Αυτές είναι οι τροφές και οι διατροφικές συνήθειες για να διώξεις το φούσκωμα

Πατούλια Κατερίνα

Τι να τρως για να μην έχεις φούσκωμα

Αν έχεις νιώσει κι εσύ το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, πολύ πιθανό αυτό να έχει συμβεί λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας αέρα στο γαστρεντερικό σύστημα που συνοδεύεται συχνά από πόνο και δυσφορία. Πρήξιμο μπορεί επίσης να προκληθεί και από την κατακράτηση υγρών του σώματος κυρίως μάλιστα κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες. Μπορεί πίσω από αυτήν την κατάσταση φουσκώματος να κρύβεται ίσως κάτι πιο ουσιαστικό, όμως τις περισσότερες φορές πρόκειται απλά για κάποιες διατροφικές συνήθειες ή τροφές που δεν είναι τόσο εύπεπτες από τον οργανισμό σου.
Αν λοιπόν το φούσκωμα οφείλεται σε τέτοιους πιο απλούς λόγους μπορείς να το αντιμετωπίσεις πολύ εύκολα αλλάζοντας μερικά πράγματα στην καθημερινότητά σου.

Ποιες τροφές καταπολεμούν το φούσκωμα;

Μία από τις πιο κλασικές επιλογές μπορεί να είναι το γιαούρτι το οποίο περιέχει ενεργά υγιή βακτήρια -τα γνωστά προβιοτικά- που βοηθούν το γαστρεντερικό σου σύστημα να αφομοιώσει καλύτερα τα φαγητά που καταναλώνεις.

Τα σπαράγγια περιέχουν κάποια στοιχεία που δρουν παρόμοια με τα προβιοτικά που επίσης εξομαλύνουν την διαδικασία της πέψης. Μπορείς να τα δοκιμάσεις είτε σαν σνακ ή ως ψητά με χυμό λεμονιού. Ακόμα το σέλινο, ο μάραθος και το αγγούρι, είναι λαχανικά που βοηθούν στην ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών. Μπορείς πολύ εύκολα να τα προσθέσεις στην σαλάτα σου ή ως ξεχωριστά πιάτα ίσως μαζί με κοτόπουλο ή ψάρι.

Αν πάλι θέλεις κάτι πιο ελαφρύ μπορείς να δοκιμάσεις τσάι μέντας ή τζίντζερ που θα σου καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα και θα σε ανακουφίσει από το φούσκωμα. Αν και ο χυμός λεμονιού με χλιαρό νερό μπορεί επίσης να φανεί μια καταπραϋντική επιλογή, συνίσταται να μην καταναλώνεται σε μεγάλη συχνότητα.

Για εσένα ωστόσο που προτιμάς μια πιο γλυκιά εναλλακτική λύση, μπορείς να επιλέξεις σταφύλια η ανανά, πλούσια σε νάτριο και βρομελίνη αντίστοιχα, στοιχεία που φαίνεται να βοηθάνε στην καλύτερη διαδικασία της πέψης αποτρέποντας τυχόν φούσκωμα και πρήξιμο.

Τι άλλο μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση;

  • Όσον αναφορά τις διατροφικές συνήθειες το πιο σημαντικό από όλα είναι να κάνεις πιο μικρά και συχνά γεύματα ώστε να αποφύγεις να επιβαρύνεις το στομάχι σου με μεγάλες ποσότητες φαγητού που θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο να αφομοιωθούν.
  • Προσπάθησε επίσης να κρατήσεις σε χαμηλά επίπεδα την ποσότητα αλατιού στα γεύματά σου προτίμησε να δίνεις την επιθυμητή γεύση στο φαγητό σου με διάφορα μπαχαρικά. Οι φυτικές ίνες είναι άκρως σημαντικές όταν θέλεις να μετριάσεις τα φουσκώματα και να αποτρέψεις τυχόν δυσκοιλιότητα. Προσοχή όμως αφού οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα!
  • Έχε πάντα ως συνοδευτικό με το γεύμα σου μια μικρή σαλάτα με λίγο λάδι ή φάε κάποιο φρούτο για σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Αν καταναλώνεις μεγάλα γεύματα τα οποία σου προκαλούν δυσφορία μετά, μπορείς δοκιμάσεις να μικρύνεις τις μερίδες σου, προσθέτοντας ένα παραπάνω γεύμα στην ημέρα σου αν είναι απαραίτητο. Θυμήσου επίσης να μασάς καλά το φαγητό σου σε κάθε γεύμα, αφού έτσι μειώνεται ο αέρας που καταπίνεις.
  • Προσπάθησε επίσης να περιορίζεις τις ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος σου καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο στομάχι και να κάνουν την διαδικασία της πέψης δυσκολότερη.

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης