Πρησμένη κοιλιά; 2 πανεύκολοι τρόποι να μειώσεις το φούσκωμα
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο και πιο εκνευριστικό από μία πρησμένη κοιλιά.
Το πρήξιμο ή φούσκωμα είναι κάτι που παθαίνουμε σχεδόν όλοι. Κάποιοι πολύ συχνά, κάποιοι άλλοι πιο σπάνια. Όλα έχουν να κάνουν με το τι τρως στην καθημερινότητά του, με τον μεταβολισμό σου, αλλά και πόσο συχνά γυμνάζεσαι, αν γυμνάζεσαι.
Παίρνεις ως παράδειγμα τη μία κολλητή σου, που τρώει σαν να μην υπάρχει αύριο και δεν πρήζεται, αλλά ούτε παίρνει και κιλά, και μετά βλέπεις κι εσένα που ενώ προσέχεις τη διατροφή σου πρήζεσαι σχεδόν με το παραμικρό. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως π.χ το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή να είσαι αλλεργική σε κάποια ουσία όπως η λακτόζη.
Πώς μπορείς όμως να μειώσεις το πρήξιμο αν σου συμβαίνει συχνά; Υπάρχουν δύο τρόποι που ίσως σε βοηθήσουν.
Φτιάξε τη διατροφή σου και κόψε τις περιττές ουσίες που συνήθως καταναλώνεις από λαιμαργία
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις την προσπάθεια μείωσης του φουσκώματος. Κόψε τη ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όλα τα δημητριακά (συμπεριλαμβανομένης της σόγιας και του καλαμποκιού) και τα γαλακτοκομικά για δύο εβδομάδες. Μπορείς όσο δεν χρησιμοποιείς αυτά τα τρόφιμα να κρατάς ένα ημερολόγιο, για το πώς αισθάνεσαι το σώμα σου, πως λειτουργεί το πεπτικό σου σύστημα κοκ. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ξεκίνα να βάζεις σιγά σιγά και πάλι στη διατροφή σου αυτά τα είδη τροφίμων.
4 τροφές που σου προκαλούν φούσκωμα
Είναι καλύτερο να εισάγεις ένα φαγητό από αυτά κάθε φορά, ώστε να μπορείς να ξεχωρίσεις ποιο είναι αυτό που σου προκαλεί πρήξιμο/φούσκωμα. Δοκίμασε το κάθε τρόφιμο ξεχωριστά για μία με δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να καταλάβεις καλύτερα και με πιο αποτελεσματικό τρόπο ποιο επηρεάζει και πώς το δικό σου έντερο.
Χαλάρωσε κατά τη διάρκεια των γευμάτων
Μπορεί να φαίνεται ότι δεν θα έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά, αλλά το να τρως γρήγορα και υπό άγχος μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και ακατάλληλη πέψη/αφομοίωση θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Όταν μασάμε, ξεκινάμε την πρώτη φάση της πέψης - τη διάσπαση.
6 τρόποι να απαλλαγείς από το πρήξιμο στο στομάχι μια και καλή
Το σάλιο μας έχει πεπτικά ένζυμα που προετοιμάζουν το φαγητό για περαιτέρω διάσπαση από το οξύ του στομάχου μας. Αλλά τα μεγάλα, τυχαία μασημένα κομμάτια φαγητού δεν έχουν αρκετό χρόνο με τα ένζυμα του σάλιου και θα δυσκολευτούν να διασπαστούν σωστά στο στομάχι, με αποτέλεσμα να προκληθούν αέρια και φούσκωμα. Φρόντισε λοιπόν τις ώρες που τρως να είσαι χαλαρή και προσεκτική. Δεν σε κυνηγάει κανένας άλλωστε.