Πώς να απολαύσεις το παγωτό χωρίς να σκέφτεσαι μήπως παχύνεις

Το παγωτό είναι μία γευστική απόλαυση, άρρηκτα δεμένη στο μυαλό μας με το καλοκαίρι. Είναι επιθυμητό από μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή...

Long Story Short: Το παγωτό πρωτοεμφανίστηκε περίπου τον 4ο αι. π.Χ. , όπου ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας ζήτησε κάτι παγωμένο και οι υπήκοοί του, του έφεραν χιόνι με παγωμένα φρούτα. Στον 13 αιώνα, ο Μάρκο Πόλο έμαθε από τους Κινέζους πως να δημιουργεί ένα παγωμένο παρασκεύασμα από νερό και γάλα, και το μετέφερε πίσω στην Ευρώπη.

Σε αυτά τα αρχικά σκευάσματα προστέθηκαν φρούτα και άλλες γεύσεις, μπήκαν σε καλούπια, καταλήγωντας με την πάροδο των ετών στο γνωστό σε όλους μας παγωτό.

Τι περιέχει ένα παγωτό;

Σίγουρα, όμως, πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε εάν τρώγωντας ένα παγωτό φορτώνουμε τον εαυτό μας με θερμίδες χωρίς να παίρνουμε κανένα θρεπτικό συστατικό;

Σίγουρα όχι...Το παγωτό μπορεί να είναι θρεπτικό κάνοντας τη σωστή επιλογή και κρατώντας το μέτρο.

Το παγωτό έχει:

  • Υψηλη ποσότητα ασβεστίου

  • Μικρές ποσότητες πρωτεινών

  • Κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες D, B12, A

  • Αγχολυτική δράση, αφου βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει τον οργανισμό

Ωστόσο μην ξεχνάς ότι...το λίπος του παγωτού είναι κορεσμένο, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και, επομένως, αυξάνει τις πιθανότητες για δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.

Εάν όμως φτιάξεις εσύ παγωτό με ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή επιλέξεις vegan τότε μειώνεται η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Πόσες θερμίδες έχει ένα παγωτό;

        • 1 μπάλα παγωτό βανίλια 116 θερμ.

        • 1 μπάλα παγωτό σοκολάτα 125 θερμ.

        • Πύραυλος – 250θερμ/100γρ.

        • 1 γρανίτα – 90 θερμ/100γρ.

Παχαίνουν τα παγωτά 0%;

Εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Ένα παγωτό 0% έχει από 70-190 θερμ. Βέβαια, θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών ώστε να γνωρίζουμε το ποσοστό λίπους και ζάχαρης που περιέχουν, γιατί δεν είναι όλα 0% και σε ζάχαρη και σε 0% σε λιπαρά. Η επιλογή παγωτού χωρίς ζάχαρη : sugar free ή με stevia, είναι καλύτερες επιλογές για όσους ακολουθούν μία διατροφή χωρίς ζάχαρη

Μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα των παγωτών που καταναλώνουμε;

Η σωστή συντήρηση των παγωτών είναι η διατήρησή τους στους -18 έως -25 βαθμούς Κελσίου. Για τον ποιοτικό έλεγχο των παγωτών απαιτούνται χημικοί και μικροβιολογικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να καταλάβουμε αν η φύση, το είδος και τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο κώδικας τροφίμων και ποτών. Επειδή όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους ελέγχους στην καθημερινότητα, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση παγωτών που με την πρώτη ματιά και επαφή φαίνοντα να

  1. είναι λιωμένα και ξαναπαγωμένα (αλλοιωμένο σχήμα)

  2. είναι μισολιωμένα ή μαλακά

  3. έχουν αποκτήσει ασυνήθιστη απόχρωση

  4. να έχουν κρυστάλλους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η κατανάλωση παγωτών εγκυμονεί πολλούς και ίσως σοβαρούς κινδύνους για τροφικές δηλητηριάσεις.

Πώς θα φτιάξεις σπιτικό vegan παγωτό με πέντε υλικά

Πώς να απολαύσεις τα παγωτά χωρίς να παχύνεις;

  • Μπορείτε να επιλέξτε παγωτό 0% ή vegan ή sugar free

  • Εάν διαλέξτε ένα κανονικό παγωτό, φροντίστε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες

  • Μην τρώτε πάνω από 2 παγωτά την εβδομάδα.

Επομένως, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, μπορείτε να συμπεριλάβετε λιχουδιές, όπως το παγωτό, αρκεί να μην ξεπεράσετε το μέτρο!

Από την Αναστασία Κόκκαλη

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.kokkalidiet.gr

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης