Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης και η βραβευμένη κουζίνα του κατακτούν τη Χαλκιδική

Νέλλη Καλαμαρά

Ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, το Eagles Resort, γιόρτασε τα 50 χρόνια του με υπέροχα νέα, μεταξύ των οποίων και τη συνεργασία με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη.

Η σεζόν έχει ξεκινήσει δυναμικά, μαζί και τα ταξίδια μας σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να μπορούμε να μοιραζόμαστε μαζί σου τα πιο όμορφα νέα για τα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια της χώρας μας. Φέτος, προς μεγάλη μου χαρά, πρώτη στάση ήταν το Eagles Resort, το ξενοδοχείο-σταθμός στη Χαλκιδική και ένα από τα ελάχιστα που βρίσκονται στην υπέροχη περιοχή στα «προπύλαια» του Αγίου Όρους. Και λέω «μεγάλη χαρά» για δύο ξεχωριστούς λόγους.

All-day κοσμοπολιτισμός και παριζιάνικα vibes σε μία γοητευτική νέα άφιξη στο Νέο Ψυχικό

Ο πρώτος λόγος είναι πως δεν είχα επισκεφθεί ποτέ ξανά το συγκεκριμένο ξενοδοχείο της οικογένειας Τορνιβούκα -μία ξενοδοχειακή οικογένεια στο πρόσωπο της οποίας θρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για το ξενοδοχειακό ήθος και τη συνέπεια που τους διακρίνει- και ο δεύτερος είναι πως ένα από τα νέα ήταν η ανάληψη δύο εστιατορίων του resort από τον βραβευμένο με αστέρι Michelin Αλέξανδρο Τσιοτίνη, την αγάπη μου για τον οποίο και την κουζίνα του δεν έχω κρύψει ποτέ.

Μιχάλης Νουρλόγλου και Δήμος Σαμουράκης ανοίγουν πανιά για την Ύδρα

Με περισσή χαρά και ενθουσιασμό λοιπόν βρέθηκα στο Eagles Resort, το οποίο, εκτός από τα υπέροχα γαστρονομικά, έχει και πολλά ακόμη νέα να μοιραστεί μαζί μας αυτή τη σεζόν. Πιο συγκεκριμένα, τιμώντας το παρελθόν του, το εμβληματικό ξενοδοχείο ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ φέτος ήδη παρουσιάζει είκοσι νέες σουίτες, συμπεριλαμβανομένης και μιας εντυπωσιακής Presidential suite. Οι ανασχεδιασμένες Executive Junior Suites στην καρδιά του Eagles Palace συνδυάζουν την κλασική κομψότητα με τη μοντέρνα αισθητική. Κυρίαρχα στοιχεία έμπνευσης για την ευρύτερη ανακαίνιση και αναβάθμιση του ιστορικού ξενοδοχείου αποτέλεσαν η μοναδική τοποθεσία του καθώς και η μορφολογία του κτηρίου με αναφορές στη μοναστηριακή αρχιτεκτονική.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας είχαμε την ευκαιρία να δούμε διαφορετικούς τύπους δωματίων, από το κυρίως κτήριο έως τις βίλες και τα bungalows και οφείλω να δηλώσω εντυπωσιασμένη από το γεγονός πως έχουν καταφέρει να διατηρήσουν όλα τα standards του απαιτητικού σήμερα luxury hospitality χωρίς να προδώσουν το αρχοντικό στυλ και την αισθητική αρτιότητα του παρελθόντος τους. Το Eagles Resort είναι πραγματικά ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο συνολικά, που κατορθώνει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις χωρίς να χάνει την ιστορικότητά του, και αυτό το θαυμάζω πάντα όταν το βλέπω.

Οι βίλλες, οι οποίες βρίσκονται χτισμένες αμφιθεατρικά στο λόφο πάνω από το κυρίως κτίσμα, δημιουργήθηκαν πριν κάποια χρόνια για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες του ξενοδοχείου και βρέθηκαν κατευθείαν στην προσωπική μου top list, καθώς συνδυάζουν τη σύγχρονη ξενοδοχειακή ματιά και high-end facilities με μικρές λεπτομέρειες προσωπικής αισθητικής που κάνουν όλη τη διαφορά.

Ο μικρός καταπράσινος κήπος με το βαρύ σιδερένιο σαλονάκι και την πανοραμική θέα στην θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα και η τεράστια μπανιέρα με το «παράθυρο» για απευθείας οπτική επαφή με το μακρινό πέλαγος έγιναν με διαφορά τα αγαπημένα μου σημεία, ενώ η απόλυτη ιδιωτικότητα που εξασφαλίζουν οι Eagles Villas, καθώς δεν είσαι ορατός από κανένα εξωτερικό σημείο, θεωρώ πως ανεβάζει τον πήχη σε τεράστια ύψη.

Ξεκίνησα όμως με τα γαστρονομικά νέα και κάπως παρασύρθηκα από το πανέμορφο περιβάλλον που θέλησα να μοιραστώ μαζί σου. Άλλωστε η retro-chic πισίνα με τις χαριτωμένες ομπρέλες, οι δύο μεγάλες αμμώδεις παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά, η καταπράσινη φύση που συναντάται σε κάθε σημείο, τα μικρά μονοπατάκια που σε οδηγούν σε βεράντες και decks μέσα στο πράσινο, η απίστευτη θέα και το εξαιρετικό σέρβις το κάνουν αυτό, το να σε παρασύρουν σε αφηγήσεις εννοώ.

Επανέρχομαι λοιπόν στην τάξη και στον εξαιρετικό και πολυβραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη, που όπως είπαμε και παραπάνω ανέλαβε δύο από τα εστιατόρια του Eagles Resort. Πιο συγκεκριμένα, ανέλαβε ως φυσικό το Kamares, το fine dining εστιατόριο του Eagles Palace, που βρίσκεται τοποθετημένο σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του ξενοδοχείου με μοναδική θέα, και το Armyra, το ελληνικό-μεσογειακό εστιατόριο που συναντούμε πάνω στην παραλία, με έμφαση στην ψαροφαγία.

Τα τιμήσαμε φυσικά και τα δύο με περισσό ενθουσιασμό. Στο άκρως ατμοσφαιρικό και βραβευμένο Kamares ο Michelin-starred chef έχει σχεδιάσει ένα μενού που ταιριάζει απόλυτα στην γαστρονομική ιδιοσυγκρασία του και κλείνει πονηρά το μάτι στην ελληνική μαγειρική παράδοση, ιδωμένη φυσικά υπό το δημιουργικό του πρίσμα. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα προϊόντα που προμηθεύεται καθημερινά από παραγωγούς της Χαλκιδικής και ψαράδες της ευρύτερης περιοχής, μαζί με βότανα και λαχανικά που καλλιεργούνται στο μποστάνι του resort.

Το μενού είναι degustation αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως a la carte για όποιον θέλει να δοκιμάσει ξανά τις υπέροχες αυτές δημιουργίες που θέλγουν το μάτι εξίσου με τον ουρανίσκο και μαρτυρούν τον καλλιτέχνη που κρύβει μέσα του -όχι και πολύ μέσα του- ο σεφ. Το εικονιζόμενο Gazpacho από Κεράσια με αστακό ψημένο στα κάρβουνα, βασιλομανίταρα και αφρό από αμύγδαλα είναι ένα πιάτο που για πρώτη φορά βρέθηκα να το βάζω στο ίδιο επίπεδο «έρωτα» με την iconic σούπα από καλαμπόκι και αστακό του Τσιοτίνη, αφού έχει την ίδια μαγική διάσταση σύμπνοιας γης και θάλασσας σε κάθε μπουκιά και -όπως όλα τα πιάτα του συγκεκριμένου σεφ- είναι βαθιά και ουσιαστικά νόστιμο.

Αγαπημένο επίσης πιάτο οι λεπτοκομμένες Ταλιατέλες Καλαμαριού με αρώματα από pesto που κάπως είναι ανάλαφρο και καλοκαιρινό, αλλά συνάμα απίθανα γευστικό, ενώ λάτρεψα το Μοσχάρι Σοφρίτο που έχει ψηθεί για ώρες και έχει γίνει τόσο τρυφερό που κόβεται σχεδόν με το κοίταγμα, ενώ δένεται με παλαιωμένη γραβιέρα, παραδοσιακά ζυμαρικά «γκόγκλιες» και κρέμα μαΐντανού. Μεστό και τόσο όσο χρειάζεται πληθωρικό πατάει τέλεια ανάμεσα στο χθες και το αύριο της ελληνικής μαγειρικής κουλτούρας.

Η σχέση του σεφ με τις Kamares ήταν ένας έρωτας με την πρώτη ματιά. «Από την πρώτη στιγμή που το επισκέφτηκα και ένιωσα την ενέργεια του χώρου, σκέφτηκα πως εδώ θα κάνω την κουζίνα που αγαπώ. Είναι ένα εστιατόριο που μου ταιριάζει πολύ», μας είπε και τον πιστέψαμε, αφού οι γεύσεις του μας είχαν ήδη πείσει γι’ αυτό.

Στο Αρμύρα πάλι θα συναντήσουμε την πιο χαλαρή και ταιριαστή με το θαλασσινό περιβάλλον πλευρά του Τσιοτίνη, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μία άκρως καλοκαιρινή και νόστιμη κουζίνα, όπως αυτή που θέλεις να τρως όταν παίρνεις θέση στα λευκά τραπεζάκια πάνω στην παραλία με το μαγιώ σου. Ακομπλεξάριστος και ο ίδιος και η κουζίνα του, και προσωπικά γι' αυτό τον θεωρώ εκ των κορυφαίων της χώρας μας. Το βράδυ το εστιατόριο μεταφέρεται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, στο μαγικό deck που βλέπεις στη φωτογραφία, ενώ μία χτιστή μαρμάρινη ψησταριά πάνω στην άμμο αναλαμβάνει να ψήσει live τα ψάρια που έχουν επιλέξει οι πελάτες από την ψαριέρα.

Εδώ λοιπόν απολαμβάνουμε τα καλούδια της ελληνικής ταβέρνας με κορυφαία πρώτη ύλη και μικρά «πειράγματα», όπως το Τζατζίκι με καρίκι Τήνου και πολύ ιδιαίτερη γεύση, την Ταραμοσαλάτα με pesto από αμπελόφυλλο και τραγανό φαγόπυρο, την Αθηναϊκή σαλάτα με ψάρι ημέρας, gel από λεμόνι και αυγοτάραχο.

Ξετρελάθηκα με το «Nigiri Γεμιστά» που ουσιαστικά είναι καρπάτσιο στείρας που έχει μαριναριστεί σε μείγμα αρωμάτων χωριάτικης σαλάτας και έχει κλείσει μέσα μία εκδοχή ρυζιού από γεμιστά. Κάθε μπουκιά κρύβει μέσα της το ελληνικό καλοκαίρι στην πιο συμπυκνωμένη εκδοχή του. Ένα ακόμη πιάτο που πήρε εύσημα από όλο ανεξαρτήτως το τραπέζι ήταν τα Κολοκυθάκια τηγανητά σε κρούστα από lime με καπνιστό τυρί Μετσόβου που συνοδεύονται από μία μαγιονέζα βασιλικού. Είναι τόσο νόστιμα όσο τα καλύτερα τηγανητά κολοκυθάκια που έχεις φάει ποτέ, αλλά συνάμα έχουν αυτό το κάτι που κάνει τη διαφορά.

Το ψάρι ημέρας, εν προκειμένω σφυρίδα, ψήθηκε στο αλάτι και ήρθε με γιουβετσάκι αστακού μαγειρεμένο με λαχανικά, ενώ ταυτόχρονα κατέφθασε και ένα linguini θαλασσινών και πραγματικά δεν ξέραμε τι να πρωτοδοκιμάσουμε. Το Armyra είναι το απόλυτο καλοκαιρινό hot spot της Χαλκιδικής και ο Τσιοτίνης αποδεικνύει ξανά αυτό που ήδη λίγο πολύ γνωρίζουμε, δηλαδή πως το πραγματικό μεγαλείο συχνά κρύβεται στην απλότητα και στην απροσποίητη διάθεση για μαγειρική.

Το ξενοδοχείο διαθέτει ακόμη και ένα πολύ καλό ιταλικό εστιατόριο, το Vinum, που κρύβεται σε έναν «μυστικό» κήπο και σερβίρει ένα από τα καλύτερα Vitello Tonnato και μία από τις πιο σωστές Cacio e Pepe που έχω δοκιμάσει τελευταία, με τον ταλαντούχο σεφ Συμεών Καραδουλαμά στο τιμόνι να εκτελεί στην εντέλεια ένα μενού που εμπνέεται από τις συνταγές του αείμνηστου Buliani.

Το σοβαρό και υποβλητικό κελάρι του εστιατορίου εμπνέει για sophisticated pairings, ενώ προσδίδει κάτι έξτρα στην αύρα της ιστορικότητας και της εμβληματικότητας του resort, που ξέρει να τιμά το παρελθόν του αλλά και να ατενίζει το μέλλον με το κεφάλι ψηλά και τις σωστές βάσεις για τα επόμενα 50 χρόνια.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης