Υπάρχει τρόπος να μην πείτε το γάλα γαλατάκι

Υπάρχει τρόπος να μην πείτε το γάλα γαλατάκι

Έχετε δυσανεξία στη λακτόζη; Δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα εντελώς.

Πολλά άτομα που βιώνουν προβλήματα δυσανεξίας στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ικανότητα και η ανοχή που έχει ο καθένας στη λακτόζη είναι εξατομικευμένη. Για να μπορεί, λοιπόν, ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη να καταναλώσει γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να μάθει να «ακούει» το σώμα του και να καταγράφει τις αντιδράσεις του. Διατηρώντας λοιπόν ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και ταυτόχρονα καταγράφοντας τις αντιδράσεις του οργανισμού αντιλαμβανόμαστε τα όρια του στην ανοχή της λακτόζης.

Special tips

  • Δοκιμάστε να καταναλώσετε μικρές μερίδες γαλακτοκομικών. Για παράδειγμα, μπορείτε να καταναλώσετε μισό ποτήρι γάλα ή μισό κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 φέτα κίτρινο τυρί. Αν δεν αισθάνεστε τα συμπτώματα της δυσανοχής σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά σε μικρές ποσότητες.
  • Προτιμήστε να καταναλώνετε κίτρινα σκληρά τυριά με μεγάλο χρόνο ωρίμανσης. Έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη.
  • Προτιμήστε «ζωντανό» γιαούρτι που περιέχει προβιοτικές καλλιέργειες. Η παρουσία μικροοργανισμών βοηθά στη διάσπαση της λακτόζης.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας το κεφίρ (γάλα πλούσιο σε προβιοτικά).
  • Καταναλώστε γάλα με λιγότερη ή καθόλου λακτόζη. Η περιεκτικότητα ενός γαλακτοκομικού προϊόντος σε ασβέστιο δεν επηρεάζεται από την παρουσία λακτόζης σε αυτό.
  • Χρησιμοποιείστε γάλα χωρίς λακτόζη για να παρασκευάσετε γεύματα που απαιτούν γάλα στην παρασκευή τους. Έτσι θα αποφύγετε τους αυστηρούς περιορισμούς στη διατροφή σας.
  • Ελέγξτε καλά τις ετικέτες τροφίμων (ιδιαίτερα των προπαρασκευασμένων γευμάτων) γιατί μπορεί να περιέχουν γάλα, γάλα σε σκόνη, γιαούρτι ή τυρί. Μπορεί να υπερβαίνεται η ποσότητα λακτόζης που μπορείτε να ανεχθείτε χωρίς να το αντιληφθείτε.
© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved