτσι για να σε κολλήσω. Γιατί η cocktail list του Nido είναι αποφασισμένη να επαναφέρει εκείνα τα classics που όλοι νομίζαμε πως έμειναν κάπου θαμμένα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και να τα ξανακάνει επίκαιρα. Και η αλήθεια είναι πως όταν δοκιμάσεις αυτό το άκρως καλοφτιαγμένο Porn Star θα καταλάβεις πως δεν έφταιγε το ποτό, αλλά οι εκτελέσεις που σε έκαναν να το ξεχάσεις. Τα 12 cocktails λοιπόν και οι άνω των 100 ετικέτες (20 από τις οποίες βρίσκεις και σε ποτήρι) πρωταγωνιστούν δίπλα στα funky bites που βγαίνουν λαχταριστά από την ανοικτή -και κάπως σκηνική- κουζίνα του νέου μαγαζιού.

Τα πιάτα είναι γύρω στα 14, αν τα μέτρησα σωστά, με κάποια, όπως τα εξαιρετικά στρείδια, να διατίθενται σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, οπότε do the math αν θες, αλλά γενικά ο κατάλογος είναι σωστός και μαζεμένος και υπηρετεί ξεκάθαρα μία πιο casual εκδοχή της αστείρευτης δημιουργικότητας του Νίκου Θωμά. Δεν σου φέρνουν πιρούνι, αλλά μία λαβίδα (και αν θυμάμαι καλά ένα μαχαίρι) γιατί τα πιάτα είναι σχεδιασμένα ως επί το πλείστον ως bar bites. Δεν έκατσα πολύ οπότε δεν δοκίμασα τον αριθμό πιάτων στον οποίο σε έχω συνηθίσει, όμως δοκίμασα αρκετά ώστε να σχηματίσω άποψη για αυτό το νέο πολύ cool στέκι και να επιλέξω τα must-taste μου. Οπότε οπωσδήποτε παίρνεις τα στρείδια στην όποια εκδοχή τους και δεν χάνεις με τίποτα το υπέροχο ζεστό Milkbread με βούτυρο Noisete και λαρδί. Πολύ καλό και ακριβώς με την απαιτούμενη ένταση το Ταρτάρ Μοσχάρι με bonito mayo, καραμελωμένα κρεμμύδια και σκόνη από μανιτάρι πορτσίνι, αλλά και η Μαύρη Σουπιά Tempura με μελάνι σουπιάς και τέλεια δεμένη μαρμελάδα τομάτας. Οι τηγανητές πατάτες με κέτσαπ σε ζύμωση και μαγιονέζα τρούφας τρώγονται με το χέρι σε χρόνο Dt, ενώ δεν πρόλαβα να δοκιμάσω την -ήδη διάσημη- πανσέτα με κέτσαπ ανανά και ρέβα σε ζύμωση που υποψιάζομαι πως θα ήταν μία πολύ σοβαρή «κομφοριτιά». Μην ξεχάσω να σου πω πως η μουσική κινείται σε Soul, Hip Hop και Old School τόνους από τον παρόντα στο χώρο DJ.

Info: Λεβέντη 5, Κολωνάκι, τηλ. 2107250226

Περιβόλι στη Βάρη: Ένα αληθινό farm-to-fork εστιατόριο όπου η φύση είναι ο πραγματικός καλλιεργητής

Comal

Είναι γεγονός πως η μεξικανική κουζίνα είναι μία από τις πιο φρέσκιες και δημοφιλείς αθηναϊκές τάσεις, γεγονός λογικό, καθώς κατά την προσωπική μου άποψη η κουζίνα του Μεξικού είναι σχεδόν εθιστική. Το Comal λοιπόν έρχεται να υπηρετήσει ακριβώς αυτήν την τάση και να ικανοποιήσει την αγάπη όλων μας για tacos και margaritas, όμως με την υπογραφή του Γιάννη Λουκάκου, που με το νέο αυτό εστιατόριό του στην πλατεία Χαλανδρίου, πλέον και επίσημα βρίσκεται στο τέταρτο κατά σειρά εστιατορικό του project (βλ. Ψωμί & Αλάτι, Alio, Alio Pizzeria). Το άκρως εξωτικό και ατμοσφαιρικό Comal βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο Ψωμί & Αλάτι και ήδη έχει αποκτήσει το δικό του κοινό στην ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου.

Key-element της ατμόσφαιρας και του vibe του χώρου, το υπερμέγεθες μπαρ με την τεράστια κυκλική προθήκη ποτών από πίσω και τον κατάλληλο φωτισμό να το κάνει πραγματικά εντυπωσιακό. Εκεί θέλεις να κάτσεις να απολαύσεις το καλοφτιαγμένο cocktail σου (τα ποτά επιμελείται η ταλαντούχα ομάδα του The Bar In Front of The Bar), το φαγητό σου και να χαζεύεις γύρω την εξωτική ατμόσφαιρα. Μία Peach Tommy’s Margarita με ροδάκινο και μέντα, ή μία Purple Paloma με βατόμουρα και shiso σίγουρα αρκούν για να σε βάλουν άμεσα σε Mexican κλίμα και να σου ανοίξουν την όρεξη για τη συνέχεια. Στη φωτογραφία ένα Mexican Passion με φρούτα του πάθους και γρεναδίνη, που πολύ όμορφα ποζάρει μπροστά στο μπαρ.

Το φαγητό υπηρετεί φυσικά τη μεξικανική γευστική κουλτούρα αλλά και με κάποιες ευρωπαϊκές πινελιές. Εδώ λοιπόν θα γευτείς οπωσδήποτε το ολόφρεσκο Guacamole με τραγανές τορτίγιες από καλαμπόκι, αλλά και την Caesar σαλάτα που έρχεται σε μικρές μπουκιές baby μαρουλιού και αποκτά μεξικανικό flair χάρη στο πολύ καλό pico de gallo. Επίσης καλή επιλογή σε σαλάτα η Elote & Radish με καψαλισμένο καλαμπόκι, ντοματίνια, baby σπανάκι, μαριναρισμένη ρέβα και κρέμα, ενώ στα πρώτα τα Brochetas de calamar, ένα καλαμάρι καλαμάκι στη σχάρα με καλαμπόκι, pico de gallo, salsa jalapeno και φιστίκια είναι και ιδιαίτερο και πολύ νόστιμο. Νομίζω πως το καλοκαίρι στην πλατεία αυτό το πιάτο θα «φορεθεί» πολύ. Το Quese Fundito με τα φουρνιστά τυριά εν είδη «φοντί» αλλά με μεξικανικό τσορίζο, salsa roja spicy και τραγανές τορτίγιας επίσης ήταν νόστιμο και έδινε και μία fun διάσταση στη βραδιά, ενώ στα τύπου κυρίως το Pollo Barbacoa με σιγομαγειρεμένο και ξεψαχνισμένο κοτόπουλο με μυρωδικά, ρύζι, αμύγδαλα και διάφορες salsas για να φτιάξεις τη δική σου αγαπημένη τορτίγια κέρδισε τις εντυπώσεις. Στα γλυκά, το Crema Elote με τραγανές τορτίγιες, κανέλα, κρέμα καλαμποκιού, παγωτό φιστίκι και τζίντζερ κάπως θύμιζε κάτι σε τραγανό churros και προσωπικά πολύ μου άρεσε.

Info: Πλατεία Ελευθερωτών 8, 15232 Χαλάνδρι, 211 7508216

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης