Οι παγίδες στην απώλεια βάρους - από τον Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

Η αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Βασικός λόγος του φαινομένου είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από αύξηση μερίδων, συχνή κατανάλωση γλυκών, άστατα ωράρια αλλά και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Αυτό το εκρηκτικό μίγμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για όποιον θέλει να ελέγξει το βάρος του. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιαστούν οι μεγαλύτερες παγίδες, οι οποίες δεν σας αφήνουν να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παγίδα # 1: Υποεκτίμηση των θερμίδων που καταναλώνονται
Οι περισσότεροι άνθρωποι υποεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουν μες στην ημέρα. To marketing της βιομηχανίας τροφίμων, η συχνή κατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων και άλλοι παράγοντες μπορούν ασυναίσθητα να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα, γι’ αυτόν τον λόγο η γνώση είναι δύναμη.
Κάποια παραδείγματα για να αποκτήσετε εικόνα είναι τα εξής (οι θερμίδες αντιστοιχούν σε 100 γρ. τροφίμο): κρακεράκια 500 θερμίδες, νηστίσιμα κουλούρια 460 θερμίδες, μαύρη σοκολάτα 500 – 600 θερμίδες. Επιπλέον δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο περιέχουν 300 περίπου θερμίδες (όσο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια) και μια μερίδα τηγανητές πατάτες περισσότερες από 700 θερμίδες! Τα γνωρίζατε αυτά; Σκεφτείτε ότι οι ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου με καθιστική ζωή κυμαίνονται μεταξύ 1500-2000 θερμίδων και θα καταλάβετε πόσο εύκολο είναι να υπερβείτε τα (ενεργειακά) όρια σας!

Παγίδα # 2 Παράλειψη γευμάτων
Πολλά άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος θεωρούν καλή λύση να παρακάμπτουν γεύματα και αυτό είναι λάθος. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παραλείπουν γεύματα και κυρίως το πρωινό ζυγίζουν περισσότερο από εκείνα που καταναλώνουν τρία γεύματα την ημέρα. Η παράλειψη αυτή συνήθως προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού, αύξηση της πρόσληψης, είτε με την μορφή τσιμπολογήματος, είτε με κάποιο μεγάλο γεύμα στο τέλος της ημέρας. Μην παραλείπετε γεύματα και στοχεύετε σε τρία (ή περισσότερα) γεύματα την ημέρα.

Παγίδα # 3: Εξοικείωση με υπερβολικό μέγεθος των μερίδων
H μακαρονάδα που σας φέρνουν στο ιταλικό εστιατόριο, δεν σημαίνει ότι είναι και η ενδεικνυόμενη για εσάς μερίδα, αφού μπορεί να ξεπερνάει τις 1.200 θερμίδες! Το εστιατόριο έχει σκοπό να σας κρατήσει πελάτη και αδιαφορεί για την υγεία σας. Σε περίπτωση δε γυναικών, μια μερίδα εστιατορίου μπορεί να είναι και τριπλάσια από την κανονική! Το ίδιο ισχύει και για το σερβίρισμα στο σπίτι σας. Προσαρμόστε τις μερίδες σας και μη φτιάχνετε μικρά βουνά στα πιάτα σας. Να θυμάστε ότι το στομάχι σας, όπως την καρδιά σας, έχει το μέγεθος της γροθιάς σας!

Παγίδα # 4: Υπερεκτίμηση των θερμίδων που «καίγονται»
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητο συστατικό, τόσο για υγεία και ευεξία, όσο και για απώλεια και συντήρηση βάρους. Θέλει προσοχή όμως, γιατί το γεγονός ότι ασκείστε, δεν δίνει και το ελεύθερο για απεριόριστη λήψη τροφής. Σκεφτείτε ότι για 30 λεπτά χαλαρό τρέξιμο, δεν θα δαπανήσετε περισσότερες από 200 θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η άσκηση είναι άδικος κόπος, αλλά ότι απαιτείται παράλληλα με την φυσική δραστηριότητα και διατροφική πειθαρχία!

Παγίδα # 5: Μην κατηγορείτε τα γονίδιά σας
Πολλοί άνθρωποι σταματούν να προσπαθούν νομίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, λόγω των γονιδίων τους. Ακριβώς όπως μπορείτε να έχετε το χρώμα των μαλλιών της μητέρας σας, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχετε επίσης τον τύπο του σώματος ενός γονέα σας. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνετε τίποτα. Η θεωρία της κληρονομικότητας του βάρους (set point theory) ορίζει ένα εύρος κιλών και όχι έναν απόλυτο αριθμό, συνεπώς αν ισχύει αυτή η θεωρία, το δικό σας θα ήταν πχ 80 +/-10%. Εσείς, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να βρίσκεστε στο κατώτατο όριο αυτού του εύρους. Είναι τελείως διαφορετικό να είστε κοντά στα 70 κιλά απ’ ότι να είστε κοντά στα 90. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος παραίτησης της προσπάθειας.

Παγίδα # 6: Δεν ακούτε τα σήματα του σώματος
Η κατανάλωση τροφής είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπου, που συμβάλλει άμεσα στην επιβίωση και παράγει, από την πρώτη κιόλας βρεφική ηλικία, μια ισχυρή εξαρτημένη αντίδραση, που συνδέει άμεσα την τροφή με την αίσθηση ασφάλειας, ευδαιμονίας κι ελέγχου. Όμως, ένας βασικός παράγοντας, που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει την κατανάλωσης τροφής είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 70% των ανθρώπων, όταν αγχώνονται, καταφεύγουν στο ψυγείο καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα τροφών απ’ ό, τι έχει πραγματικά το σώμα τους ανάγκη. Το φαγητό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως τρόπος επιβράβευσης, ασφάλειας, ούτε τρόπος για να «σκοτώνετε» τον ελεύθερο χρόνο σας.

Διατηρήστε σταθερές υγιεινοδιαιτητικές συνήθειες και προσπαθήστε να κάνετε μόνιμες θετικές αλλαγές σε θέματα διατροφής και άσκησης, αφού ότανεπανέλθουν οι «κακές» συνήθειες, επανέρχονται και τα κιλά!

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα





© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης