Μία διατροφολόγος εξηγεί γιατί δεν υπάρχει ο «σωστός» ρυθμός επαναφοράς του σώματος μετά τη γέννα

Πατούλια Κατερίνα

«Η εμπειρία της κάθε γυναίκας είναι διαφορετική και συνεπώς και ο ρυθμός επαναφοράς του σώματός της. Μην συγκρίνεστε με άλλες, το σώμα σας ξέρει καλύτερα από ένα τυχαίο post στο IG», τονίζει η διαιτολόγος-διατροφολόφος και μητέρα, Κλειώ Χούπη, και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε περισσότερο μαζί της.

H Κλειώ Χούπη εκτός από μαμά μιας υπέροχης μικρής και mom to be ενός δεύτερου παιδιού, είναι και η διαιτολόγος που αγαπούν όλες οι νέες μαμάδες. Και υπάρχει λόγος γι΄αυτό μιας και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις μαμάδες που εγκυμονούν, τις μαμάδες που έχουν μόλις φέρει στον κόσμο ένα παιδί και τις μαμάδες που θέλουν να ξαναβρούν τη φόρμα τους, είναι ξεχωριστός.

Ποια είναι όμως τα λάθη που κάνουν οι νέες μαμάδες σχετικά με τη διατροφή τους και ποια είναι η συμβουλή που τους δίνει η ειδικός.

Τα πρότυπα ομορφιάς για τις νέες μαμάδες είναι αυστηρά, ειδικά στο πόσο γρήγορα πρέπει να επανέλθουν στη σιλουέτα και στα κιλά που είχαν πριν την εγκυμοσύνη. Μήπως όλη αυτή η πίεση δημιουργεί έξτρα στρες στις νέες μαμάδες που έχουν να αντιμετωπίσουν τις ορμόνες, την αϋπνία και τη νέα τους ζωή με το μωρό;

Τα media και αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέκαθεν προωθούσαν μία πλασματική εικόνα για το πως είναι το σώμα μίας νέας μαμάς. Όλοι έχουμε δει αυτά τα άρθρα με τίτλους όπως «Δείτε πως είναι η Τάδε Διάσημη μετά την εγκυμοσύνη της…», πόσο μάλλον τώρα που με τη βοήθεια ενός app μπορείς να κάνεις επεξεργαστείς τα πάντα και δυστυχώς, πολλές γυναίκες είναι διατιθέμενες να το κάνουν για λόγους ματαιοδοξίας.

Σίγουρα όλο αυτό μπορεί να επιφορτίσει με επιπλέον άγχος τις νέες μαμάδες και από την εμπειρία μου, μπορεί να οδηγήσει έως και στην αποστροφή προς το ίδιο της τον εαυτό. Η εμπειρία της κάθε γυναίκας είναι διαφορετική και συνεπώς και ο ρυθμός επαναφοράς του σώματός της. Μην συγκρίνεστε με άλλες, το σώμα σας ξέρει καλύτερα από ένα τυχαίο post στο IG.

Τι είναι αυτό που ζητούν οι μαμάδες που σας επισκέπτονται και ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν στην προσπάθεια να χάσουν κιλά μετά τον τοκετό;

Σίγουρα οι περισσότερες νέες μαμάδες ζητούν να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης και να επιστρέψουν είτε στην παλιά τους σιλουέτα, είτε ακόμα και σε κιλά που βρισκόντουσαν πριν χρόνια αλλά αισθανόντουσαν καλά. Και οι δύο στόχοι είναι εφικτοί αλλά όπως ανέφερα και πριν, το σώμα μας χρειάζεται χρόνο, πολλές φορές ξεχνάμε ότι χρειάστηκαν σχεδόν 9 μήνες έως τον τοκετό.

Επίσης, στην περίπτωση που η νέα μαμά θηλάζει, δίνεται προτεραιότητα στο θηλασμό και είμαστε πολύ αυστηρές αναφορικά με το ότι δεν θα πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά προγράμματα διατροφής ή κάποια από τις extreme μεθόδους απώλειας βάρους που εμφανίζονται καθώς κάνουμε scroll στα socialmedia, όσο και αν μας το ζητάνε. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μεγάλο ρίσκο διακοπής της παραγωγής γάλακτος.

Τελικά, πόσο γρήγορα μπορεί μια νέα μαμά να επιστρέψει στο βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη και πόση σημασία έχει η διατροφή που θα κάνει;

Καταλαβαίνω ότι το «Χρειάζεται χρόνος» είναι κάτι που δεν αρκεί για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά στην πράξη, το να επανέλθει πλήρως το σώμα και το βάρος μετά από μία εγκυμοσύνη, είναι κάτι που διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η διαδικασία, όταν γίνεται με ασφάλεια για τη γυναίκα και το μωρό της, μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και ένα χρόνο.

Αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα της γυναίκας, κατά τη διάρκεια της κύησης, έχει περάσει από μια σειρά από ορμονικών και ανατομικών μεταβολών, απαραίτητων για να αναπτυχθεί σωστά το μωράκι, αλλά και τα επιτευχθεί ο τοκετός.

Συνηθίζουμε στην περίοδο της εγκυμοσύνης να λέμε πως η μαμά τρώει για δύο, μήπως όμως η επικοινωνία με ειδικό διαιτολόγο – διατροφολόγο πρέπει να ξεκινά από το ξεκίνημα της κύησης; Συνήθως μόνο οι εγκυμονούσες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα (διαβήτη κύησης για παράδειγμα) φτάνουν στον ειδικό; Μήπως είναι λάθος η προσέγγιση αυτή;

Σχεδόν όλες οι γυναίκες ξεκινάνε την εγκυμοσύνη τους με ένα και μοναδικό στόχο: Να βάλουν όσα λιγότερα κιλά γίνεται. Στην πραγματικότητα όμως, η διατροφή κατά την κύηση είναι πολλά περισσότερα.

Ένας διατροφολόγος θα φροντίσει ώστε η μέλλουσα μαμά να καλύπτει επαρκώς όλες τις διατροφικές τις ανάγκες, θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του βάρους της και εννοείται πως θα φροντίσει για τη σωστή ενημέρωση και προετοιμασίας της γυναίκας για το πως ακριβώς πρόκειται να αλλάξει το σώμα κατά την κύηση αλλά και μετά τον τοκετό.

Είναι φοβερά σημαντικό να υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών σε αυτή τη φάση και πολύ σημαντικό- κάποιος για να απομυθοποιεί όσες «πληροφορίες» μπορεί να έχουν ακούσει από τον κοινωνικό τους κύκλο ή έχουν δει στα socialmedia, όπως για παράδειγμα το ότι «πρέπει να τρώει για δύο». Πάντα παροτρύνω της μαμάδες που συνεργαζόμαστε να ρωτάνε και να επιβεβαιώνουν αυτά που ακούνε ή διαβάζουν!

Πόσο δύσκολο είναι να μιλάμε για απώλεια βάρους σε μια γυναίκα που θηλάζει; Μπορεί τελικά η διατροφή να επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος ή μιλάμε για μύθο;

Είπαμε ήδη ότι η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και αυτό εννοείται πως ισχύει και με την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια του θηλασμού.Παράλληλα, οι αυξημένες θερμιδικές ανάγκες λόγω του θηλασμού και η εξασφάλιση των αναγκών του μωρού μπορεί να επιβραδύνουν την όποια προσπάθεια γίνεται, αλλά υπάρχει λόγος, και αυτός είναι γιατί πολύ απλάμπαίνει σε προτεραιότητα η κάλυψη των βασικών αναγκών του βρέφους και η αποφυγή της μείωσης της παραγωγής γάλακτος. Παρ’ όλα αυτά, η απώλεια βάρους παραμένει εφικτή αλλά χρειάζεται λίγη παραπάνω υπομονή.

Τώρα, αναφορικά με το αν η διατροφή μπορεί όντως να επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος, όχι δεν είναι άλλος ένας μύθος καθώς την επηρεάζει, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Ως mom-to-be, ποια είναι η πιο αποτελεσματική συμβουλή που έχεις να δώσεις στις εγκυμονούσες ή νέες μαμάδες.


«Ζήσε το!» Το ξέρω ότι ακούγεται γραφικό, αλλά, ειλικρινά, είναι ότι καλύτερο μπορεί να ζήσει μια γυναίκα. Εννοείται πως είναι μια περίοδος με 100.000 πρωτόγνωρα πράγματα και αλλαγές, αλλά θυμήσου ότι δεν είσαι μόνη σου. Έχεις τη συμπαράσταση του συντρόφου σου, της οικογένειάς σου και όλων αυτών που εμπιστεύεσαι γύρω σου. Όλα θα πάνε όλα τέλεια, δημιούργησε όμορφες αναμνήσεις και ζήσ’ το όλο!»

Ευχαριστούμε την Κλειώ Δ. Χούπη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Μ.Med.Sc www.thenutress.gr

Πρώτη φορά μαμά; Δες ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης