Bραδινή λαιμαργία: Που οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσεις;
Δεν πρόκειται για δικό σου λάθος, αλλά για μια επίσημη διατροφική διαταραχή!
Aν και εσύ περιμένεις καθημερινά τη δύση του ηλίου για να πέσεις με... τα μούτρα στο φαγητό, αν καταναλώνεις το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας ποσότητας φαγητού σου τις ώρες εκείνες νιώθοντας μάλιστα τύψεις στη συνέχεια, αν κάθε πρωί ξυπνάς με μειωμένη όρεξη και αυτό διαρκεί μέχρι το απόγευμα, τότε μάλλον πληροίς τα κριτήρια για να είσαι και εσύ ένας από αυτούς που τα βράδια τους περνούν ικανοποιώντας το αίσθημα της λαιμαργίας τους.
Και φυσικά, δεν αποτελείς μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, αφού η κατάσταση αυτή αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη διατροφική διαταραχή, αναγνωρισμένη από τους ειδικούς και το όνομα αυτής... «Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας». Οι αιτίες που μπορούν να «μετατρέψουν» κάποιον σε... night eater δεν είναι απόλυτα σαφείς, ωστόσο κυμαίνονται στο ίδιο πλαίσιο με τις υπόλοιπες διατροφικές διαταραχές. Έτσι, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται:
1.Σε ορμονικούς παράγοντες: Η μελατονίνη (ορμόνη του ύπνου), η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες), η λεπτίνη (ορμόνη της όρεξης) και η γρελίνη (αίσθημα πείνας), φαίνεται πως είναι οι τέσσερις κύριες ορμόνες, που αν δεν βρίσκονται στα κατάλληλα επίπεδα μπορούν να πυροδοτήσουν το πρόβλημα. Επιπλέον, η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο.
2.Σε διαταραχές ύπνου: Ο άστατος ύπνος και το συνεχές ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω στρες ή άλλων προβλημάτων, μπορούν να οδηγήσουν στην κατανάλωση τροφής προκειμένου το άτομο να νιώσει καλύτερα και να βρει ευχαρίστηση.
3.Στα κοινωνικά πρότυπα: Το αδύνατο σώμα αποτελεί στόχο όλων, αφού έτσι διατάζουν οι σύγχρονες κοινωνικές επιταγές. Έτσι, το άτομο οδηγείται σε εξαντλητικές και υποθερμιδικές δίαιτες, με αποτέλεσμα το βράδυ να καταναλώνει την ποσότητα φαγητού που δεν έφαγε όλη την υπόλοιπη ημέρα.
4.Σε ψυχολογικούς παράγοντες: Ως επί το πλείστον, πρόκειται για άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, όπως τον θυμό ή τη θλίψη τους, και καταλήγουν να τα σωματοποιούν, ψάχνοντας διεξόδους στο φαγητό.
Σε περίπτωση που κι εσύ πάσχεις από το εν λόγω σύνδρομο και θέλεις να περιορίσεις τη συχνότητα της εμφάνισης των επεισοδίων αυτών, η επίσκεψη σε έναν ειδικό, που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τα αίτια της διαταραχής σου, κρίνεται απαραίτητη προτού προχωρήσεις στα επόμενα στάδια αντιμετώπισης που είναι τα εξής:
-Προσπάθησε να καταναλώνεις κατά τη διάρκεια όλης της μέρας μικρά και συχνά γεύματα, έτσι ώστε να καλύπτεις το αίσθημα της πείνας και κατ' επέκταση να μειώνεις την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεις κατά τις βραδινές ώρες.
-Τα αγαπημένα τρόφιμα των night eaters είναι αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, αφού βοηθούν σημαντικά στην έκκριση της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την ευχάριστη διάθεση, της σερετονίνης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος λοιπόν, μην κάνεις το λάθος να κόψεις ξαφνικά την πρόσληψη του αγαπημένου συστατικου του οργανισμού σου, αλλά προσπάθησε να αντικαταστήσεις τους κακούς με καλούς υδατάνθρακες, όπως το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και τα φρούτα.
-Η κατανάλωση ενός ελαφριού γεύματος πριν τον ύπνο θα σε βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό των επεισοδίων νυχτερινής υπερφαγίας. Φρόντισε να πιείς ένα ποτήρι γάλα ή ένα χαμομήλι που θα σταματήσουν το μικρό αίσθημα πείνας που μπορεί να νιώθεις και το οποίο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη συνέχεια της νύχτας.
-Άλλαξε τις διατροφικές σου συνήθειες και ξεκίνα να τρως ένα καλό πρωινό και μεσημεριανό, ακόμα κι αν την πρώτη περίοδο δεν νιώθεις να πεινάς. Η πρόσληψη της κατάλληλης ποσότητας φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σε κρατά αρκετά χορτάτη, πράγμα που σε βοηθήσει σημαντικά στο να μπορέσεις να αντισταθείς σε οποιονδήποτε πειρασμό.
-Εξόπλισε τα ντουλάπια σου με υγιεινά σνακ και διώξε μακριά τους πειρασμούς όπως πατατάκια, κρουασάν και σοκολάτες. Έτσι, την επόμενη φορά που θα θελήσεις να σηκωθείς από το κρεβάτι σου για να τσιμπολογήσεις δεν θα έχεις και πολλές επιλογές.
Διαβάστε ακόμη: