Καταναλώνεις αρκετή ζάχαρη; Δες τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου

Sugar rush!

Να τι σου κάνει η πολλή ζάχαρη..

Δεν είναι τυχαίο που η λευκή θεά είναι ο νούμερο ένα εχθρός του σώματος, καθώς αμέτρητες έρευνες πλέον δίχνουν πως έχει τρομακτικό αντίκτυπο πάνω του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την κόψουμε εξ ολοκλήρου! Μια στο τόσο, όταν θέλεις να ικανοποιήσεις μια λιγούρα σου, είναι οκ να καταναλώνεις ζάχαρη. Όταν όμως αρχίζει και κυριεύει στην διατροφή σου, τότε εχουμε θεματάκι…

"Δεν νομίζω ότι είναι η ζάχαρη, αυτή καθαυτή, αλλά η ΜΕΓΑΛΗ κατανάλωση της ζάχαρης, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας", εξηγεί η Nicole Avena, PhD, συγγραφέας του «Γιατί Οι δίαιτες αποτυγχάνουν: Επειδή είστε εθισμένοι στη ζάχαρη».

Πολύ συχνά, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει πολύ παραπάνω ζάχαρη από αυτό που πιστεύει χωρίς να το συνειδητοποιήσει. Μέρος του προβλήματος είναι ότι η ζάχαρη εμφανίζεται στις ετικέτες διατροφής με διαφορετικές μορφές (το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, η δεξτρόζη, η μαλτόζη και το σιρόπι ρυζιού είναι όλα μορφές ζάχαρης). Έχεις καταλάβει ότι εκτός από το ότι κρύβεται, είναι και παντού; Ακόμα και στις σάλτσες ή το ψωμί!

Το πιο σημαντικό είναι να ενημερώνεσαι για το τι κάνει στο σώμα (και τον εγκέφαλό σου!). ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σου την όχι και τόσο γλυκιά αλήθεια για τη ζάχαρη…

Η ζάχαρη και το σώμα

Όταν μιλάμε για ζάχαρη, εννοούμε πρόσθετα σάκχαρα, όπως σακχαρόζη, την κλασική λευκή ζάχαρη, ή το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Ως επί το πλείστον, αυτά είναι τα σάκχαρα που οδηγούν σε πολλά από τα προβλήματα υγείας που βλέπουμε, όπως οι φλεγμονές και η παχυσαρκία – και όχι η ζάχαρη που βρίσκεται φυσικά στα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά.

Όταν τρώμε αυτό το είδος ζάχαρης, το σώμα μας αντιδρά σχεδόν αμέσως. Οι "γλυκοί" υποδοχείς γεύσης στο στόμα, μόλις αισθάνονται τη ζάχαρη στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο που προκαλούν την απελευθέρωση διαφόρων ορμονών και χημικών ουσιών, όπως η ινσουλίνη.

Κανονικά, η ινσουλίνη απελευθερώνεται όταν το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλό, πχ όταν τρώμε ένα κομμάτι κέικ, ώστε να μεταφερθεί η ζάχαρη στα κύτταρα στο σώμα μας και να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Με την επανειλημμένη κατανάλωση ζάχαρης άρα και συχνή απελευθέρωση της ινσουλίνης, τα κύτταρα δεν αντιδρούν πια στις επιδράσεις της και απαιτούν περισσότερη ορμόνη για να απορροφήσει τη ζάχαρη, μια κατάσταση γνωστή ως «αντίσταση στην ινσουλίνη». Το αποτέλεσμα; Επειδή τα κύτταρα δεν μπορούν να απορροφήσουν τη ζάχαρη, αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών αυξάνει τους δείκτες φλεγμονών στο αίμα. Οι φλεγμονές, με τη σειρά τους, είναι η αιτία πολλών χρόνιων παθήσεων.

Η ζάχαρη και ο εγκέφαλος

Η συνεχής επιθυμία για ζάχαρη μπορεί να προκληθεί από κακές διατροφικές συνήθειες ή την αφαγία – σίγουρα υπάρχουν και οι φορές που οι λιγούρες είναι κάτι περισσότερο από μια απλή διέγερση!

"Τα κριτήρια για τον εθισμό που έχουν τεθεί από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία καλύπτονται πλήρως όταν η ουσία είναι ζάχαρη", λέει ο Δρ. Avena. Σοβαρά: Η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα συστήματα ντοπαμίνης και οπιοειδών του εγκεφάλου που είναι παρόμοια με αυτά που έχει κάποιος εθισμένος στο αλκοόλ ή τη νικοτίνη.

Τι κάνουμε;

Προς το παρόν, εσύ είσαι η μόνη που θα διαχειριστεί την κατανάλωση που κάνεις. Προσωπικά, σε συμβουλεύω να βάλεις όλη σου την πονηράδα και σπιρτάδα για να εντοπίζεις τα ύπουλα σάκχαρα στις ετικέτες διατροφής. Τώρα, για ένα γλυκό ή ένα παγωτάκι μια στο τόσο, δεν χάλασε και ο κόσμος!!

Σε φιλώ γλυκά

Μαλού

Μαλού Λαρσινού

Wellness & Lifestyle Coach

Instagram: @maloularsinou

www.iamawesomeblog.com

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης