Τι ακριβώς πρέπει να τρώτε όταν είστε κρυωμένοι;

Η Διαιτολόγος- διατροφολόγος Βερόνικα Τσουκάτου δίνει tips για να βρείτε την υγειά σας!

Όλο και περισσότερους ανθρώπους ακούω τον τελευταίο καιρό να σταματάνε την κατανάλωση τροφής όταν αρρωσταίνουν και να περιορίζονται μόνο σε μερικά αφεψήματα και φρούτα. Η Βερόνικα Τσουκάτου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, έχει άλλη άποψη: το να τρώμε ελάχιστα κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε! Διότι όταν ο οργανισμός μας υποφέρει από κάποιου είδους κρυολόγημα αυτό σημαίνει αυτόματα ότι υπολειτουργεί και ότι χρειάζεται έξτρα θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να καταπολεμήσει την ίωση και να επιστρέψει στην φυσιολογική του λειτουργία.


Η διατροφολόγος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να προτιμάμε τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία είναι άριστες πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων τα οποία αφ' ενός μεν είναι πολύ ασφαλή θερμιδικά από την άλλη βοηθούν στην ανάρρωση, ενυδατώνουν και δυναμώνουν τον ταλαιπωρημένο οργανισμό.


Επιπλέον επισημαίνει: «Η πρωτεΐνη ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, αλλά όσον αφορά την κατανάλωση των γαλακτοκομικών κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος οι μελέτες δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Κάποιες αναφέρουν ότι το καλύτερο είναι να αποφεύγονται και κάποιες άλλες ότι δεν δημιουργούν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση ο ίδιος ο ασθενής θα πρέπει να δει εάν τον βοηθούν ή όχι. Εάν δεν νιώθει κάποια ενόχληση, μπορεί να συνεχίσει να τα τρώει κανονικά αφού είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης D που βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος».

Ποιες θρεπτικές ουσίες είναι σημαντικές σε περίπτωση κρυολογήματος;

Ψευδάργυρος: μέταλλο το οποίο ενισχύει τη γεύση και την όσφρηση, αισθήσεις που αποδυναμώνονται αμέσως σε ένα κρυολόγημα.
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο: ψάρι, αρνί, συκώτι, πουλερικά, κρόκος αυγού, μανιτάρια, όσπρια, στρείδια, θαλασσινά, ηλιόσποροι, δημητριακά ολικής αλέσεως».

Βιταμίνη C:
Ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός κυρίως για την πρόληψη του κρυολογήματος (η καθημερινή κατανάλωσή της βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος). Ωστόσο μεγάλες έρευνες απέδειξαν ότι μειώνει τα επίπεδα της ισταμίνης και με τον τρόπο αυτό βοηθά στο να μειωθούν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος όπως επίσης και η διάρκειά του». Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: εσπεριδοειδή (είναι πιο αποτελεσματικό να καταναλώνεται όλο το φρούτο, παρά μονάχα ο χυμός του!), λεμόνι, ανανάς, φράουλες, ακτινίδιο, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.


Πρωτεΐνη: Απαραίτητη θρεπτική ουσία στο κρυολόγημα, καθώς βοηθά τον οργανισμό να παράγει περισσότερα λευκοκύτταρα, τα οποία αποτελούν άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη: αυγό, γαλοπούλα, κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, γιαούρτι, τυρί, ξηροί καρποί. Κρεατόσουπες: ειδικά η κοτόσουπα έχει αποδειχθεί ότι λόγω των εκχυλισματικών ουσιών του κρέατος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ω3 λιπαρά οξέα: γιατί έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα: θαλασσινά, ψάρια, λιναρόσπορος.

Πολυφαινόλες: Μια κατηγορία αντιοξειδωτικών συστατικών με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση. Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κακάο, μπύρα, κρασί, τσάι.

ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΕΝΟΣ... ΚΡΥΩΜΕΝΟΥ

Για πρωϊνό

Δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι (λόγω της αντιμικροβιακής και αντιοξειδωτικής του δράσης) ή δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με μισό αβοκάντο (το οποίο καταπραϋνει το μυϊκό πόνο), δύο ολόκληρα πορτοκάλια ή ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι, έξι αμύγδαλα (πλούσια πηγή πρωτεϊνης, ειδικά όταν αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά).

Για μεσημεριανό

Κοτόπουλο με μπόλικο λεμόνι (εξαιρετική πηγή βιταμίνης C) και πολλά μπαχαρικά και πιπέρια για να βοηθήσουμε τη ρινική κοιλότητα να ξεμπλοκάρει, δύο κρόκους αυγού (για τον απαραίτητο ψευδάργυρο), πράσινη σαλάτα (σπανάκι, ρόκα, πιπεριές πράσινες και κόκκινες) με ελαιόλαδο και λεμόνι συνοδευόμενα από ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορα κριτσίνια με ελαιόλαδο.

Για βραδινό

Φιλέτου σολομού (πηγή Ω3 λιπαρών οξέων) με λεμόνι (βιταμίνη C) και ρίγανη (πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, β-καροτίνη, βιταμίνη C, νιασίνη, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο, χαλκό), πράσινη σαλάτα συνοδευόμενη από ψωμί ολικής αλέσεως (δεν ξεχνάμε ποτέ τους υδατάνθρακες, την τροφή του εγκεφάλου).

Για δεκατιανό ή απογευματινό

Όσα περισσότερα φρούτα μπορούμε, κυρίως εσπεριδοειδή (πηγή βιταμίνης C) και μπανάνες για περισσότερο κάλιο (το οποίο βοηθά τους μύες να δραστηριοποιηθούν, καθώς όταν αρρωσταίνουμε τα επίπεδα της φυσικής μας δραστηριότητας μειώνονται)!!! Δεν ξεχνάμε να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας με καθαρό νερό καθώς επίσης και με φυσικούς χυμούς φρούτων. Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά και βοηθά όταν πονάει ο λαιμός μας. Παρ' όλα αυτά είναι διουρητικό και μπορεί να μας αφυδατώσει. Προσέχουμε πολύ να μη βάζουμε επιπλέον ζάχαρη στα ροφήματα διότι εμποδίζει τα λευκοκύτταρα να διατηρήσουν την άμυνά τους. Όσο είμαστε άρρωστοι αποφεύγουμε τον καφέ και το αλκοόλ για να μην επιβαρύνουμε τη λειτουργία του ήπατος.

Και για να μην αρρωστήσουμε...

«Ο συνδυασμός μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά με ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων και καθημερινής φυσικής δραστηριότητας μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποτελέσει ασπίδα προστασίας έναντι των ιώσεων» προτείνει η διατροφολόγος.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης