Τελικά, πεινάς στα αλήθεια ή τρως από πλήξη; Όλη η αλήθεια πίσω από τη συναισθηματική πείνα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη συναισθηματική πείνα και την αντιμετώπισή της.

Η ζωή είναι γεμάτη καθημερινά μικρά ερωτηματικά και το «Πεινάω ή απλά βαριέμαι;» είναι ένα από αυτά! Αν και ποτέ δεν μπορείς να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση με απόλυτη σαφήνεια, υπάρχουν τρόποι για να καταλάβεις τι ισχύει πραγματικά κάθε φορά που θέλεις να φας εκείνα τα μπισκότα που υπάρχουν στο ντουλάπι της κουζίνας.

Η τροφή - ιδιαίτερα η υπεργευστική τροφή - είναι ένας κοινός μηχανισμός αντιμετώπισης ποικίλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της πλήξης. Αλλά συνήθως, αυτά τα υπεργευστικά τρόφιμα δεν προσφέρουν μεγάλη θρεπτική αξία στον οργασνισμό σου. Αυτό που προσφέρουν, ωστόσο, είναι η ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που συμβάλλει στην καλή διάθεση.

10 τροφές για σένα που θες να μην καταλαβαίνουν την ηλικία σου

Υπάρχουν φορές που στρεφόμαστε στο φαγητό για να απαλύνουμε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα ή για να καλύψουμε ένα κενό. Έχει ωραία γεύση, άρα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Την επόμενη φορά που θα προκύψει μια παρόμοια περίσταση, η διαδικασία επαναλαμβάνεται και τελικά όλο αυτό γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Μια στρατηγική - συχνά ακούσια - που χρησιμοποιούμε για να αντεπεξέλθουμε.

Η διαφορά μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας

Η σωματική πείνα θα υποχωρήσει αφού καταναλώσεις ένα ισορροπημένο, θρεπτικό γεύμα. Αντίθετα, η συναισθηματική πείνα δεν λύνεται μετά την κατανάλωση ενός ισορροπημένου, θρεπτικού γεύματος. Στην πραγματικότητα, είναι σύνηθες να αναζητάμε περισσότερα τρόφιμα/σνακ παρά το γεγονός ότι τρώμε ήδη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πείνα που προκαλείται λόγω βαρεμάρας δεν σταματά.

Αυτό το σακουλάκι με τα αλμυρά ποπ κορν ή τα πατατάκια είναι ένας αγωγός για να μας κάνει να νιώσουμε υπέροχα εκείνη τη στιγμή - παρέχει μια δόση ευχαρίστησης, έστω και βραχύβια.

Οι ειδικοί λένε ότι το πρώτο βήμα είναι ο διαχωρισμός της πλήξης από την πρόσληψη τροφής. Αυτά τα δύο πράγματα δεν χρειάζεται να συνδέονται. Για αρχή, λοιπόν, προσδιόρισε τις περιπτώσεις που τρως από πλήξη (ξέρω, είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά μπορείς να το κάνεις!).

Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να αναρωτηθείς αν θα παραπονιόσουν στην περίπτωση που κατανάλωνες ένα γεύμα με υγιεινά - αλλά ίσως όχι και τόσο συναρπαστικά - τρόφιμα. Όταν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το ενδεχόμενο να τρώμε από πλήξη, σίγουρα έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε ή χρειαζόμαστε.

Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμαστε για να αλλάξουμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης. Οι αποτελεσματικές λύσεις είναι εκείνες που συνδέονται σκόπιμα με τις οδούς ανταμοιβής του εγκεφάλου, προκειμένου να εγγυηθούν θετική ενίσχυση. Σκέψου: το συναίσθημα που νιώθεις όταν μιλάς με την κολλητή σου στο τηλέφωνο. Ή αμέσως μετά την ολοκλήρωση μιας προπόνησης. Λάβε υπόψη ότι η λύση δεν είναι απλώς να «σταματήσεις» να τρως από πλήξη. Αυτό σπάνια λειτουργεί, καθώς αργά ή γρήγορα, η δύναμη της θέλησης μειώνεται.

Και πάλι, όλα αυτά είναι πολύ πιο εύκολο να τα λέμε παρά να τα κάνουμε—άρα πρέπει να θυμόμαστε να είμαστε ευγενικές με τον εαυτό μας, να τον αγαπάμε και να τον φροντίζουμε.

Καμιά μας δεν απέκτησε αυτή τη συνήθεια από τη μια μέρα στην άλλη, οπότε ας μην περιμένουμε να την ξεπεράσουμε από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορείς να αλλάξεις τους μηχανισμούς αντιμετώπισης με λίγο ψυχικό σθένος σε συνδυασμό με την επανάληψη της εξάσκησης νέων συμπεριφορών όποτε αισθάνεσαι ότι θέλεις να ξεσπάσεις στο φαγητό.

Cover photo: @fvlyacelik

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης