Αποτελεσματικά και ασφαλή τα γλυκαντικά, λένε οι επιστήμονες!
Δείτε τι λένε οι νέες έρευνες
Αν κι εσύ έχεις έρθει αντιμέτωπη με «περίεργα» δημοσιεύματα που θέτουν τα οφέλη από την κατανάλωση των γλυκαντικών υπό αμφισβήτηση, σταμάτα να αισθάνεσαι ανησυχία. Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν - εκ νέου - πως τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και γλυκαντικό από το φυτό στέβια είναι ασφαλή και... αποτελεσματικά!
Πιο συγκεκριμένα, διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων αξιολόγησαν όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά. Και πέρα από την επιβεβαίωση πως τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι ασφαλή, οι επιστήμονες κατέληξαν ακόμη στα εξής συμπεράσματα:
Τα γλυκαντικά δεν αυξάνουν την όρεξη. Ούτε επιδρούν στο αίσθημα του κορεσμού. Στην πραγματικότητα, μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία για γλυκιά γεύση με λιγότερες θερμίδες και να βοηθήσουν στη συμμόρφωση σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι παράλογο να επιθυμείς να καταναλώσεις γλυκά τρόφιμα και ροφήματα, καθώς έχει αποδειχθεί πως η προτίμηση για γλυκιά γεύση είναι καταγεγραμμένη... στο DNA σου!
Σε βοηθούν να μειώσεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά προσδίδουν γλυκιά γεύση, χωρίς θερμίδες. Συνεπώς, όταν χρησιμοποιούνται αντί ή σε συνδυασμό με τη ζάχαρη οδηγούν σε προϊόντα που περιέχουν χαμηλότερες θερμίδες σε σχέση με την αρχική τους εκδοχή, ενώ όταν υποκαθιστούν πλήρως τη ζάχαρη στα ροφήματα όπως τα light αναψυκτικά και το κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη, τότε τα συγκεκριμένα προϊόντα αποδίδουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι όταν τα τρόφιμα και τα ροφήματα που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται ως μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής ελεγχόμενων θερμίδων, τότε μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη μείωση ή/και τη διατήρηση του σωματικού βάρους.
Είναι «σύμμαχοι» των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένο ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να παρέχουν γλυκύτητα χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.
Μπορούν να ωφελήσουν την υγιεινή των δοντιών όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ροφήματα, οδοντόκρεμες και φάρμακα, εφόσον και τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχονται δεν προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση.
Πηγή:
Consensus statement on benefits of low-calorie sweeteners. S. Gibson, A. Drewnowski, J. Hill, A. B. Raben, H. Tuorila, E. Widström and on behalf of the International Sweeteners Association
** Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Χρήστος Παξιμαδάς είναι συνεργάτης του nutrimed Ζωγράφου