Eating for wellness: Η σημασία του να κάνεις πιο συνειδητές επιλογές και στη διατροφή σου

Είναι το «wellness» το μεγάλο ζητούμενο της εποχή μας; Σαφώς και είναι. Έχουμε κατανοήσει πως το «μυστικό» είναι να ζούμε καλά, να δημιουργούμε ευεξία για τον εαυτό μας. Αυτή η πολυπόθητη ευεξία έρχεται ως φυσικό επακόλουθο, ως αβίαστη πραγματικότητα όταν ικανοποιούνται δύο βασικές συνθήκες: Όταν αισθανόμαστε καλά ψυχικά και σωματικά – με το ένα να είναι συμπλήρωμα του άλλου. Αν και το wellness αφορά, θεωρητικά, μια ψυχική κατάσταση, ένα mindful state που κατακτάται με πνευματική διεργασία πρωτίστως, εν τούτοις για να επιτευχθεί κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, προϋποθέτει και προσαρμογές σε κάθε τομέα της ζωής σου.

Η διατροφή δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένας πολύ βασικός τομέας που επηρεάζει και επηρεάζεται από το wellness living. Eating for wellness σημαίνει τρέφομαι σωστά, τρέφομαι υγιεινά, τρέφομαι συνειδητά. Πρόκειται για μία διαδικασία που αφορά όχι μόνο στον ίδιο σου τον εαυτό, τον οργανισμό σου, αλλά κατ’ επέκταση τον τρόπο ζωής που επιλέγεις σε κάθε του έκφανση: Τη φύση, το περιβάλλον, τον συνάνθρωπο, το μέλλον. Ακολουθείς wellness διατροφή ώστε να επιτύχεις προσωπική ευεξία, κι αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται – είναι βέβαιο πως πρόκειται για προσπάθεια που απαιτεί ενέργεια, απαιτεί διάθεση, απαιτεί τελικά «συμμάχους».

Οι σύμμαχοί σου για το δικό σου Eating for wellness

Οι συνήθειες της διατροφής μας, συνήθως, ορίζονται από την παιδική ηλικία και για να αλλάξουν απαιτούν μεγάλη προσπάθεια και αφοσίωση. Αν έχεις «μάθει» να τρως γλυκό ως επιβράβευση, πώς να το αλλάξεις εύκολα αυτό; Αν έχεις συνηθίσει σε τροφές που δεν κατατάσσονται στις υγιεινές αλλά σου αρέσουν γιατί ακριβώς τις έχεις συνηθίσει, πώς να τις αφήσεις στην άκρη και να προχωρήσεις; Αν έχεις μάθει να μαγειρεύεις «μια κατσαρόλα φαγητό» για να φας μόνη σου και το υπόλοιπο να καταλήξει στα σκουπίδια, πώς θα το σταματήσεις; Θα το κάνεις και μπορείς να το κάνεις, αρκεί να το αποφασίσεις και να πάρεις με το μέρος σου τους σωστούς «συμμάχους», εκείνους που θα κάνουν το eating for wellness τη νέα, αγαπημένη και υγιεινή σου συνήθεια!

Ξεκινώντας από τα βασικά, καταλαβαίνεις κι εσύ πως εκείνο που σου κάνει το μεγαλύτερο «κακό», που σε γεμίζει τύψεις μετά και δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις είναι τα γνωστά «τσιμπλογήματα» όλης της ημέρας. Ξεχνώντας όλα τα junk που δεν σου προσφέρουν τίποτα, βάζεις στην ημέρα σου τα προϊόντα ολικής άλεσης και τις φυτικές ίνες που αυτά σου προσφέρουν. Έτσι κερδίζεις μια υγιεινή τροφή, που βοηθάει το πεπτικό σου, τη λειτουργία του εντέρου αλλά και την αίσθηση κορεσμού που αισθάνεσαι. Αν νομίζεις πως έτσι υστερείς σε γεύση και απόλαυση, κάνεις λάθος. Για παράδειγμα, μια φρυγανιά Wasa Ολικής Άλεσης με αβγό, αβοκάντο, ραπανάκι και λίγο φρέσκο κρεμμύδι, δεν είναι ένα απολαυστικό και γευστικότατο σνακ; Οι φρυγανιές σουηδικού τύπου Wasa, σε έξι γεύσεις φτιάχνονται με αλεύρι ολικής άλεσης και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τραγανές και όχι πολύ γλυκιές, αποτελούν ιδανικό συνοδευτικό για όποια γεύση προτιμάς, γλυκιά ή αλμυρή.

Τα «dos» και τα «don’ts» για το δικό σου Eating for wellness

Η διαδικασία της αλλαγής, της μετάβασης σε μια wellness διατροφή στην ουσία της και όχι μόνο στο… όνομα, γίνεται πιο εύκολη αν ακολουθείς μερικά απλά tips, που θα σε βοηθήσουν να κατανοείς κάθε φορά εις βάθος την κατάσταση και να πράττεις αναλόγως.

- Δώσε χρόνο στον οργανισμό σου να σου πει πως έχει χορτάσει και πως δεν χρειάζεσαι περισσότερο φαγητό. Όχι, δεν χρειάζεται να αδειάζεις κάθε φορά το τεράστιο πιάτο που βρίσκεται μπροστά σου και όχι, δεν «είναι η δύναμή σου» η τελευταία σου μπουκιά.

- Επίλεξε για τη διατροφή σου θρεπτικά φαγητά, που δίνουν στο σώμα σου όσα χρειάζεται για να είναι υγιές και δυνατό. Οι φρυγανιές Wasa, ακριβώς λόγω του ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τροφοδοτούν τον οργανισμό σου με θρεπτικές ουσίες και ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού, ώστε να αισθάνεσαι – και να είσαι – απολαυστικά χορτάτη.

- Ενημερώσου για το πώς αυτή η τροφή που επέλεξες φτάνει σ’ εσένα. Να κατανοήσεις εις βάθος την έννοια του food waste και να κάνεις αυτό που μπορείς για να το περιορίσεις.

- Κάθε φορά που το συναίσθημα σε πλημμυρίζει και νιώθεις λυπημένη, νευριασμένη, αδικημένη, απλώς πες στον εαυτό σου ότι δεν θα σου προσφέρει παρά μόνο έξτρα ενοχές ένα φαγητό που καταναλώνεις ασυναίσθητα. Εκείνη την ώρα προσπάθησε, αν όντως πεινάς, να μείνεις στις αγαπημένες σου συνήθειες: Φτιάξε μια Wasa με γιαούρτι, μπανάνα, κανέλα και φουντούκια και θα δεις πως μπορείς να έχεις κάτι γευστικά υπέροχο και απόλυτα υγιεινό!

- Το κυριότερο, πείσε τον εαυτό σου πως η ώρα του φαγητού, δεν είναι η ώρα για να στείλεις ένα ακόμα email, να μιλήσεις στο τηλέφωνο, να ασχοληθείς με χίλια δύο πράγματα ταυτόχρονα. Η ώρα του φαγητού είναι για ‘σένα και την παρέα που επιλέγεις για να το μοιραστείς, την οικογένεια, τους συναδέλφους, τους φίλους. Είναι μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες για τον ίδιο σου τον οργανισμό και έτσι ακριβώς οφείλεις να την αντιμετωπίσεις.

Τολμάς το διαφορετικό και προχωράς με όχημα την προσωπική σου ευεξία. Κατακτάς κάθε στάδιο με επιτυχία και χαίρεσαι την κάθε σου μέρα με τις φρυγανιές Wasa σε κάθε γεύμα σου!

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης