Πώς θα καταφέρεις να «κόψεις» την ζάχαρη;
Αποτοξίνωση ευθύς, αμέσως!
Το καλοκαίρι τελείωσε, αλλά σου άφησε ενθύμιο εκτός από ένα ωραίο μαύρισμα και 2-3 κιλάκια από τις διακοπές. Και τα παγωτά σου έφαγες, και τα μπισκοτάκια σου τσίμπησες στην παραλία και τα cocktail σου ήπιες. Δεν στερήθηκες τίποτα. Τώρα όμως που προσπαθείς να μπεις σε πρόγραμμα, η τάση για κάτι γλυκό σε κάνει να σπας την «δίαιτα» που ξεκίνησες το πρωί και να τσιμπολογάς λίγη σοκολάτα ή λίγη πραλίνα φουντουκιού.
Δυστυχώς η ζάχαρη είναι εθιστική, και όσο περισσότερη καταναλώνεις τόσο περισσότερο την θες, καθώς δημιουργεί έντονες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας στις «γνωστές» μας υπογλυκαιμίες, οπού το σώμα αναζητά πάλι κάτι γλυκό για να επανέλθει. Ένας φαύλος κύκλος. Όσο για τα «δεινά» που προκαλεί στην υγεία σου, όταν καταναλώνεις περισσότερη από όση χρειάζεσαι, τα ξέρεις καλά. Παραπάνω βάρος, περισσότερο λίπος, τριγλυκερίδια αυξημένα, οξείδωση των κυττάρων σε συνδυασμό και με άλλες τοξίνες.
Για να μπορέσεις όμως να την βγάλεις από την καθημερινότητα σου, πρέπει να ξέρεις και πού βρίσκεται, καθώς πολλά προϊόντα συσκευασμένα περιέχουν ζάχαρη και σύ ούτε το υποψιάζεσαι. Για παράδειγμα, μία μπάρα δημητριακών περιέχει περίπου 5-10 γρ. απλών σακχάρων δηλαδή 1-2 κουταλάκια ζάχαρη (!), μία κουταλιά της σούπας κέτσαπ 15 γρ. περιέχει 1 κουταλάκι ζάχαρη, οπότε μπορείς να φανταστείς πόση ζάχαρη περιέχει το κρουασάν που έφαγες για πρωινό. Συχνά τη ζάχαρη μπορείς να την βρεις και με τις εξής ονομασίες στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων: Γλυκόζη, Δεξτρόζη, Εκχύλισμα βύνης, Ισογλυκόζη, Λακτόζη, Μαλτόζη, Μαλτοδεξτρίνη, Μελάσα, Τροποποιημένο άμυλο, Νέκταρ αγκάβε, Πετιμέζι,Σακχαρόζη, Σιρόπι γλυκόζης, Σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού, Σιρόπι ρυζιο, Φρουκτόζη κ.α.
Όμως όσες φορές έχεις δοκιμάσει στο παρελθόν να το κάνεις την τρίτη ημέρα το πολύ έχεις σπάσει...και έχεις φάει μεγαλύτερη ποσότητα σε γλυκό από ό,τι κατανάλωνες πριν. Αυτήν την φορά δοκίμασε να κάνεις την αλλαγή σταδιακά. Ξεκίνα πρώτα από τον καφέ σου αντί για τα 3 κ γλ ζάχαρη, δοκίμασε να το πιείς με 1,5 κουταλάκι την πρώτη εβδομάδα, για να το συνηθίσεις και σκέτο την επόμενη.
- Όταν αρχίσεις και νιώθεις λιγούρα για κάτι γλυκό δοκίμασε να φας ένα φρούτο, μία μικρή μπανάνα ή 2 σύκα θα ήταν μια καλή ιδέα. Και ένα ωραίο smoothie από φρέσκα φρούτα, λίγο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και κανέλα θα σε ικανοποιούσε αρκετά.. Παράλληλα όλα τα παραπάνω θα σε χορτάσουν και θα αποφύγεις το τσιμπολόγημα για τις επόμενες ώρες
- Αν δεν είσαι σίγουρη πού αλλού μπορεί να κρύβεται η ζάχαρη, άρχισε να διαβάζεις τις ετικέτες.
- Και αν νιώθεις πως δεν μπορείς να αντισταθείς με τίποτα στην γλυκιά γεύση, άρχισε να φτιάχνεις μόνη σου τα σνακ που θέλεις χρησιμοποιώντας άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως η στέβια, είναι πιο γλυκιά από την ζάχαρη και δεν δίνει θερμίδες.
Αγάπησε την κανέλα και πρόσθεσέ την παντού, στον καφέ σου, στο γιαούρτι σου, στην μαγειρική σου, στα φρούτα σου. Βοηθάει στο να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά, έτσι ώστε να μειώνεται η επιθυμία για κάτι γλυκό.
Δεν είναι εύκολο, και θέλει χρόνο, αλλά το σώμα σου μπορεί να εκπαιδευτεί, με σταδιακές αλλαγές. Δοκίμασε τα παραπάνω και η ζάχαρη μπορεί να αποτελέσει για σένα παρελθόν...