Πλανητική δίαιτα: Τι πρέπει να γνωρίζεις για την υγιεινή διατροφή που θα σώσει τον πλανήτη;
Planetary Diet: το νέο hot πρόγραμμα διατροφής
Αναρωτιέσαι αν υπάρχει διατροφή ικανή να σέβεται το περιβάλλον; Κι όμως, υπάρχει, λέγεται πλανητική υγιεινή διατροφή και δημιουργήθηκε από την επιτροπή EAT-Lancet. Οι 37 επιστήμονες που κρύβονται πίσω από αυτήν τη διατροφή ισχυρίζονται ότι, αν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υιοθετήσουν αυτήν τη δίαιτα, θα έχουν πολλά οφέλη στη ζωή τους. Ανάμεσα σε αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους που λιμοκτονούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα τρόφιμα, θα μειώσουν τα ποσοστά παχυσαρκίας και θα αποτρέψουν τις μακροπρόθεσμες καταστροφές στο περιβάλλον.
Έκθεση της εφημερίδας Guardian έδειξε ότι το φαγητό μας είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και έχει οδηγήσει στα δύο άκρα: στην παχυσαρκία και στη λιμοκτονία. Η πλανητική υγιεινή διατροφή στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων παρέχοντας μια φθηνότερη, πιο υγιεινή και περιβαλλοντικά βιώσιμη δίαιτα για όλους όσους επιλέγουν να την ακολουθήσουν. Σύμφωνα με τον Guardian, «η παγκόσμια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης θα πρέπει να μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και καρυδιών πρέπει να διπλασιαστεί».
Η νέα αυτή δίαιτα, που είναι κατά βάση φυτική, εμπεριέχει περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα.
Όσοι την ακολουθήσουν θα μπορούν να τρώνε καθημερινά περίπου 7 γραμμάρια κόκκινου κρέατος, που σημαίνει ένα μικρό burger την εβδομάδα ή μια μεγάλη μπριζόλα κάθε μήνα. Όσο για το κοτόπουλο, μπορείς να τρως 29 γραμμάρια την ημέρα, δηλαδή περίπου 1,5 κοτομπουκιά. Οπότε, θα πρέπει να ξεχάσεις τα αγαπημένα σου πιάτα με κρέας, καθώς θα προσλαμβάνεις τις περισσότερες πρωτεΐνες από τα όσπρια.
Μη σε τρομάζουν όλα αυτά! Η δίαιτα αυτή σού επιτρέπει να καταναλώνεις 250 γραμμάρια γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Δηλαδή, μπορείς να πιείς ένα ποτήρι γάλα ή να φας μερικές φέτες τυριού.
Η δήλωση του Walter Willet, ενός εκ των ηγετών της επιτροπής EAT-Lancet, ίσως σε βάλει σε σκέψεις να δοκιμάσεις τη δίαιτα. «Δε μιλάμε για δίαιτα στέρησης εδώ. Μιλάμε για έναν τρόπο διατροφής που μπορεί να είναι υγιεινός, γευστικός και ευχάριστος», είπε χαρακτηριστικά.