Ιστορίες υψηλής αισθητικής αρτιότητας και ουσιαστικά πολυτελούς φιλοξενίας από την Τήνο

Νέλλη Καλαμαρά
Ιστορίες υψηλής αισθητικής αρτιότητας και ουσιαστικά πολυτελούς φιλοξενίας από την Τήνο

Το Odera Tinos άνοιξε τις πόρτες του πριν μόλις 2 μήνες στο νησί της Τήνου και ήδη αποτελεί μέρος της ιστορίας της, αφού αντανακλά αβίαστα το τοπικό χρώμα στην πιο ουσιαστικά εκλεπτυσμένη εκδοχή της.

Ομολογώ πως είχα μεγάλη περιέργεια να επισκεφθώ το Odera Tinos, Autograph Collection, από την πρώτη στιγμή που έμαθα για αυτό. Και ήθελα να το επισκεφθώ, φυσικά γιατί, λόγω επαγγελματικής περιέργειας, ήθελα να δω αν ανταποκρίνεται στη φήμη που το περιέβαλε πριν καν καλά-καλά ανοίξει τις πόρτες του, αλλά και γιατί -επειδή έχω οικογενειακώς εξ αγχιστείας δεσμούς με το νησί- αγαπώ βαθιά την Τήνο και ήταν η ώρα πλέον να αποκτήσει ένα ξενοδοχείο αντίστοιχης δυναμικής και επιπέδου με αυτά που συναντούμε στις γειτονικές του Κυκλάδες, που να υποστηρίζεται από ένα παγκοσμίου κύρους brand και να προσφέρει τις υπηρεσίες και τη φιλοξενία που αποζητούν οι sophisticated world travellers, που πλέον επιλέγουν την Τήνο όλο και πιο πολύ με το πέρασμα των ετών.

Ένα πλήρες sneak peek μέσα στην πιο πολυαναμενόμενη άφιξη της σεζόν

Odera-Tinos_Signature-Suite-Private-Pool-2.jpg

Για να μην μακρηγορώ λοιπόν, κατά την προσφιλή μου συνήθεια, ναι πήγα στο Odera Tinos και επιβεβαιώνω και εγώ με τη σειρά μου περίτρανα όλες τις φήμες, το word-of-mouth αλλά και τα αφιερώματα που το περιτριγυρίζουν. Πρόκειται για ένα πανέμορφο πραγματικά ξενοδοχείο που, όχι μόνο δεν ξενίζει, αλλά είναι σαν να βρισκόταν εκεί, σε αυτό το σημείο, τέλεια ενσωματωμένο στην αγριάδα της Τήνου που αγαπάμε, από πάντα.

Εκεί που η Ζάκυνθος συναντά την Ηλεία απλώνεται μία θάλασσα εμπειριών

Odera-Tinos_Common-Areas-1.jpg

Εδώ τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη, και πολύ καλώς, αν θες τη γνώμη μου. Όλα μα όλα είναι σχεδιασμένα στην εντέλεια, ώστε να μιλούν για τον τόπο στον οποίο βρίσκεσαι, για το μάρμαρο, για τις καμάρες, τις γραμμές, το φως και τα υλικά του, αλλά με τον σωστό τρόπο. Συνάμα όμως δεν υπάρχει τίποτα το προσποιητό, το δήθεν, το επιβεβλημένο. Βγαίνει αβίαστα η αίσθηση πως βρίσκεσαι στις Κυκλάδες, στην Τήνο συγκεκριμένα, αλλά στην πιο κομψή και απροσποίητα πολυτελή εκδοχή της.

Και κάπου εδώ να πούμε πως το Studio Banarchi, που υπογράφει το interior design και τη διακόσμηση, από την καρέκλα μέχρι το φωτιστικό και από το πόμολο μέχρι το πλακάκι, είχε σαφές όραμα και πλήρη συνοχή σκέψης από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή όταν το σχεδίαζε. Δεν υπάρχει τίποτα παράταιρο, τίποτα ξένο, τίποτα βροντερό εδώ. Και πόσο του πάει, να σου πω εγώ.

20240722_143357.jpg

Στις πρακτικές λεπτομέρειες, και πριν περάσουμε στα βασικά που αποτελούν και την ουσία κάθε ξενοδοχείου, να σου πω πως το Odera Tinos βρίσκεται δίπλα στην παραλία Βουρνή, πολύ κοντά στη Χώρα, και είναι χτισμένο πάνω στην πλαγιά, προσφέροντας απίστευτη θέα από κάθε γωνιά, ενώ καταλήγει σε μία εξαιρετικά προσεγμένη, και προστατευμένη πολύ από τον αέρα (που για Τήνο είναι πολύ σημαντικό) απομονωμένη παραλία.

Odera-Tinos_Grand-2-Bedroom-Suite-Private-Pool-1.jpg

Το ξενοδοχείο αποτελεί το τελευταίο εγχείρημα του ελληνικού ιδιωτικού equity fund Tethys σε συνεργασία με την TConstructions. Λειτουργεί από την Trésor Hospitality και αποτελεί το πρώτο στην Τήνο που εντάσσεται στο πρόγραμμα Marriott Bonvoy, ενώ είναι η τελευταία προσθήκη στο εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ανεξάρτητων ξενοδοχείων της Autograph Collection Hotels. Η αρχιτεκτονική του, έμπνευση του Πάνου Νικολαΐδη της TConstructions, ενσαρκώνει άψογα την πολυτέλεια μέσα από τη λιτότητα σε κάθε λεπτομέρεια, με ρίζες από την τοπική αισθητική του νησιού.

drz_odera-tinos_16302.jpg

Δεν υπάρχει σημείο στο ξενοδοχείο θα σου πω εγώ, που να μην βλέπεις την πιο μαγική θέα και να μη νιώθεις την ενέργεια του νησιού. Το Odera Tinos είναι οι Κυκλάδες που θέλουμε, με την κομψότητα που τους αρμόζει και το μαγικό τους φως -που έχουν υμνήσει οι ποιητές- να παίζει παιχνίδια με το σκοτάδι και να γίνεται μέρος της εμπειρίας. Κάπου εδώ να πούμε πως το ξενοδοχείο είναι ανοικτό μόλις δύο μήνες και όλα λειτουργούν όπως ακριβώς πρέπει, καλοκουρδισμένα και χαμογελαστά, πράγμα πολύ δύσκολο σε μία εποχή που το προσωπικό είναι δυσεύρετο, όπως όλοι γνωρίζουμε, και θεωρώ πως ιδιαίτερα συγχαρητήρια αρμόζουν για αυτό και στον διευθυντή του, τον συνεχώς παρόντα σε όλα, Γιάννη Λιακόπουλο.

20240722_130408.jpg

Πάμε τώρα στα δικά μας τα πρακτικά και τα ωραία. Το Odera Tinos, που κάθε του γωνιά είναι μία ασυναγώνιστη ευκαιρία για φωτογραφία, διαθέτει 77 δωμάτια, εκ των οποίων σχεδόν 60 έχουν ιδιωτική ή shared πισίνα. Στα γενναιόδωρα τετραγωνικά δωματίων και σουιτών, η διακόσμηση και η αίσθηση ακολουθεί πλήρως το χαρακτήρα του ξενοδοχείου, με τα μεγάλα ανοίγματα και τις τεράστιες τζαμαρίες να σε κάνουν κοινωνό της ίδιας συναρπαστικής θέας που απολαμβάνεις από παντού.

20240724_170239.jpg

Από τη στιγμή που ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί και ανοίγεις τις αυτόματες κουρτίνες μέχρι τη στιγμή που απολαμβάνεις το δείπνο σου στο εστιατόριο Eos ή το ποτό σου στο μπαρ, μέχρι και όταν χαλαρώνεις στην εσωτερική πισίνα του spa, για το οποίο θα μιλήσουμε σε λίγο, το απέραντο μπλε σε συντροφεύει και σε κάνει να σκέφτεσαι πως πραγματικά ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου.

20240722_114235.jpg

Η ενιαία χρωματική παλέτα μεταξύ φύσης και ξενοδοχείου είναι έκδηλη σε κάθε πτυχή, αυτή που με εντυπωσίασε όμως περισσότερο προσωπικά ήταν εκείνη που σχετίζεται με τη θέα και το μπλε που λέγαμε παραπάνω, αφού μέχρι και τα πλακάκια κάθε πισίνας έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να δημιουργούν ενιαίο φόντο με τη θάλασσα που απλώνεται μπροστά σου. Πραγματικά είναι μαγική η συνοχή που θα βρεις εδώ και σε εμβαπτίζει σε μία ηρεμία ψυχής που δύσκολα συναντάς αλλού.

Odera-Tinos_Elite-1-Bedroom-Suite-Private-Pool.jpg

Κάτι ακόμη που εδώ μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η έννοια του privacy, της ιδιωτικότητας αν θες. Στις σουίτες με τις ιδιωτικές πισίνες, από τις οποίες πραγματικά δεν θέλεις να βγεις για κανέναν λόγο, μπορείς να κάθεσαι στο τεράστιο porch σου, στη σκιά των φυσικών υλικών, και να ατενίζεις την πισίνα να ενώνεται με τη θάλασσα και να μην σε δει και να μην δεις κανέναν, ποτέ. Πολύ συχνά βλέπουμε και ακούμε για ιδιωτικότητα, λίγες φορές όμως είναι τόσο αληθινή.

Odera-Tinos_Grand-2-Bedroom-Suite-Private-Pool-2.jpg

Η διαμονή είναι επίσης infused με αυτήν την ηρεμία και την απέριττη πολυτέλεια που λέγαμε παραπάνω. Αέρινα και γενναιόδωρα σε τετραγωνικά και σε αίσθηση δωμάτια, με ανοικτούς χώρους που αναπνέουν και τεράστιες τζαμαρίες για απευθείας σύνδεση με το εξίσου εντυπωσιακό εξωτερικό τους. Παράλληλα όμως τόσο προσεγμένα σε λεπτομέρειες που νιώθεις απευθείας άνετα και οικεία.

20240723_191915.jpg

Άλλωστε, όπως έχουμε πει πολλές φορές, ο Θεός της φιλοξενίας κρύβεται στις λεπτομέρειες, και τα eco-friendly amenities μπάνιου, τα Diptyque καλλυντικά, το σύστημα ατμού για το φρεσκάρισμα των ρούχων, το πλήρως ενημερωμένο mini bar, αλλά και τα τοπικά γλυκίσματα που βρίσκεις κάθε βράδυ στο συννεφένιο μαξιλάρι σου, σε κάνουν να νιώθεις τη ζεστασιά που αποζητάς από κάθε πρόταση διαμονής, απλώς εδώ τη συναντάς στην πιο πολυτελή εκδοχή της. Win-win το λέω εγώ.

20240722_203945.jpg

Το κεντρικό εστιατόριο λέγεται Eos και φέρει την επιμέλεια του Δημήτρη Σκαρμούτσου, ενώ χαρακτηρίζεται από το φόντο του απέραντου γαλάζιου και της signature τεράστιας χαρουπιάς, statement element του Odera. Εδώ σερβίρεται και το πρωινό με a al carte και buffet επιλογές. Το μενού λοιπόν του dinner ενσωματώνει πολλά τοπικά στοιχεία και γενικά υπηρετεί τη μεσογειακή κουζίνα με έντονες ελληνικές επιρροές.

20240722_212545.jpg

Πολύ χαρακτηριστικό πιάτο της φιλοσοφίας της κουζίνας νομίζω είναι το κατσικίσιο τυρί κλεισμένο σε φωλιά από κανταΐφι με ψητά ροδάκινα και θυμαρίσιο μέλι Τήνου, αλλά και το ριζότο αστακού με τοπική γραβιέρα.

20240723_105651.jpg

Η παρουσία στο πρωινό της φρουτάλιας -τοπική τηνιακή ομελέτα- νομίζω επίσης δίνει το στίγμα στο οποίο θέλει να κινηθεί γευστικά το ξενοδοχείο, ενώ η ολόκληρη κερήθρα σε μπουφέ πάντα θα με κερδίζει, δεν θέλω να σου πω ψέμματα.

drz_odera-tinos_15866.jpg

Εκτός από το Eos, εδώ συναντούμε και το Apollo Pool Bar & Restaurant, που απλώνεται πάνω από την άκρως εντυπωσιακή infinity πισίνα, και ένα πανέμορφο μπαρ στο εσωτερικό, όπου εύκολα περνάς τις ώρες σου, όταν έχει πολύ αέρα, με καλοφτιαγμένα signature cocktails στο χέρι.

Odera-Tinos_Beach.jpg

Στην πανέμορφη παραλία τώρα, όπου επίσης υπάρχει το Nosti Beach Bar & Restaurant για on the beach comfort dining, τα πράγματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο, εδώ ο αέρας κόβει και εσύ απολαμβάνεις άνετα το μπάνιο σου στα κρυστάλλινα νερά, μπαίνοντας και βγαίνοντας στη θάλασσα και παίρνοντας θέση πάνω στα πολυτελή day beds και κάτω από τις ultra-cute ασπρόμαυρες ομπρέλες.

Odera-Tinos_O-Wellness-Center-2.jpg

Μπορεί το Odera Tinos να είναι γεμάτο γωνιές να εξερευνήσεις και να απολαύσεις, επιλέγοντας ανάμεσα στην πισίνα του δωματίου σου, την πισίνα του ξενοδοχείου και την παραλία, η μέρα κυλά χαλαρά και υπέροχα, όμως δεν γίνεται να μην περάσεις και μία μέρα στο spa, καθώς εδώ τα πράγματα περνούν σε άλλο επίπεδο. Καταρχάς να σου πω -γιατί ξέρεις πως με ενθουσιάζουν αυτά!- πως για να φτάσεις στο O Wellness Centre του ξενοδοχείου μπαίνεις από τη μία πόρτα του ασανσέρ και βγαίνεις από την άλλη, εν είδει “secret door”.

20240723_174541.jpg

Το spa λειτουργεί υπό τη διαχείριση του premium skincare & wellness brand Idolo Spa και είναι πραγματικά πανέμορφο και πλήρως εναρμονισμένο στο στυλ και τη φιλοσοφία του ξενοδοχείου. Προσωπικό μου highlight, και νομίζω και όλων, η εσωτερική πισίνα με την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και το ζωγραφισμένο στο χέρι ταβάνι από τοπικούς καλλιτέχνες.

20240723_155333.jpg

Οι εσωτερικοί χώροι είναι εμπνευσμένοι από την τοπική χειροτεχνία, με περιμετρικά γεωμετρικά μοτίβα, και την τηνιακή ξυλογλυπτική, ενώ οι τρεις αίθουσες θεραπείας και μασάζ, η αίθουσα υδρογονοθεραπείας, το κατάλευκο χαμάμ και η φανταστική θεραπεία Zero Body με τη φουτουριστική της αύρα και τα απίστευτα αποτελέσματα στο πνεύμα σου (ειλικρινά 10 λεπτά εκεί μέσα και βγήκα σχεδόν άλλος άνθρωπος) συμπληρώνουν επάξια το παζλ της απόλυτης εμπειρίας αναζωογόνησης και χαλάρωσης.

20240723_174346.jpg

Αυτό που με χαροποίησε πολύ είναι πως έχουν ενσωματώσει τοπικά προϊόντα και στις θεραπείες με το tinian oil εκχυλισμένο από τοπικά βότανα να πρωταγωνιστεί, ενώ στο τέλος κάθε θεραπείας, εκεί που χαλαρώνεις στην πανέμορφη εσωτερική πισίνα και χαζεύεις το ταβάνι-έργο τέχνης, σου φέρνουν τσάι από τοπικά βότανα και τοπικά γλυκίσματα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αντί των κλασσικών ξηρών καρπών ή των αποξηραμένων φρούτων που συναντάς στα περισσότερα spa.

Odera-Tinos_Luisa-Boutique.jpg

Για να κλείσουμε την εξαιρετική εμπειρία διαμονής και βίωσης του ολοκαίνουριου Odera Tinos, θέλω να σου αναφέρω πως εδώ θα βρεις και κατάστημα Louisa World, όμως -επειδή όπως είπαμε εδώ το concept τους το υπηρετούν πιστά από αρχής μέχρι τέλους- θα το βρεις ως «Λουϊζα» (γραμμένο στα ελληνικά δηλαδή) και μέσα θα βρεις υπέροχα κομμάτια και προϊόντα αποκλειστικά από Έλληνες σχεδιαστές και δημιουργούς.

https://www.instagram.com/p/C-DAh5HIZMl/

Και ακριβώς στο πλαίσιο της δημιουργίας να σου πω, πως εδώ στο ξενοδοχείο θα σε προσκαλέσουν να μάθεις να φτιάχνεις το δικό σου κερί με τη βοήθεια έμπειρου τοπικού κηροπλάστη και μετά θα το πάρεις και μαζί σου φεύγοντας για να μην ξεχάσεις ποτέ τις διακοπές σου εδώ. Όχι πως χωρίς κερί θα τις ξεχνούσες θα σου πω εγώ, αλλά όπως και να το κάνεις ένα όμορφο κερί που έφτιαξες με τα χέρια σου σίγουρα βοηθάει ακόμη περισσότερο.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.