Και όμως είναι... μύθος! 7 διατροφικές συνήθειες που έχετε κάπως υπερτιμημένες
Μήπως καταπιέζεστε αδίκως;
Πίνετε τον καφέ σας με μαύρη ζάχαρη, ψωνίζετε φρούτα και λαχανικά από ειδικά καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στο τραπέζι σας δεν υπάρχει πια λευκό... ψωμί. Και όλα αυτά γιατί κάποιο πουλάκι σας μαρτύρησε πως αποτελούν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ξεχάστε όσα γνωρίζατε ως τώρα και δείτε 7 μύθους που υπάρχουν γύρω από τη διατροφή σας και τους τηρούσατε κατά γράμμα μέχρι τώρα.
1. Η μαύρη ζάχαρη είναι πιο υγιεινή από τη λευκή
Κάθε φορά που κάνετε δίαιτα, προτιμάτε τη μαύρη ζάχαρη αντί της λευκής για να γλιτώσετε μερικές θερμίδες. Από την άλλη τη θεωρείτε πιο υγιεινή και για αυτό τη χρησιμοποιείτε και στην κουζίνας σας και ιδιαίτερα όταν φτιάχνετε γλυκά. Ήρθε η ώρα όμως να μάθετε, πως είναι ελαφρώς λιγότερο επεξεργασμένη από την κρυσταλλική και διατηρεί κάποιες από τις μελάσες. Μπορεί τα ποσοστά της σε σίδηρο και ασβέστιο να είναι κάπως περισσότερα- ελάχιστα δηλαδή-, αλλά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική θρεπτική διαφορά μεταξύ των δύο. Και για να σας καταρρίψουμε εντελώς το μύθος, μάθετε πως και ο αριθμός των θερμίδων τους είναι ακριβώς ο ίδιος. Πιείτε, λοιπόν, το καφεδάκι σας όπως παλιά και απλά μειώστε την ποσότητα της ζάχαρης.
2. Οι 100% φυσικοί χυμοί σας δίνουν όλες τις βιταμίνες που πρέπει
Σίγουρα είναι πιο θρεπτικοί από αυτούς που βρίσκετε στα ράφια των καταστημάτων και μπορείτε να τους φυλάξετε για καιρό στα ντουλάπια σας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πίνοντας ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού θα πάρετε όλες τις βιταμίνες που θα σας έδινε ένα πορτοκάλι. Πιείτε ένα χυμό το πρωί και καθαρίστε ένα φρούτο το απόγευμα για σνακ.
3. Το σκούρο χρώμα στο ψωμί «μαρτυράει» πως είναι ολικής αλέσεως
Η έννοια της λέξης αυτής έχει κάπως παρεξηγηθεί. Πολλές φορές θεωρείτε πως τα ψωμιά που βρίσκονται στα ράφια του φούρνου είναι απαραίτητα και ολικής αλέσεως. Το χρώμα όμως δεν κάνει το ψωμί υγιεινό. Πολλοί συνηθίζουν να φτιάχνουν το μείγμα προσθέτοντας καραμελοχρώμα ή ελάχιστη ποσότητα σιταριού ολικής αλέσεως. Για αυτό πριν προβείτε στην αγορά ενός ανάλογου προϊόντος, βεβαιωθείτε πως είναι 100% ολικής αλέσεως και περιέχει σιτάρι ολικής αλέσεως, βρώμη, σίκαλη, καλαμπόκι ολικής αλέσεως, κριθάρι ή καστανό ρύζι.
4. Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά
Τα βιολογικά προϊόντα καλλιεργούνται χωρίς συντηρητικά, φυτοφάρμακα και λιπάσματα και να είναι καλύτερα για το περιβάλλον, αλλά αυτό δε σημαίνει ταυτόχρονα ότι είναι πιο θρεπτικά από τα υπόλοιπα. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Στράτφορντ έχει διαψεύσει την θρεπτική τους αυτή... ανωτερότητα και τα καθιστά ισάξια με τα μη βιολογικά.
5. Το κόκκινο κρασί σας κάνει καλό
Οι γιατροί σας συμβουλεύουν πως το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην υγείας μας-δείτε καρδιά-. Αυτό όμως έχει κάπως παρερμηνευθεί από πολλούς, ώστε να θεωρούν ακόμη και το hangover από κόκκινο κρασί πιο αθώο από τα υπόλοιπα. Και αυτό είναι το κακό. Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασιού μπορεί όντως να βοηθήσει την υγεία σας, αλλά μέχρι εκεί. Στο ένα τραβάτε το... χειρόφρενο της κατανάλωσης
6. Το θαλασσινό αλάτι έχει λιγότερο νάτριο
Συγνώμη που θα σας στεναχωρήσουμε, αλλά είναι ένας απλός μύθος. Επιτραπέζιο αλάτι και θαλάσσιο περιέχουν ακριβώς την ίδια ποσότητα νατρίου. Το μόνο που διαφέρει είναι η ποσότητα που μπορείτε χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας.
7.Τα κατεψυγμένα λαχανικά χάνουν τις θρεπτικές τους αξίες
Οι θρεπτικές αξίες είναι στο χέρι σας. Αν καταψύξετε τα λαχανικά αμέσως μόλις τα κόψετε από τον κήπο σας, τότε να είστε σίγουροι πως δε θα χάσουν και εντελώς την... αξία τους. Από την άλλη, πρέπει να αναλογιστείτε και κατά πόσο τα φρέσκα είναι στην πραγματικότητα φρέσκα και... θρεπτικά. Η μετακίνηση τους από τον παραγωγό στον έμπορο, η θερμότητα και ο αέρας είναι οι χειρότεροι εχθροί των λαχανικών σας. Αν βέβαια μιλάμε για τη δική σας παραγωγή, τότε η συζήτηση περί βιταμινών κλείνει εδώ και σας εκφράζουμε τη ζήλεια μας. Τι πιο ωραίο από το να κόβεις το λεμόνι και να το στύβεις την ίδια στιγμή κιόλας.
Διαβάστε ακόμα:
Χωρίς να πεινάσετε: Δείτε πώς θα «γλιτώσετε» μέχρι και 500 θερμίδες μέσα σε ένα 24ωρο!