Κι όμως, οι διατροφικές σου συνήθειες επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου σου

Αν υποφέρεις από διαταραχές ύπνου, ίσως είναι ώρα να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες.

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για όλες μας και θα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και λαμπερές. Αν, ωστόσο, υποφέρεις από αϋπνίες και δυσκολεύεσαι να τηρήσεις το 8ωρο ύπνου που συμβουλεύουν οι ειδικοί, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι διατροφικές σου συνήθειες παίζουν ρόλο σε αυτό.

Οι τροφές που βάζουμε στον οργανισμό μας, καθώς και οι ώρες που επιλέγουμε να φάμε, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ύπνου μας.

Οι ειδικοί μίλησαν! Ο καφές και αυτές οι 5 τροφές θα σου φτιάξουν τη διάθεση

Όλες γνωρίζουμε λίγο-πολύ ότι το αλκοόλ, τα τηγανητά, η ζάχαρη, οι απλοί υδατάνθρακες, τα πικάντικα τρόφιμα και η καφεΐνη επηρεάζουν αρνητικά τον κιρκάδιο ρυθμό και την ποιότητα του ύπνου μας. Αλλά η ώρα και η ποσότητα των γευμάτων είναι επίσης σημαντικά.

Το να τρως πολύ το βράδυ αντί να κάνεις μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή να πηγαίνεις για ύπνο με άδειο στομάχι αντί να τρως ένα υγιεινό σνακ για βράδυ, είναι διατροφικές συνήθειες που μπορούν να έχουν επίδραση - καλώς ή κακώς - στον ύπνο.

Φαγητό VS Ύπνος

  • Για να έχεις ποιοτικό ύπνο θα πρέπει να καταναλώνεις καλούς υδατάνθρακες

Η κατανάλωση καλών υδατανθράκων όπως οι γλυκοπατάτες, συμβάλλει στη μείωση των διαταραχών ύπνου, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη (και επομένως υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης). Οι διατροφολόγoι συνιστούν να καταναλώνεις ένα ισορροπημένο γεύμα τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον ύπνο για να υποστηρίξεις την πέψη και τον ποιοτικό ύπνο.

  • …και να αποφεύγεις την καφεΐνη

Η καφεΐνη δεν ευνοεί τον ξεκούραστο ύπνο, γι' αυτό οι ειδικοί συστήνουν να την αποφεύγετε μετά τη μία το μεσημέρι. Η καφεΐνη μπλοκάρει μια χημική ουσία που ονομάζεται αδενοσίνη. Αυτή η χημική ουσία βοηθά στη βελτίωση της ετοιμότητάς μας για ύπνο, επομένως όταν την μπλοκάρεις είναι πολύ πιθανό να υποφέρεις από αϋπνίες.

  • Μην κοιμάσαι ποτέ πεινασμένη

Αν και οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε 2-3 πριν τον ύπνο, υποστηρίζουν επίσης ότι αν πεινάμε, πρέπει να φάμε κάτι και να μην αφήσουμε την κοιλιά μας να γουργουρίζει. Για να υποστηρίξεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ κοιμάσαι, προτίμησε να καταναλώνεις ένα ελαφρύ σνακ περίπου 30-60 λεπτά πριν τον ύπνο. Ιδανικά, επίλεξε έναν συνδυασμό πρωτεΐνης, καλών λιπαρών και μη αμυλούχων υδατανθράκων.

  • Να καταναλώνεις πρωτεΐνη και φυτικές ίνες

Ο βαθύς ύπνος μάς βοηθά να νιώθουμε ξεκούραστες το πρωί, και μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη συμβάλλει στον ποιοτικό ύπνο. Αντίθετφυτικών ινών προέβλεπε μεγαλύτερη διάρκεια στον βαθύ ύπνο», λέει, ενώ δίαιτες χαμηλότερες σε φυτικές ίνες και υψηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον βαθύ ύπνο.

Προσθέτει ότι μια δίαιτα μέτρια σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του χρόνου που αφιερώνουμε στον κύκλο REM - το βαθύτερο στάδιο του ύπνου - ενώ μια δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη μπορεί να μειώσει πραγματικά την αποτελεσματικότητα του ύπνου μας (το ποσοστό του χρόνου ύπνου).

Ενώ αυτές οι συμβουλές μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, ο Δρ Ζωγράφος μας υπενθυμίζει ότι το φαγητό δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. «Θυμηθείτε: παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή του ύπνου και η ψυχική υγεία, παίζουν ρόλο στις παραπάνω συμβουλές/συστάσεις και θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη κατά την ανάλυση του τρόπου βελτίωσης του ύπνου».

Cover photo: @carla_ginola

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης