Αυτές τις γιορτές ψηφίζουμε fine comfort γεύσεις με θέα την Ακρόπολη για ξεχωριστές νύχτες στην πόλη

Νέλλη Καλαμαρά
www.fakaros.comAll Copyrights Reserved

Το GB Roof Garden μεταμορφώθηκε πλήρως, περνώντας στη νέα του εποχή, αλλά διατηρώντας όλα όσα το έκαναν πάντα ξεχωριστό στην καρδιά και τη συνείδησή μας.

Ομολογώ πως είχα καιρό να βρεθώ στο GB Roof Garden, στο εμβληματικό εστιατόριο στην κορυφή του ιστορικού ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, και η αλήθεια είναι πως δεν είχα προλάβει να το δω μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του. Τώρα όμως που το είδα, και μάλιστα στολισμένο για τις γιορτές, θυμήθηκα όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους το ερωτευτήκαμε όλοι in the first place!

Ο Μιχάλης Νουρλόγλου ανακοινώθηκε ως ο νέος executive chef του Nolan

Ένα εστιατόριο δεν είναι μόνο φαγητό, μόνο χώρος, μόνο θέα, μόνο σέρβις, το γνωρίζουμε όλοι καλά αυτό, αλλά στην περίπτωση του GB Roof Garden μιλάμε για έναν μαγικό «χορό», ή μάλλον για μία «χορογραφία», κατά την οποία κάθε κομμάτι του εύθραυστου παζλ που απαρτίζει την ολοκληρωμένη εμπειρία σε κερδίζει με τη σειρά του και στο σωστό χρόνο, όπως ακριβώς πρέπει να το κάνει. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Νέα άφιξη: ένα καινούριο γαστρονομικό concept φέρνει τη φρεσκάδα της θάλασσας στη Στοά Σπυρομήλιου

Ο νέος χώρος λοιπόν, ο οποίος ανακαινίστηκε πλήρως με την υπογραφή του βραβευμένου βρετανικού οίκου Goddard Littlefair, έχει διατηρήσει τη μεγαλοπρέπεια και την αίγλη του, αλλά έχει εκσυγχρονιστεί σε κάθε του πτυχή, δημιουργώντας ένα υπέροχο «κράμα» high-end regal ατμόσφαιρας και ζεστής φιλόξενης διάθεσης. Ο δε κομψός εορταστικός στολισμός έδινε μία έξτρα νότα λάμψης, στην ήδη εξαιρετική εμπειρία.

Δεν χρειάζεται φυσικά καν να σου πω πως απόλυτος πρωταγωνιστής του νέου GB Roof Garden παραμένει η καθηλωτική θέα της Ακρόπολης, που, έτσι όπως υψώνεται φωτισμένη πάνω στον ιερό βράχο και χάρη στο νέο design του χώρου, βρίσκεται στο οπτικό σου πεδίο, όπου κι αν πάρεις θέση στο εστιατόριο.

Για να μην μακρηγορώ όμως, πράγμα που δυστυχώς συνηθίζω όταν κάτι με ενθουσιάζει, θέλω να περάσω άμεσα στο θέμα της γεύσης, που εδώ αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη βάση της συνολικά εξαιρετικής εμπειρίας, ενώ τα πιάτα του Νίκου Λιόκα είναι από τα λίγα πράγματα που μπορούν να κάνουν το βλέμμα σου να αφήσει για λίγο την μαγνητική θέα της Ακρόπολης.

Το μενού ασπάζεται μία «fine comfort» φιλοσοφία, που εδώ δεν απομένει κενός λόγος αλλά γίνεται γευστική πραγματικότητα στην πιο ραφινάτη εκδοχή της. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Executive Chef της Μεγάλης Βρεταννίας Αστέριος Κουστούδης, ο εξαιρετικός και με εντυπωσιακή προϋπηρεσία Chef de Cuisine Νίκος Λιόκας και ο απίστευτα ταλαντούχος Pastry Chef Αλέξανδρος Κούφας έχουν σχηματίσει ένα πραγματικό dream team, που βρίσκει ακριβώς την κατάλληλη μαγειρική γλώσσα, ώστε να ενώσει υψηλού επιπέδου γαστρονομικές δημιουργίες με μία πιο χαλαρή και φιλόξενη διάσταση, χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς.

Το αποτέλεσμα είναι πιάτα βαθιά νόστιμα, εντυπωσιακά πολυδιάστατα, αλλά καθόλου «δύσκολα», ας μου επιτραπεί ο κατά τι απλοϊκός όρος. Οι πρώτες ύλες έρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από εγχώριους παραγωγούς και προτεραιότητα πάντα είναι η κορυφαία ποιότητά τους, αλλά και η προσήλωση στην όσο το δυνατόν καλύτερη zero waste φιλοσοφία.

«Θέλουμε μία κουζίνα που να ταιριάζει στο χώρο, στην ιστορία του, στους επισκέπτες του. Μία κουζίνα που να αγκαλιάζει την ελληνική γη και θάλασσα, αλλά να μπορεί να είναι και διεθνής. Να είναι σύγχρονη αλλά να ξυπνά και συναισθήματα», μου λέει χαμογελώντας ο προσηνής Νίκος Λιόκας. Εγώ θα πω πως το δείπνο μου εδώ ήταν με διαφορά ένα από τα καλύτερα της σεζόν, και εάν με ακολουθείς στα social και τα άρθρα μου θα ξέρεις πως έχω πραγματικά βγει πολύ αυτή τη σεζόν.

Η αρχή γίνεται με το θεϊκό bread basket του Αλέξανδρου Κούφα με διάφορες επιλογές από ζεστό ψωμί, που φυσικά και φτιάχνεται καθημερινά εντός του ξενοδοχείου, και ένα from scratch χειροποίητο βούτυρο beurre noisette που γεμίζει το στόμα με νότες από φουντούκι.

Το μενού είναι αρκετά εκτενές, ώστε να έχεις επιλογές, πράγμα απαραίτητο σε ένα εστιατόριο με μεγάλο αριθμό regulars όπως αυτό, αλλά και αρκετά συμπαγές, ώστε να μην μπερδεύεσαι και να μπορεί να υπηρετεί τη συνοχή και τη συνέπεια, που αποτελούν στοιχεία μείζονος σημασίας για ένα εστιατόριο αυτού του επιπέδου.

Εμείς ξεκινήσαμε με ένα μαγικό σεβίτσε με μανταρίνι, εστραγκόν και φινόκιο, που κανονικά δημιουργείται με γαρίδες κοιλάδος, αλλά τη συγκεκριμένη ημέρα ετοιμάστηκε με χτένι, λόγω έλλειψης ποιοτικής γαρίδας ημέρας. Να πω πως η δυνατότητα μίας κουζίνας να προσαρμόζεται στις δυνατότητες της αγοράς είναι εξαιρετικά σημαντική για τη βιωσιμότητα της, και τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος συνολικά.

Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του νέου μενού, και πάρα πολύ ορθώς, είναι και ένα από εκείνα τα πιάτα που αντανακλούν περισσότερο το “fine comfort” πρόσημο που αναφέραμε παραπάνω. Ο λόγος για την grilled salad με μία πανδαισία χειμερινών λαχανικών, λουσμένη σε μία σως από παλαιωμένο cheddar και με τριμμένη χειμερινή τρούφα στην κορυφή. Βαθιά νόστιμη, αληθινά γήινη και με εντυπωσιακά μεστή γεύση, εύκολα θα την έπαιρνα για κυρίως και θα ήμουν υπερχαρούμενη σε κάποια βραδινή μου έξοδο εδώ.

Στο ίδιο ακριβώς κλίμα άκρατου ενθουσιασμού θα αναφερθώ και στο χειροποίητο μίνι ριγκατόνι με βασιλικό καβούρι, XO, ντούγια και μία πληθωρική σως από το ίδιο το καβούρι. Πρόκειται για ένα πιάτο που πατάει με σιγουριά ακριβώς πάνω στη λεπτή κόκκινη γραμμή, που εδώ δεν χωρίζει αλλά ενώνει το fine με το comfort.

Εξαιρετική επιλογή και η τερίνα από κουνέλι, που είναι τραγανή απέξω και μέσα κρύβει το ζουμερό κουνέλι confit, ενώ συνοδεύεται από έναν αέρινο πουρέ από κρεμμύδι, μία τέλεια δεμένη σως από κόκκινο κρασί και το ζωμό από τα κόκκαλα του κουνελιού και ένα τραγανό κράκερ από κρεμμύδι στην κορυφή, που προσθέτει τη δική του πινελιά και στην όψη και στο παιχνίδι των υφών.

Βαθιά νοσταλγική και απερίγραπτα καλομαγειρεμένη η γλώσσα στον ατμό που ο σεφ την έχει μεταμορφώσει σε ένα «πουγκί» γεμιστό με ζουμερά χτένια και την έχει συνοδεύσει με μία σως βουτύρου και οστρακοειδών, καθώς και με ένα γαλάκτωμα από μύδια. Όλα τα συστατικά διατηρούν την ταυτότητά τους, χωρίς να μπερδεύονται, προσθέτοντας το καθένα τη δική του πλευρά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Στο καρνιβορικό τερέν, ένα καρέ ελληνικού μαύρου χοίρου ψήνεται αριστοτεχνικά στα κάρβουνα για να ενωθεί με ένα λαχταριστό chutney από μπέικον, έναν ιδιαίτερο πουρέ από κυδώνι και μία σως με λαρδί, σινάπι και γκουαντσιάλε και να ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο δύσκολο meat lover, που υποστηρίζει πως το χοιρινό είναι «εύκολο» πιάτο.

Πριν περάσουμε στο υπέροχο γλυκό επίλογο με την υπογραφή του εξαιρετικού Αλέξανδρου Κούφα, να πούμε πως οι οινικές επιλογές του Ευάγγελου Ψωφίδη από το πανέμορφο επιτοίχιο «κελάρι» του εστιατορίου είναι ιδανικές για να συμπληρώσουν κάθε γευστική εμπειρία εδώ, όπως ακριβώς της αξίζει.

Στα γλυκά το πανέμορφο Chocolate Flower με τραγανό μπισκότο, κρέμα bitter σοκολάτας, πινελιές από βατόμουρο και παγωτό espresso είναι για εμένα -ομολογουμένως μία αθεράπευτη choco lover- ο ιδανικός τρόπος για να κλείσεις με μία έκρηξη γεύσης το συναρπαστικό σου γεύμα στο πανέμορφο νέο GB Roof Garden.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης