Εκεί που η Ζάκυνθος συναντά την Ηλεία απλώνεται μία θάλασσα εμπειριών

Νέλλη Καλαμαρά

Με τον τίτλο “A Sea Between Us” δύο κορυφαία ξενοδοχεία ένωσαν την δυνάμεις τους και μετέτρεψαν τη θάλασσα που τα χωρίζει σε «γέφυρα» γευστικών εμπειριών.

Ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο της γεύσης και των κορυφαίων εμπειριών φιλοξενίας έγινε η αφορμή για να γνωρίσουμε δύο διαφορετικά ξενοδοχεία και τη μαγειρική φιλοσοφία των σεφ και των τόπων που τα φιλοξενούν, και να διαπιστώσουμε πως τελικά μία θάλασσα μπορεί να μη χωρίζει αλλά να ενώνει τους ανθρώπους και τις δημιουργίες τους. Ο λόγος για το Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο και το Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία, δύο ξενοδοχεία που μοιράζονται την αγάπη για την υψηλού επιπέδου φιλοξενία και το design. Άλλωστε και τα δύο είναι μέλη των Design Hotels της Marriott International.

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης και η βραβευμένη κουζίνα του κατακτούν τη Χαλκιδική

Τα δύο αυτά ιδιαίτερα ξενοδοχεία λοιπόν προέβησαν σε ένα event συνέργειας, το οποίο υπό τον πολύ εμπνευσμένο τίτλο «A Sea Between Us» έδωσε το έναυσμα για δύο δείπνα, καθένα από τα οποία φιλοξένησε τον σεφ του «απέναντι» ξενοδοχείου στη δική του κουζίνα, ώστε να μεταφέρει στους επισκέπτες του τη γευστική εμπειρία του άλλου τόπου. Μήπως σε μπέρδεψα; Θα γίνω άμεσα πιο σαφής!

Αέρας από αστέρια Michelin σε μία ολοκαίνουρια άφιξη στην Κεφαλονιά

Το πρώτο βράδυ στο Flow Dine & Wine του Olea All Suite Hotel, ο σεφ Σταύρος Κούσης (executive chef του Dexamenes) δημιούργησε έναν πολύχρωμο συνδυασμό αισθησιακών γεύσεων, εμπνευσμένες από την παράδοση του τόπου και τη γη της Ηλείας τα οποία συνοδεύτηκαν με ένα ξεχωριστό pairing από Ζακυνθινά κρασιά.

Την επόμενη μέρα στο Dexamenes Seaside Hotel, στο dex. Silo. 01, ένα pop-up fine dining spot που βρίσκεται μέσα σε μια δεξαμενή της δεκαετίας του 1920, ο σεφ Σπύρος Δρακούλης (executive chef του Olea) δημιούργησε ένα μενού εμπνευσμένο από τις παραδόσεις της Ζακύνθου που συνοδεύτηκε από εκλεκτά κρασιά της Πελοποννήσου. Έτσι κάθε βράδυ είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάζουμε πιάτα από τον έναν τόπο και κρασιά από τον άλλον, και ομολογώ πως η συνολική εμπειρία ήταν μαγική. Φυσικά σε αυτό βοήθησαν και τα ίδια τα ξενοδοχεία, τόσο με τη μοναδική ατμόσφαιρα των εστιατορίων τους όσο και με την ασυναγώνιστη φιλοξενία τους.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον πρώτο μας σταθμό, τη Ζάκυνθο και το άκρως εντυπωσιακό Olea All Suite Hotel, ένα ξενοδοχείο που ομολογώ πως είχα καιρό στην λίστα των must-visit μου και τελικά πολύ δίκιο είχα. Το στοιχείο του νερού είναι κυρίαρχο εδώ παντού και οι τεράστιες και μικρότερες πισίνες/λίμνες του αγκαλιάζουν τους κυβικούς όγκους των κτισμάτων με τις ανθισμένες οροφές, δημιουργώντας ένα ονειρικό σκηνικό γεμάτο πράσινο και ελαιόδεντρα, που θαρρείς πως πάντα βρισκόταν εκεί, αφού μοιάζει ένα με το τοπίο.

Χτισμένο αμφιθεατρικά και με υπέροχη θέα από κάθε σημείο, το ξενοδοχείο διαθέτει 93 σουίτες -πράγμα πρωτοποριακό για το νησί της Ζακύνθου πριν μερικά χρόνια που δημιουργήθηκε- σχεδόν όλες με ιδιωτικές πισίνες. Ο βασικός υδάτινος όγκος, μία «λίμνη» 4.000 μέτρων, περιτριγυρισμένη από τους ελαιώνες του ξενοδοχείου δημιουργούν αυτήν την απόλυτα ονειρική ατμόσφαιρα που αναφέραμε παραπάνω σε συνδυασμό με μία γαλήνη και ηρεμία, που προσθέτοντας και το στοιχείο της άρτιας αισθητικής προσέγγισης κάνει το σύνολο εξαιρετικό και τη διαμονή πραγματική εμπειρία.

Το Olea διαθέτει δύο bars και τρία εστιατόρια, εκ των οποίων το Fine Dining τελεί υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου chef Μιχάλη Νουρλόγλου, με chef τον εξαιρετικό Σπύρο Δρακούλη, που όπως είπαμε και πριν συμμετείχε στο Swap Chefs’ Event που μας έφερε εδώ. Επίσης εδώ βρίσκουμε και το Pacifico by Nikkei, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της «λίμνης» και ειλικρινά κάθε βράδυ να απολάμβανα εδώ το cocktail και το sushi μου δεν θα ήταν αρκετό για να το βαρεθώ.

Το ξενοδοχείο Olea All Suite Hotel το 2024 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Conde Nast Traveller με τα καλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία και είναι το πρώτο ελληνικό ξενοδοχείο που ανακηρύχθηκε το «Καλύτερο Resort στον κόσμο» από το Interior Design Magazine. Η αρχιτεκτονική μελέτη και το design του φέρουν την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Block 722, ενώ συνεργάζεται με την Swot Hospitality στον τομέα του marketing και των πωλήσεων. Οι σουίτες του είναι μεγάλες με γήινα και soothing χρώματα, ενώ οι μεγάλες τους τζαμαρίες επιτρέπουν την αίσθηση της ενοποίησης εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Τέλος το spa, δίπλα ακριβώς στον ελαιώνα, που συμπληρώνεται από ένα state of the art γυμναστήριο προσφέρει στιγμές απίστευτης χαλάρωσης και ευεξίας, σε ένα περιβάλλον που ευνοεί το δίχως άλλο την βίωση wellness εμπειριών.

Σε αυτό το ξενοδοχείο λοιπόν και με τη μαγική αφ’ υψηλού θέα να απλώνεται μπροστά μας δοκιμάσαμε την κουζίνα του Σταύρου Κούση από το Dexamenes σε πιάτα από την Ηλεία και σε pairing με υπέροχα Ζακυνθινά κρασιά. Το πιάτο που προσωπικά ξεχώρισα από το συγκεκριμένο μενού ήταν ο «λουκουμάς» από κόκορα με χυλοπίτες, ένα βαθιά νόστιμο πιάτο με έξυπνα παιχνίδια των υφών, που ήρθε και παντρεύτηκε αρμονικά με ένα Novita της ποικιλίας Γουστολίδι (μία από τις παλαιότερες ζακυνθινές ποικιλίες) από το Κτήμα του Γράμψα.

Την επόμενη ημέρα, μόλις μία θάλασσα μακριά, βρεθήκαμε στην Ηλεία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Κουρούτας, και ακόμη πιο συγκεκριμένα στο Dexamenes Seaside Hotel, ένα μικρό στολίδι design, φινέτσας και ιστορίας πάνω σε μία απέραντη αμμουδιά. Σκοπός εδώ ήταν το δεύτερο κομμάτι του Chef’s Exchange μεταξύ των δύο ξενοδοχείων, όπου το δείπνο πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα παλιό σιλό κρασιού, η εμπειρία του οποίου θα παραμείνει για χρόνια χαραγμένη στη μνήμη μου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα ένα ένα.

Το Dexamenes Seaside Hotel είναι ξενοδοχείο που λειτουργούσε σαν οινοποιείο Κορινθιακής Σταφίδας, χτισμένο την περίοδο του μεσοπολέμου. Σήμερα μετατράπηκε σε ένα - αρχιτεκτονικά πολυβραβευμένο - ξενοδοχείο στη Δυτική Πελοπόννησο. Κατασκευάστηκε πάνω στη θάλασσα, έτσι ώστε τα πλοία να μπορούν να φορτώνονται με κρασί απευθείας από τις δεξαμενές, προτού ανοίξουν πανιά για τις μεγάλες υπερπόντιες αγορές. Οι εγκαταλελειμμένες, βιομηχανικές κατασκευές που χαρακτηρίζουν την τοποθεσία έμειναν σχετικά ανέγγιχτες από τη δεκαετία του 1920, σε ένα από τα πιο παρθένα και όμορφα τμήματα της ακτογραμμής της δυτικής Πελοποννήσου.

Σήμερα εδώ λοιπόν έχουμε την πραγματικά μοναδική ευκαιρία να διανυκτερεύσουμε μέσα σε δεξαμενές ζύμωσης κρασιού, ενώ η λειτουργία του ξενοδοχείου γενικά και οι εμπειρίες που προσφέρει σχετίζονται με το κρασί, τη γαστρονομία, την τέχνη, τη φύση, την τοπική κουλτούρα και την ευσυνείδητη ευεξία. Διαθέτει 36 δωμάτιο (34 πρώην Δεξαμενές Ζύμωσης και 2 πρώην Χημεία), όλα σε απόσταση αναπνοής από το κύμα. Σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική ομάδα k-studio, το Dexamenes αριθμεί πάνω από 20 βραβεία και διακρίσεις, όπως Hot List στο Condé Nast Traveller, βραβείο Δομές, ultimate global winner στα Ahead Awards και επιλογή στα καλύτερα έργα της Ευρώπης από τα Mies Awards (επίσημα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Με συνέπεια στις αρχές του, το ξενοδοχείο προσφέρει εμπειρίες κρασιού (οινογευσίες, εκτενή λίστα κρασιών, food-wine pairing επιλογές, καθώς και επισκέψεις σε τοπικά οινοποιεία) και ελαιογευσία με food pairing σε τοπικό ελαιώνα, ενώ διαθέτει πρόγραμμα ευεξίας, ξεναγήσεις στην Αρχαία Ολυμπία, δυνατότητα για private dinners (στην παραλία ή σε δεξαμενή), καθώς και μαθήματα κεραμικής ή μαρμαρογλυπτικής. Τη γαστρονομική ταυτότητα των εστιατορίων επιμελείται ο πολυβραβευμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης με έμφαση στην εντοπιότητα και την αειφορία. Κατά περιόδους το Dexamenes λειτουργεί και σαν κέντρο πολιτισμού, φιλοξενώντας δρώμενα τέχνης ή παρέχοντας residency programs σε καλλιτέχνες.

Φιλοξενηθήκαμε εδώ για κάτι λιγότερο από 24 ώρες αλλά ήταν παραπάνω από επαρκείς για να είμαι σίγουρη πως θέλω να επιστρέψω ξανά. Οι μπροστινές δεξαμενες-δωμάτια βρίσκονται ακριβώς πάνω από την αμμουδιά και θαρρείς πως αν ξυπνούσες κάθε πρωί αντικρύζοντας αυτόν τον ορίζοντα και πάλι δεν θα σου ήταν αρκετό. Μία ηρεμία κυριαρχούσε παντού, και κάπως σου χαμογελούσε να ξεχάσεις τα deadline που τρέχουν, σαν ξαφνικά να βρίσκεσαι σε έναν άλλον πλανήτη.

Εδώ λοιπόν το δείπνο διοργανώθηκε μέσα σε ένα από τα δύο γιγαντιαία σιλό κρασιού, όπου το κομψό τραπέζι με το ταιριαστό art de la table στήθηκε κάτω από το "φεγγάρι" που εμφανιζόταν σε όλες τις φάσεις του σε πλήρη συμφωνία με τη μουσική. Εδώ, μέσα σε ένα από τα μαγικά σκηνικά που μπορείς να συναντήσεις, ξεδίπλωσε όλη την δημιουργική του δεινότητα ο Σπύρος Δρακούλης, σεφ του Olea όπως εξηγήσαμε παραπάνω, σε ένα εξαιρετικό δείπνο πέντε σταδίων με πιάτα από τη Ζάκυνθο ταιριασμένα με κρασιά από την Ηλεία.

Προσωπικά ξεχώρισα το χταπόδι σαβόρο με αλιάδα, ένα πιάτο απόλυτης γευστικής αρτιότητας και βαθιάς φινέτσας, που συνοδεύτηκε από ένα ισορροπημένα μεταλλικό Ασύρτικο του 2019, το Linon, από το Κτήμα του Σταυρόπουλου.

Το «A Sea Between Us» είναι ένα συνεργατικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τα δύο ξενοδοχεία. Μια διεπιστημονική μελέτη που εξερευνά το πλούσιο υφαντό των ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ του νησιού της Ζακύνθου και της περιοχής της Ηλείας, εμβαθύνοντας στις τοπικές τους ιστορίες και τις βαθιές τους επιπτώσεις στη πολιτιστική ζωή των κατοίκων τους.

Από τη γαστρονομία μέχρι την αρχιτεκτονική, τη μουσική μέχρι τη γλώσσα, τα ρούχα μέχρι τις συνήθειες, το πρόγραμμα αυτό επιδιώκει να ξετυλίξει τις μοναδικές ταυτότητες που έχουν διαμορφωθεί από το ξεχωριστό παρελθόν αυτών των περιοχών, προάγοντας μια μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση της κοινής τους κληρονομιάς μέσα από τη θάλασσα που τους χωρίζει. Το chefs exchange είναι μόνο η αρχή για τη σπουδαία αυτή συνεργασία ανάμεσα σε δύο προορισμούς με τόσα πολλά κοινά βιώματα!

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης