Πως έχει αλλάξει η σχέση των διαβητικών με τη ζάχαρη;
Στις μέρες μας, η επιστημονική κοινότητα επιτρέπει την κατανάλωση υδατανθράκων και αμυλούχων τροφίμων στους διαβητικούς ασθενείς, εκπαιδεύοντάς τους παράλληλα πώς να καταμερίζουν τις τροφές αυτές στα γεύματα της ημέρας.
Δηλαδή, πλέον επιτρέπεται να καταναλώσουν οποιοδήποτε αμυλούχο τρόφιμο επιθυμούν (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) αρκεί αυτό να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες σε περισσότερα των τριών γευμάτων ημερησίως και να είναι όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένο.
Έτσι, είναι προτιμότερο οι διαβητικοί ασθενείς να καταναλώνουν ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο αντί για λευκό ψωμί, ή να προτιμούν το καστανό ρύζι. Ακόμα και η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να εισαχθεί στο διαιτολόγιο του διαβητικού ασθενούς, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες.