Τρία ζεστά ροφήματα για το κρύο που δεν είναι μόνο σοκολάτα
H ειδικός έφτιαξε τρία ζεστά και healthy ροφήματα.
Η Κλειώ Δημητριάδου, διαιτολόγος- διατροφολόγος μας προτείνει τρία ροφήματα για το κρύο που είναι και healthy και λαχταριστά. Δοκίμασέ τα ASAP.
Ζεστό κακάο σαν εναλλακτική της σοκολάτας ή και του καφέ
Σε ένα μπρίκι βάζουμε νερό, δύο κουταλάκια του γλυκού κακάο χωρίς ζάχαρη, ένα ή δύο κουταλάκια υποκατάστατο ζάχαρης (η μέλι), δύο μεριδουλες γάλα εβαπορέ χαμηλών λιπαρών (ή φυτικό γάλα) και μυρωδικά ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις μας (Βανίλια, κανέλα, τριμμένη καρύδα, γαρύφαλλο και λοιπά) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το κακάο!
Η κατανάλωση της σοκολάτας σχετίζεται με τα συναισθήματά μας. Η ζάχαρη, το λίπος και τα υπόλοιπα συστατικά της (θεοβρωμίνη, φαινυλαιθυλαμίνη, σίδηρος, καφεΐνη, τρυπτοφάνη), έχει βρεθεί πως επιδρούν στον εγκέφαλό μας με παρόμοιο τρόπο με αυτό που δρουν τα κανναβοειδή… Εκτός από την ευφορία που προκαλεί, η σοκολάτα θεωρείται πως τονώνει τον οργανισμό και βοηθά στην εγρήγορσή του…
Το κακάο περιεχει πληθώρα συστατικών, κυρίως αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες παθήσεις (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, κατεχίνες κ.ά.) Σύμφωνα με μελέτες το κακάο (1 κούπα) έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι), τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1 φλιτζάνι). Χάρη σε αυτή την ιδιότητά του το κακάο έχει αρκετές θετικές επιδράσεις όπως:
* Περιορίζει την αύξηση της χοληστερόλης με συνέπεια να εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.
* Έχει προστατευτική δράση ενάντια στις θρομβώσεις και σε διάφορες μορφές καρκίνου.
* Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
* Η θεοβρωμίνη που περιέχεται στο κακάο διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και δρα ως διουρητικό.
* Βελτιώνει τη διάθεση
Μέχρι να μάθουμε να μην τρώμε τα συναισθήματά μας, μπορούμε να ξεγελάσουμε τον οργανισμό μας με μία ζέστη λιχουδιά, που δεν θα μας δώσει τις θερμίδες, αλλά μόνο την ευχαρίστηση.
Turmeric hot chocolate = αντιοξειδωτική ζεστη σοκολατα με κουρκουμά
1 κ.γλ. κουρκουμας + 2 κ.γλ. κακαο + λιγο γαλα + ελάχιστο πιπέρι (προεραιτικα μελι ή γλυκαντικό)
Βράζουμε όπως φτιάχνουμε τον ελληνικό καφέ. Ο κουρκουμάς *παρέχει αντιφλεγμονώδη δράση.
*θεωρείται αντικαρκινικό
*έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες
*βοηθά ιδιαίτερα στις *γαστρεντερικές ενοχλήσεις
*αντιμετωπίζει την οστεοαρθρίτιδα, *τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και γενικότερα τους πόνους των αρθριτικών
*θεωρείται αποτελεσματικό για τους πόνους της περιόδου
*είναι αντισηπτικό
*φαίνεται να βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος
ρυθμίζει το σάκχαρο
μειώνει το χοληστερόλη
*χάρη στις αντιμικροβιακές και αντιικές του ικανότητες βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης
Κακάο με γάλα αμυγδάλου και χουρμά για γλυκαντικό
Για 2 φλυτζάνια χρησιμοποίησε 1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου, 2 μικρούς χουρμάδες (ή 1 βασιλικό) και 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κακάο άγλυκο.
Αλέθουμε το γάλα με τους χουρμάδες (σουρώνουμε αν χρειαστεί) και σε ενα φλυτζάνι ζεστό νερό βάζουμε το κακάο για να λιώσει. Τα ενώνουμε και σερβίρουμε.
Ευχαριστούμε την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, www.coachmydiet.wordpress.com