Παγκοσμίου φήμης ελληνικά bar ενώθηκαν για το πρώτο Messinian Cocktail Festival

Νέλλη Καλαμαρά
Παγκοσμίου φήμης ελληνικά bar ενώθηκαν για το πρώτο Messinian Cocktail Festival

Μερικά από τα καλύτερα ελληνικά μπαρ έδωσαν ραντεβού στη Navarino Agora στο πλαίσιο του πρώτου Messinian Cocktail Festival από το W Costa Navarino.

Αυτό το καλοκαίρι, το W Costa Navarino, το πρώτο ξενοδοχείο του διάσημου διεθνούς luxury lifestyle brand στη χώρα μας, ξεδιπλώνει περισσότερο από ποτέ την ξεκάθαρη fun lifestyle πλευρά του. Τα events με τα πιο ηχηρά ονόματα της γαστρονομίας, του μπαρ, της μουσικής, της μόδας, της τέχνης έχουν ξεκινήσει ήδη από το Πάσχα και θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι. Πολλά από αυτά τα events και τα happenings όμως δεν πραγματοποιούνται μόνο στο πολυτελές resort αλλά και στην νέα Navarino Agora, που είναι ανοικτή σε όλους, ώστε όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής να μπορούν να απολαύσουν αυτές τις υπέροχες εμπειρίες.

Head to tail cuisine στο ομορφότερο σημείο της Χώρας της Αντιπάρου

20240705_212053.jpg

Θέλω να πω πως προσωπικά -και νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου- είναι πολύ σημαντικό τα ξενοδοχεία αυτού του επιπέδου να γίνονται η αφορμή να γνωρίζει ο κόσμος μοναδικές εμπειρίες, και ο κόσμος αυτός να μην περιορίζεται μόνο στους ενοίκους των resort. Στην περίπτωση του πρώτου Messinian Cocktail Festival λοιπόν η περίσταση ήταν ακριβώς αυτή και εγώ που βρέθηκα εκεί έχω να σου πω πως πολύ το χάρηκα.

Μία «Βασίλισσα» χαρίζει μοναδικές εμπειρίες σε μία από τις ομορφότερες γωνιές της Κύπρου

W-Costa-Navarino-View-from-Parelia.jpg

Με την αφορμή αυτήν όμως είχα και την ευκαιρία να δοκιμάσω και τα νέα μενού των εστιατορικών projects του πανέμορφου W με την υπογραφή του executive chef Δημήτρη Καράμπαμπα και της ομάδας του και έχω πολλά και από αυτό το μέτωπο να μοιραστώ μαζί σου. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Navarino-Agora-Costa-Navarino-sunset.jpg

Μερικά από τα πιο διάσημα bars της χώρας μας λοιπόν, και όχι μόνο, αφού κατέχουν και σημαντικές παγκόσμιες διακρίσεις, έδωσαν ραντεβού κάτω από τα αστέρια στην Navarino Agora, που είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο που ζει ή κάνει διακοπές στην περιοχή, για να μεταφέρουν και εδώ τις μοναδικές fine drinking εμπειρίες που μας προσφέρουν στην Αθήνα.

20240705_232724.jpg

Ο Νίκος Σουρμπάτης από το The Clumsies

Το The Clumsies (#47 World’s 50 Best Bars), το Barro Negro (#70 World’s 50 Best Bars), The Bar in Front of the Bar (#98 World’s 50 Best Bars) και το εμβληματικό 42 έφεραν τα shaker, τα stirring spoons και το περισσό ταλέντο τους στη Navarino Agora και δημιούργησαν τα πιο διάσημα signature cocktails τους για δύο υπέροχες βραδιές γεμάτες μουσική, χορό και ανεβασμένη διάθεση μέχρι αργά το βράδυ.

20240705_225558.jpg

Ο Στέλιος Παπαδόπουλος από το Barro Negro

Ο πολυβραβευμένος Στέλιος Παπαδόπουλος έδωσε το «παρών» πίσω από την μπάρα του Barro Negro για να φτιάξει τη διάσημη Barro Negro Margharita του που ενθουσίασε, όπως ακριβώς και το πολύ ιδιαίτερο C.R.E.A.M του The Bar in Front of the Bar.

20240705_230410.jpg

Η μπάρα του 42

Αλλά και ο εξαιρετικός Νίκος Σουρμπάτης άφησε για λίγο τα αθηναϊκά του καθήκοντα και πήρε θέση στην μπάρα των The Clumsies για να κερδίσει τις εντυπώσεις με το Apple Tree, ενώ από τα επικά cocktails του 42 εγώ πάντα θα ξεχωρίζω τη 42 Paloma που είναι συνώνυμη του καλοκαιριού.

20240706_223841.jpg

H Shaya επί σκηνής

Το μουσικό «χαλί» στρώθηκε από τον Best Radio 92.6. και τα live acts από τους Dj Myronas, Nick Devon και τη Shaya που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό ανεβάζοντας τη διάθεσή στα ύψη μέχρι αργά το βράδυ, με όλο τον κόσμο να χορεύει στις μουσικές τους. Το πρώτο Messinian Cocktail Festival στέφθηκε με επιτυχία και είναι σίγουρο πως όλοι περιμένουμε το επόμενο, με την επιμέλεια του πολυτελούς resort W Costa Navarino και του beverage manager του, του Σπύρου Γλυνού.

https://www.instagram.com/p/C9K7229o2Rq/

Δεν γίνεται όμως να επισκεφθείς το πανέμορφο W και να μείνεις μόνο στα cocktails, οπότε έχω και ένα πλήρες γευστικό ρεπορτάζ να μοιραστώ μαζί σου, είτε αποφασίσεις να τα επισκεφθείς ως guest του ξενοδοχείου είτε και ως εξωτερικός επισκέπτης. Είχα λοιπόν να πάω στο W από το opening που είχε κάνει πριν ακριβώς 3 χρόνια και ομολογώ πως τα εστιατόρια του, με τον εξαιρετικό executive chef Δημήτρη Καράμπαμπα στο τιμόνι τους, βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση. Κάπου εδώ να σημειώσουμε πως στο σχήμα συμμετέχει ο ταλαντούχος baker Sebastien Metayer (ναι ναι ο αδελφός του γνωστού σεφ Jean Charles Metayer) και ο διάσημος pastry Ευγένιος Βαρδακαστάνης.

20240705_203617.jpg

Αρχής γενομένης από την Parelia, το hero εστιατόριο του resort που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία, όπως μαρτυρά άλλωστε και το όνομά του, και εδώ απολαμβάνεις το dinner σου με φόντο ένα από τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα της χώρας και τα πόδια σου θαμμένα στη ζεστή ακόμη άμμο. Εντάξει η θέα είναι μαγική και η αίσθηση ό,τι πιο κοντά σε καλοκαίρι μπορείς να ζήσεις.

20240705_203733.jpg

Στο Parelia, το οποίο έχει κάνει κυριολεκτικά άλματα μέσα στα δύο χρόνια που είχα να το γευτώ, αλλάζει μενού το μεσημέρι και το βράδυ, ενώ χρησιμοποιεί σχεδόν 100% τοπικά προϊόντα. Αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε πως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την τοπική κοινωνία και τον παράγοντα της βιωσιμότητας, όσο και για τη γεύση που θα απολαύσεις.

20240705_201812.jpg

Το μεσημέρι λοιπόν σερβίρει ένα μενού σε λογική sharing και με μεγάλη έμφαση στους θησαυρούς της θάλασσας, ενώ το βράδυ η κουζίνα γίνεται ελληνική δημιουργική, αλλά σε μετρημένο βαθμό, με τον σεφ να εμμένει στις παραδοσιακές συνταγές αποδίδοντάς τις με μοντέρνες τεχνικές. «Στόχος μας είναι να ξυπνάμε αναμνήσεις στους Έλληνες και να χαρίζουμε νέες εμπειρίες στους ξένους επισκέπτες μας», μου είπε ο σεφ ενώ απολαμβάναμε το ηλιοβασίλεμα με ένα ποτήρι σωστά παγωμένο Ασύρτικο στο χέρι.

20240705_210426.jpg

Φυσικά και δοκιμάσαμε πάρα πολλά πιάτα, και ομολογώ χωρίς περιστροφές πως όλα ήταν εξαιρετικά, όμως για την οικονομία αυτού του άρθρου θα αναγκαστώ να αρκεστώ σε λίγα και καλά. Μαγικά τα χειροποίητα ψωμάκια του Metayer που συνοδεύονται από ένα γεμάτο γεύση ντιπ χωριάτικης σαλάτας (στα αριστερά) και μία εξαιρετική ταραμοσαλάτα στο κέντρο.

20240705_211718.jpg

Η ολόφρεσκη καραβίδα με τοπικό τοματίνι, πικλαρισμένο κρεμμύδι, chilli, εσπεριδοειδή από την Τροιζηνία και ούζο μίλαγε άπταιστα την ελληνικήν και αφηγείτο ιστορίες θαλασσινές και χερσαίες σε τέλεια ισορροπία. Επίσης βαθιά ελληνικό αλλά με διεθνή αέρα το μοσχαρίσιο ταρτάρ σερβιρισμένο πάνω σε κρέμα καπνιστής μελιτζάνας με μία φινετσάτη μαρμελάδα τομάτας, με το οποίο έφτιαχνες την τέλεια μπουκιά πάνω στο cracker πατάτας που το συνόδευε.

20240705_215838.jpg

Ίσως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά πιάτα του μενού και της φιλοσοφίας του σεφ, ο σιγομαγειρεμένος κόκορας (αν θυμάμαι καλά μου είπαν πως μαγειρεύεται για 16 ώρες) που έλιωνε στο στόμα με ένα στην εντέλεια μελωμένο κους κους και ένα έντονο Σκοτύρι Ίου. Βαθιά νόστιμο και εξαιρετικά αντιπροσωπευτικό πιάτο μίας κουζίνας αληθινά γευστικής και συνάμα επιθυμητά εκλεπτυσμένης.

20240706_193618.jpg

Σε άλλο τόνο κινείται το πλήρως ανανεωμένο γευστικά Piqantro Restaurant χτισμένο στην κορυφή του Navarino Hills και με θέα τα καταπράσινα γήπεδα του γκολφ και φυσικά τον ήλιο να βάφει τα πάντα μαβί στο ηλιοβασίλεμα. Εδώ υπηρετείται κατά κύριο λόγο η Ισπανική κουζίνα, αλλά με ελληνικές «παρεμβολές». Τι εννοώ; Ο Καράμπαμπας έχει επιλέξει για κάθε πιάτο ένα δυνατό ισπανικό προϊόν και το έχει «ντύσει» με ελληνικές τεχνικές και προϊόντα. Head Chef εδώ ο πολύ ικανός και εξαιρετικά συμπαθής Στέργιος Δημητράκης.

20240706_195705.jpg

Και εδώ λοιπόν θα σου πω για το ψωμί (το καλό ψωμί πρέπει να το παινεύουμε αφού από αυτό και μόνο θα καταλάβεις πολλά για τη φιλοσοφία και την ποιότητα ενός εστιατορίου). Το μπουκέτο επιλογών έχει ένα υπέροχο προζυμένιο κίτρινο ψωμί με τσορίθο και κουρκουμά και ένα κρεατόψωμο με παλαιωμένο Manchego cheese, ενώ ταυτόχρονα σχεδόν ήρθε και η εξαιρετική, αφράτη και μυρωδάτη βάφλα-κρεμμυδόπιτα με αφρό από cabrales cheese και φρέσκια τρούφα με έμπνευση από την περιοχή της Αστουρίας.

20240706_200422.jpg

Με έμπνευση από τα Κανάρια νησιά το dry aged tenderloin tartare με το αυγό να είναι ραντισμένο με κρέμα χουρμάδων και ένα ελαφρύ λάδι από σχοινόπρασο. Ένα πιάτο που θα λατρέψει κάθε carnivore lover χωρίς συζήτηση. Από την Galicia ήρθε το λαβράκι ceviche με τις φανταστικές εντάσεις και την ολόφρεσκη καλοκαιρινή γεύση από το ροδάκινο της περιοχής.

20240706_204145.jpg

Εξαιρετικοί και οι θαλασσινοί λαχανοντολμάδες από την Ανδαλουσία που περιχύνονται με ζωμό ψαριού και συνοδεύονται από λιωμένες πατάτας bravas και λίγο ισπανικό χαβιάρι. Σε ίδιο επίπεδο γεύσης και τεχνικής και το σιγομαγειρεμένο αρνί με πουρέ λευκών φασολιών και έναν ζωμό από Pedro Himenez.

Sunset-WetDeck.jpg

Κλείνοντας να σου πω πως στο W το πρωινό είναι συγκλονιστικά έξυπνο και διαδραστικό, αφού παίρνεις θέση στην «πλατεία» μπροστά στην τεράστια πισίνα και γύρω σου βρίσκεις «μαγαζιά» με καφέ, αυγά, deli και bakery για να διαλέξεις ό,τι θέλεις, τη στιγμή που το θέλεις. Πρόκειται για μία ιδέα που συνδυάζει τον πλούτο του buffet concept με τη φρεσκάδα του a la carte και εμένα πάντα με ενθουσιάζει!

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.