Ο Άγγελος Μπακόπουλος μας συστήνει στη hook to fork φιλοσοφία του στο ολοκαίνουριο Astakos

Νέλλη Καλαμαρά

Η νέα «εμμονή» των λάτρεων των θησαυρών της θάλασσας λέγεται Astakos και μόλις άνοιξε τις πόρτες του στην Ιχθυόσκαλα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Με το καλοκαιράκι να πλησιάζει οι θαλασσινές γεύσεις και το by-the-sea dining έχουν σίγουρα την τιμητική τους, έτσι ο ολοκαίνουριος Astakos με την κορυφαία πρώτη ύλη και τις διάσημες υπογραφές του προβλέπεται να γίνει το νέο meeting point των ψαγμένων sea-foodies στα νότια προάστια, και όχι μόνο. Με ψάρια και θαλασσινά τόσο φρέσκα, όσο μια αναζωογονητική βουτιά στην παραλία μπροστά του, με μότο του τη “hook to fork” επικαιροποιημένη φιλοσοφία των παλιών ψαράδων και με τον διακεκριμένο chef Άγγελο Μπακόπουλο στη λαγουδέρα της κουζίνας του, το εστιατόριο Astakos, που μόλις άνοιξε στην Ιχθυόσκαλα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις.

Μία ουσιαστική fine dining εμπειρία κρύβεται σε μία πανέμορφη μονοκατοικία στο Χαλάνδρι

Ο Astakos υπόσχεται μία «βουτιά» στα κατάβαθα της εθνικής ταυτότητας της κουζίνας μας και φέρνει μαζί του στην επιφάνεια τις παλιές καλές αξίες ενός γεύματος, οικογενειακού ή όχι, εκεί που σκάει το κύμα. Ανασύροντας έννοιες όπως γνησιότητα, ειλικρίνεια, απλότητα, γενναιοδωρία και δοτικότητα, χαρά και μοίρασμα. Χωρίς τίποτα προσποιητό, χωρίς τίποτα τεχνητό, είναι το χωρίς φίλτρα ξαναζωντάνεμα του «καλωσορίσματος» και του «μοιράσματος», που διέπει την κουζίνα μας από τις πρώτες καταβολές της.

Fine comfort ελληνική κουζίνα με ψαγμένα τοπικά υλικά και φόντο την Ακρόπολη

Στη 2η Μαρίνα της Γλυφάδας, ακριβώς δίπλα από τη «βάση» των ντόπιων αλιέων, με αισθητική που παραπέμπει σε ενάλιο και υπαίθριο, ωστόσο κομψό, καπηλειό, με branded ομώνυμη ψαρόβαρκα και ψαροκασέλες, από όπου επιλέγουμε το ψάρι μας, με μία σαν ανοιχτό βιβλίο συνταγών open kitchen κι ένα «τζάκι» να φιλοξενεί τα καθημερινά γευστικά mashups του chef Άγγελου Μπακόπουλου, το εστιατόριο Astakos ήρθε για να κλέψει την καρδιά των λάτρεων της ποιοτικής ψαροφαγίας.

«Ως Έλληνες, για εμάς το φαγητό δεν ήταν ποτέ μια απλή διαδικασία που επιβάλλει η κάλυψη μιας ανθρώπινης ανάγκης» εξηγούν οι ιδιοκτήτες του Astakos, Αλέξης Παπαγιαννάκης και Γιώργος Κεσετζής, επιχειρηματίες της εστίασης και διασκέδασης, αφού ο πρώτος είναι ο δημιουργός πίσω από τα ηχηρά αθηναϊκά concepts των Noah, Okra, Diego, αλλά και Santiago στην Τήνο, ενώ ο δεύτερος κρύβεται πίσω από το επιτυχημένο εστιατόριο Oh Mama της Γλυφάδας.

«Ούτε, φυσικά -για να χρησιμοποιήσουμε και πιο λαμπερούς όρους-, ένα μέσο-αυτοσκοπός για να ικανοποιήσουμε την παλέτα του ουρανίσκου μας» συνεχίζουν. «Για εμάς το φαγητό είναι η αφορμή για να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι η συλλογική μας μνήμη, η παράδοσή μας και η διάθεσή μας να συνδεθούμε με τον άλλο. Είναι η στιγμή που το τώρα μας, συναντά το γνώριμο χθες μας και μαζί προχωρούν για το μετά μας. Δημιουργώντας νέες αναμνήσεις που αξίζει να θυμάσαι, νέα γέλια, νέες χαρές, νέες παρέες, νέες συνήθειες, νέα ορόσημα ζωής. Αυτή ακριβώς την ιστορία, προσπαθούμε να διηγηθούμε στο Astakos. Μέσα από όλες τις εκφράσεις του: την αισθητική, την κουζίνα, αλλά και τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει το service του» καταλήγουν οι ιδιοκτήτες.

Ηook to Fork

Mία 100% «από τη θάλασσα στο πιάτο και από εκεί κατευθείαν στην ψυχή» εμπειρία. «Στο Astakos δεν σερβίρουμε hype vibes. Προσφέρουμε γνήσιες και ανόθευτες αισθήσεις» δηλώνει αντί γευστικού μανιφέστου ο κατά… συρροή συλλέκτης γαστρονομικών βραβείων chef Άγγελος Μπακόπουλος «Γι’ αυτό και εδώ δεν θα βρεις ούτε ceviche ούτε καμία άλλη πρόταση σαν αυτές που “τρεντάρουν” πλέον στους καταλόγους όλων, ανεξαιρέτως, των χώρων εστίασης. Εδώ - από το ψωμί και τα γλυκά μέχρι τα… σερβίτσια – είναι όλα χειροποίητα, in house, πρεσβεύουν την εντοπιότητα, αλλά και τη λογική του sharing. Για να ξαναθυμηθούμε ότι ως λαός, όταν μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι δεν είμαστε ποτέ… shell-fish, αλλά αντίθετα υπερασπιστές του ότι «οι απολαύσεις, όπως και οι ιστορίες μας, είναι για να τις μοιράζεσαι» καταλήγει ο Άγγελος Μπακόπουλος».

Από την εκτενέστατη συλλογή μεζέδων μέχρι τη σαλάτα της τράτας, την οστρακομακαρονάδα και την αθερινόπιτα, αλλά και το μουσακά γαρίδας, τον τόνο με ξινό τραχανά ή το χταπόδι στιφάδο, όλη η κάρτα του Astakos επιβεβαιώνει την «από τη θάλασσα στο πιάτο σου» πρόθεσή του κι έρχεται για να μας υπενθυμίσει ότι το δημιουργικό δαιμόνιο πίσω από τις κουζίνες έχει και αυτό ελληνικές καταβολές.

Στην ανοιχτή κουζίνα, πρωταγωνιστεί το τζάκι, όπου ετοιμάζονται όλες οι επιλογές της ώρας, που επιλέγουμε απευθείας από τις ψαροκασέλες. Ταυτόχρονα ένας «ειδικός» στα οστρακοειδή περιφέρεται και μας βοηθά να αποφασίσουμε ποια καλούδια από το δίσκο του ταιριάζουν στην περίπτωσή μας.

Αυθεντικό περιβάλλον

«Η οδηγία που μου δόθηκε από τους ιδιοκτήτες ήταν σαφής» αναφέρει η aficionado της αισθητικής interior designer Γεωργία Τυλιγάδα. «Να δημιουργήσω έναν χώρο εστίασης όπου, αφενός, η γραμμή που χωρίζει το παλιό με το καινούργιο να είναι όσο το δυνατό περισσότερο δυσδιάκριτη και, αφετέρου, να ενσωματώνεται με το περιβάλλον της παρακείμενης “γειτονιάς” των ψαράδων».

Έτσι, το ξύλο, το μέταλλο, η τεχνοτροπία της πέτρας, τα πλακάκια που ανέλαβαν να αναπαραστήσουν παλιά πλακόστρωτα, δημιούργησαν ένα σκηνικό τόσο σύγχρονο που όμως, ταυτόχρονα, διαθέτει το έντονο αποτύπωμα του χρόνου και των ανθρώπων που έζησαν εδώ στο πέρασμά του. Το κύριο κτίσμα, καλοζωισμένο αλλά και σημαδεμένο, λες από την επαφή του με τα στοιχεία της φύσης. Τα χαλίκια στους εξωτερικούς χώρους δείχνουν το δρόμο προς τη θάλασσα, ενώ τα στοιχεία της διακόσμησης -οι αντίκες, τα κιούπια, τα καλάθια, τα ψάθινα φωτιστικά, οι λινάτσες- λειτουργούν ως ευθείες αναφορές στον τρόπο ζωής των παλιών ψαράδων.

Info: Διαδόχου Παύλου 46, 2η Μαρίνα Γλυφάδας, 210 8947342

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 13:00 – 24:00, Σάββατο & Κυριακή: 11:00 – 24:00

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης