«Καλά» vs «κακά» λιπαρά: Δείτε αναλυτικά πόσα επιτρέπεται να τρώτε την ημέρα
ONMED.GR
Τι κοινό έχουν μια μερίδα τηγανητές πατάτες, μια μοσχαρίσια μπριζόλα και ένα παγωτό; Εκτός από τέλεια γεύση, αρκετά βλαβερά κορεσμένα λιπαρά.
Σύμφωνα με τις νέες διατροφικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ήρθαν να επικαιροποιήσουν αυτές του 2002, οι θερμίδες που προέρχονται από τα «κακά» λιπαρά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνουμε μέσα στην ημέρα. Αυτό ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά και τους εφήβους.
Η σύσταση αυτή αποσκοπεί στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία και κυρίως των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στα οποία αποδίδεται το συντριπτικό 72% των 54,7 εκατομμυρίων θανάτων που καταγράφονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr