Διατροφή χωρίς γλουτένη: Η ειδικός μας δίνει όλες τις απαντήσεις!
Ένα διατροφικό πρόγραμμα εξαιρετικά δημοφιλές στο εξωτερικό
Μία τάση στη διατροφή που έχει γίνει πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό και έχει αποκτήσει οπαδούς και στη χώρα μας είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Προβάλλεται συχνά ως μια υγιεινή διατροφική επιλογή, που βοηθά μάλιστα στην απώλεια σωματικού βάρους.
Τι είναι όμως η γλουτένη και σε τι θα με ωφελήσει να εφαρμόσω μια τέτοια δίαιτα;
Η γλουτένη είναι η κύρια πρωτεΐνη των δημητριακών. Με πολύ απλά λόγια είναι εκείνο το συστατικό που έχει το αλεύρι και του δίνει την ιδιότητα να γίνεται ελαστική ζύμη. Η γλουτένη υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη.
Επομένως αν θέλω να ακολουθήσω μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης θα πρέπει να βγάλω από το διαιτολόγιό μου μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων που περιλαμβάνει το ψωμί, τα ζυμαρικά διάφορες ζύμες, δημητριακά πρωινού, μπισκότα, κέικ και πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Πρέπει όμως να το κάνω αυτό; Μου κάνει κακό η γλουτένη;
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η διατροφή του ανθρώπου βασίζεται αιώνες τώρα σε δημητριακά που περιέχουν γλουτένη το λογικό συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να είναι βλαβερή για το γενικό πληθυσμό.
Υπάρχει όμως και μια κατηγορία ανθρώπων στους οποίους η γλουτένη πραγματικά δημιουργεί πρόβλημα. Αυτοί είναι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη και υπολογίζεται ότι είναι 1 στους 140 ανθρώπους στο δυτικό κόσμο.
Η κοιλιοκάκη είναι μία νόσος του λεπτού εντέρου που έχει μια ποικιλία συμπτωμάτων και η διάγνωσή της γίνεται με πολύ συγκεκριμένες εξετάσεις. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη σχεδιάστηκε για αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους και όχι για το γενικό πληθυσμό.
Το γεγονός ότι η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης αποκλείει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων απαιτεί ένα προσεκτικό σχεδιασμό του διαιτολογίου. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να προσλαμβάνουμε ανεπαρκείς ποσότητες βιταμινών Β, φυτικών ινών και ίσως αυξημένη πρόσληψη λιπαρών λόγω της μειωμένης πρόσληψης υδατανθράκων.
Αν παρόλα αυτά επιλέξω ή είμαι αναγκασμένος να ακολουθήσω τη συγκεκριμένη δίαιτα πρέπει να λαμβάνω μια ποικιλία από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα ώστε να λαμβάνω επαρκείς ποσότητες βιταμινών καιι θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν εξάλλου στο εμπόριο όλο και περισσότερα gluten – free προϊόντα, όμως το οικονομικό κόστος για τη χρήση τους μερικές φορές δεν είναι αμελητέο, όταν δεν υπάρχει μάλιστα ιδιαίτερος λόγος για τη χρήση τους (δηλαδή νόσος).
Το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα ισχυρίζονται πολλοί ότι βοηθά στην απώλεια σωματικού βάρους. Η αλήθεια είναι ότι ίσως παρατηρηθεί κάποια απώλεια σωματικού βάρους.
Αυτό όμως συμβαίνει γιατί αν αποκλείσουμε μια τόσο μεγάλη γκάμα τροφίμων είναι πιθανό να καταλήξουμε να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.
Επίσης αποκλείοντας και τα περισσότερα από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη επίσης θα καταλήξουμε σε λιγότερες θερμίδες.
Επομένως δεν είναι η έλλειψη γλουτένης που μας αδυνατίζει, αλλά η ελλάτωση της ενεργειακής πρόσληψης.
Συνεπώς αν κανείς δεν πάσχει από κοιλιοκάκη η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν ωφελεί σε τίποτα περισσότερο από μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς αυστηρούς αποκλεισμούς τροφιμων.
Ευχαριστούμε τη διατροφολόγο Κατερίνα Γάτσιου για τις πολύτιμες συμβουλές της.
Διαβάστε ακόμη:
Μειώστε την κυτταρίτιδα με τις σωστές τροφές... Η λύση είναι στο πιάτο σας!