O Γκίκας Ξενάκης υπογράφει το μενού του Ammos με farm-to-table φιλοσοφία

Νέλλη Καλαμαρά
O Γκίκας Ξενάκης υπογράφει το μενού του Ammos με farm-to-table φιλοσοφία

Ένας πολυβραβευμένος σεφ, ένα ιδιωτικό μποστάνι, μία πλούσια φύση και η θάλασσα να απλώνεται μπροστά. Το νέο μενού του Ammos στο ξενοδοχείο Amaronda αξίζει της προσοχής μας.

Ο Γκίκας Ξενάκης αγαπάει πολύ την Εύβοια και ιδίως την περιοχή γύρω από την Ερέτρια, όπου πηγαίνει συστηματικά για foraging, αφού θεωρεί πως η πλούσια εκεί φύση δίνει κορυφαίες πρώτες ύλες. Με βάση αυτό δεν μας έκανε καμία εντύπωση, όταν πληροφορηθήκαμε τη συνεργασία του πολυβραβευμένου σεφ με το εστιατόριο Ammos του παραθαλάσσιου Amaronda Hotel. Ο διάσημος σεφ υπογράφει ένα μενού στο a la carte εστιατόριο του ξενοδοχείου που αντανακλά τα αρώματα, τις γεύσεις και την αίσθηση του καλοκαιριού στην Εύβοια, ενώ αντλεί προϊόντα από μικρούς παραγωγούς της περιοχής, καθώς και από το ιδιόκτητο βιολογικό μποστάνι του ξενοδοχείου.

Ο Ντίνος Φωτεινάκης ρίχνει άγκυρα στο νέο στολίδι της Αθηναϊκής Ριβιέρας

AZ8_9200_s.jpg

Εμείς βρεθήκαμε στο Amaronda πριν μερικά σαββατοκύριακα και ενθουσιαστήκαμε με τα πιάτα που δοκιμάσαμε και τη γνωστή φιλοσοφία της αληθινής κουζίνας του Γκίκα Ξενάκη, ενώ το νέο Ammos προβλέπεται να εξελιχθεί σε meeting point εξωτερικών επισκεπτών, καθώς συνδυάζει ένα ειδυλλιακό location με πιάτα που μιλούν την ειλικρινή γλώσσα της αβίαστης νοστιμιάς της ελληνικής γης και θάλασσας.

Δέκα χρόνια τώρα Ιαπωνία και Περού δίνουν ραντεβού στο Κολωνάκι

20240608_140925.jpg

Το Ammos διαθέτει τρία μενού, ένα μεσημεριανό, ένα βραδινό και ένα snack menu, που ουσιαστικά λειτουργεί και για την παραλία με τις άνετες ξαπλώστρες -στην οποία επίσης μπορούν να φιλοξενηθούν εξωτερικοί επισκέπτες με κάποια είσοδο, μέσα στην οποία καλύπτεται και φαγητό και ποτά από τον μπουφέ του κυρίως εστιατορίου. Και τα τρία μενού φέρουν την υπογραφή του διάσημου σεφ. Με ιδιαίτερη έμφαση στο ολόφρεσκο ψάρι και τα θαλασσινά, εδώ έχουμε και επιλογές σε ψάρι ημέρας που μπορεί να σερβιριστεί σε διάφορες εκτελέσεις -κρύες ή ζεστές- ανάλογα με τις επιθυμίες μας.

20240608_134130.jpg

Εμείς δοκιμάσαμε ομολογουμένως πολλά πιάτα τόσο από το μεσημεριανό όσο και από το βραδινό μενού, και ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο, με την ελληνικότητα και την εποχικότητα να πρυτανεύουν σε κάθε μπουκιά. Κατά την προσφιλή μου συνήθεια λοιπόν θα σου παρουσιάσω το top 5 μου, και φυσικά όχι κατά σειρά προτίμησης. Πριν όμως ξεκινήσω με τα πέντε -εντάξει ξέρεις πάντα κλέβω λίγο- θα σου πω για την καπνιστή ταραμοσαλάτα με παντζάρι και το τζατζίκι με πικλαρισμένο αγγούρι που ήρθαν μαζί με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ζεστό χειροποίητο ζυμωτό ψωμί και ήταν ένα όνειρο θερινής νυκτός!

20240608_141800.jpg

Πρώτο λοιπόν must-taste πιάτο και επίσημα το λυθρίνι (εκείνη την ημέρα ήταν λυθρίνι, καθώς το πιάτο γίνεται με ψάρι ημέρας) ταρτάρ με αχινό και πίκλα από αγγούρι. Ένα ποίημα φρεσκάδας και υφών, ενώ ισορροπούσε όμορφα μεταξύ οξύτητας από τη μαρινάδα του και γλύκας από την προσθήκη του ζωμού τομάτας.

20240608_143103.jpg

Τραγανές και πεντανόστιμες οι τηγανητές αγκινάρες με μία βελούδινη σκορδαλιά αμυγδάλου αποτέλεσαν τον απόλυτο καλοκαιρινό «μεζέ», και αν τις βρεις στο μενού, γιατί νομίζω είναι πιάτο ημέρας, να τις τιμήσεις όπωσδήποτε.

20240608_153415.jpg

Εδώ επίσης θα βρεις ένα από τα καλύτερα bianco που έχεις δοκιμάσει. Τη συγκεκριμένη ημέρα το ψάρι ήταν βακαλάος, αλλά αυτή η τόσο φινετσάτη και λεμονάτη σάλτσα και οι τέλεια μελωμένες πατατούλες, θα αναδείκνυαν στο έπακρο όποιο ψάρι και αν συναντήσεις στη θέση του πληθωρικού εκείνου μπακαλιάρου απευθείας από τα νερά του Αιγαίου.

20240608_215921.jpg

Προσωπικά εάν έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξω ένα πιάτο και μοναδικό, αυτό θα ήταν το ceviche λαβράκι με αψάδα τέλεια από τσίλι πιπερίτσες, γλύκα από τα εποχικά βερίκοκα και τραγανότητα από τα τσιπς γλυκοπατάτας να ισορροπεί υπέροχα με την οξύτητα των εσπεριδοειδών. Εξαιρετικά όμως και τα βλίτα -που συνήθως δεν τα προτιμώ – στη σχάρα με την ίδια βελούδινη σκορδαλιά αμυγδάλου που ανέφερα παραπάνω.

20240608_225611.jpg

Ύμνος στις ομολογουμένως διάσημες πίτες του Ξενάκη η μελιτζανόπιτα με χειροποίητο τραγανό φύλλο, φουντούκια, κρέμα γραβιέρας και ψητά τοματίνια. Όμως ως γνήσιος κρεατοφάγος δεν μπορώ να μην πω για το σιγοψημένο ντόπιο αρνάκι Καρύστου, με μία αέρινη κρέμα ρεβιθιών και μεστό κατίκι Δομοκού, που απέσπασε κορυφαία σχόλια από όλο το τραπέζι και παρότι ήρθε στο τέλος μίας μακράς λίστας από πιάτα, δεν άφησε κανείς μπουκιά.

20240608_233505.jpg

Φυσικά η γνήσια καρυδόπιτα από συνταγή της μαμάς του σεφ με παγωτό μαστίχα και χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα έγινε ανάρπαστη, όπως άλλωστε και το εικονιζόμενο γλυκό με γιαούρτι και μαστίχα με πρωταγωνιστές τις μαριναρισμένες φρέσκιες φράουλες, το παστέλι αμυγδάλου και τα αρώματα της λουΐζας.

DJI_0071.jpg

Στο μενού θα βρεις φυσικά και αρκετές χορτοφαγικές επιλογές για να καλύπτονται οι διατροφικές συνήθειες όλων των καλεσμένων, χωρίς να στερούνται τη γεύση και τη δημιουργικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γιουβετσάδα με τα άγρια μανιτάρια Εύβοιας και την παλαιωμένη γραβιέρα ή το ριζότο γεμιστά. Τα μενού συνοδεύονται και από κρασιά που προέρχονται κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, με κάποιες επιλεγμένες ξένες ετικέτες να συμπληρώνουν την λίστα. Ειδικά για τις μεσημεριανές ώρες, τα ελληνικά αποστάγματα, όπως ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά, προσφέρονται ιδανικά για τους μεζέδες και την εμπειρία ελληνικό καλοκαίρι δίπλα στη θάλασσα.

20240609_094042.jpg

Πέρα από το φαγητό όμως θα ήθελα να σου πω και μερικά πράγματα για το ίδιο το Amaronda που απέχει μόλις 1 ώρα από την Αθήνα και είναι ιδανικό για οικογένειες με μικρά παιδιά, αφού είναι όλο flat με μεγάλες εκτάσεις σε γκαζόν, πάνω στη θάλασσα και με μία μεγάλη πισίνα. Παντού υπάρχουν ναυαγοσώστες, πράγμα που βρήκα εξαιρετικά καθησυχαστικό, και γενικά είναι φτιαγμένο για ήρεμες οικογενειακές διακοπές, αφού είναι δύσκολο να ανησυχήσεις για τίποτα όπως είναι σχεδιασμένο.

20240608_123715.jpg

Τα bungalows μέσα στο πράσινο με απευθείας επαφή με το γκαζόν, τα δωμάτια με τη shared pool και οι δύο πανέμορφες βίλες πάνω στην άμμο με ιδιωτική πισίνα εγγυώνται ιδανικές διακοπές, χωρίς μετακινήσεις και άγχη, ενώ το all-inclusive πρόγραμμα καλύπτει όλες τις ανάγκες χωρίς έξτρα έξοδα και δεύτερες σκέψεις.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.