Ήξερες ότι υπάρχει σωστός τρόπος για να φας το sushi; Κι όμως!

Γεωργία Βλαχοπούλου

Τρεις ειδικοί των Ιαπωνικών γεύσεων εξηγούν ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τρώμε το sushi και δίνουν tips για να απολαύσεις στο μέγιστο το πιο δημοφιλές ασιατικό φαγητό.

Από την εισαγωγή του στην αμερικανική κουζίνα τη δεκαετία του 1960, το σούσι έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ασιατικά φαγητά, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πλέον, μαζί με την πίτσα είναι από τα πιο διαδεδομένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, ενώ είναι ιδανικό αν θέλεις να βγεις πρωτο ραντεβού με κάποιον, μιας και πρόσφατη μελέτη του Match έδειξε πως αυξάνονται οι πιθανότητες κατά 170% για δεύτερο ραντεβού αν επιλέξεις την συγκεκριμένη κουζίνα.

Ο σωστός τρόπος για να φας sushi

Πέρα από αυτά όμως ήξερες πως υπάρχει συγκεκριμένη «ιεροτελεστία» για να απολαύσεις σωστά το sushi σου; Κι όμως υπάρχει! Τρεις ειδικοί του Ιαπωνικού φαγητού και κατ' επέκταση του sushi μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με το ποιος είναι ο «σωστός» τρόπος να φας sushi, οπότε συνέχισε την ανάγνωση.

Κάποια μικρά tips πρώτα

Σύμφωνα, με τον σεφ Masatomo Hamaya το sushi ήταν αρχικά «fast food», αφού ξεκίνησε ως finger food. Eπομένως, μπορείς να το φας και με τα χέρια σου και να μην χρησιμοποιήσεις καθόλου ξυλάκια, εκτός από το σασίμι. Παράλληλα, οι συγγραφείς του βιβλίου The Complete Guide to Sushi & Sashimi, Jeffrey Elliot και Robby Cook συμβουλεύουν να ξεκινήσετε με πιο ανοιχτόχρωμα ψάρια, όπως το λευκό ψάρι, και να φτάσετε στα πιο πλούσια και πιο λιπαρά είδη, όπως ο σολωμός.

Ο «σωστός» τρόπος για να φας το shushi

Αρχικά, καθάρισε τα χέρια σου. Στα περισσότερα εστιατόρια sushi, μόλις καθίσεις, θα λάβεις μια υγρή πετσέτα ή μια ατομική τυλιγμένη υγρή πετσέτα μιας χρήσης, τα οποία είναι και τα δύο για τον καθαρισμό των χεριών σου. «Αυτό είναι μέρος του omotenashi, του ιαπωνικού όρου για τη φιλοξενία που δίνει έμφαση στη φροντίδα των καλεσμένων σας ολόψυχα», λέει ο Hamaya.

Στην συνέχεια, άφησε διπλωμένη την πετσέτα δίπλα σου σε περίπτωση που την χρειαστείς ξανά, αν και κάποιες φορές ο σερβιτόρος μπορεί να την πάρει και να μείνεις με την χαρτοπετσέτα που θα έχεις στα πόδια σου, σύμφωνα με το savoir vivre.

Ύστερα, φρόντισε να έχεις έτοιμα τα ξυλάκια σου. Εάν το εστιατόριο sushi χρησιμοποιεί ξυλάκια μιας χρήσης (waribashi), είναι σκόπιμο να τα βγάλεις από τη συσκευασία τους και να τα χωρίσεις για να είναι έτοιμα όταν έρθει το φαγητό. Να αποφύγεις όμως να τα τρίψεις αμέσως μεταξύ τους. Στα πολυτελή εστιατόρια, λέει ο Yu, «υπάρχει πάντα μια θήκη για ξυλάκια» που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Η βάση είναι συνήθως τοποθετημένη παράλληλα με τον πάγκο πάνω από το πιάτο σου, καθώς έτσι μπορείς να έχεις όλο το υπόλοιπο τραπέζι για το sushi που περιμένεις.

Στη συνέχεια, ρίξε λίγη σάλτσα σόγιας - και μόνο - στο ειδικό πιατάκι. Ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλοί όταν πρόκειται για το πώς τρώνε το sushi είναι η ανάμειξη της σάλτσας σόγιας με το wasabi. «Η ανάμειξή του δημιουργεί μια λάσπη wasabi, που μοιάζει με wasabi με κάποια γεύση ψαριού. Αυτό ξεπερνά εύκολα το sushi και μετά το μόνο που γεύεσαι είναι το wasabi», προειδοποιεί ο Yu.

Τώρα, είσαι έτοιμη/ος να απολαύσεις το sushi σου. Ανεξάρτητα από το είδος του sushi που θα επιλέξεις, οι ειδικοί μας συμφωνούν ομόφωνα ότι ο σωστός τρόπος για να φας το sushi είναι σε μια μπουκιά. «Το sushi προοριζόταν να γίνει φαγητό που τρως με τα χέρια», λέει ο Hamaya, «άρα ναι, υποτίθεται ότι τρώγεται ολόκληρο. Δεν προορίζεται να κοπεί ή να γίνει μικρότερο».

Aν το «επιτρέπει» το sushi που επέλεξες για να φας, μπορείς να το βουτήξεις στο wasabi ή στη σάλτσα σόγιας που είπαμε πιο πάνω πως θα έχεις βάλει στο ειδικό πιατάκι. Λέμε «αν το επιτρέπει» το είδος του sushi που επέλεξες, γιατί μια κοινή παρανόηση σχετικά με το sushi είναι ότι πως όλα πρέπει να βυθίζονται σε σάλτσα σόγιας. Αυτό όμως, δεν είναι αλήθεια.

Μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί προσβλητικό για τον σεφ να βουτήξει ένας πελάτης εστιατορίου το sushi του κατευθείαν στη σόγια ή το wasabi κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι ειδικοί, Yu και Hamaya «Οι σεφ μπορεί να έχουν προτιμήσεις για το ποιο πιάτο συνδυάζεται καλύτερα με wasabi ή σάλτσα σόγιας και συνήθως τελειοποιούν την ισορροπία των συστατικών πριν φτάσει στη θέση σου. Για να έχεις την πιο αυθεντική εμπειρία, θα πρέπει να μιλήσεις με τον σεφ ή το προσωπικό του εστιατορίου και να τους επιτρέψεις να καθοδηγήσουν το γεύμα σου».

Αφού τελειώσεις μπορείς να καθαρίσεις τον ουρανίσκο σου. Μπορεί να έχεις δει εστιατόρια να στρώνουν μια φέτα τουρσί τζίντζερ στο sushi τους, αλλά αυτό δεν είναι σωστή εθιμοτυπία. «Το τζίντζερ σερβίρεται ως καθαριστικό του ουρανίσκου ανάμεσα στα πιάτα και στην πραγματικότητα δεν προορίζεται να καταναλωθεί με το sushi σας», μας λέει ο Hamaya και συμφωνούν και οι άλλοι δύο ειδικοί.

Τέλος, αν έχεις τελειώσει μια και καλή το γεύμα σου «συμμάζεψε» λίγο το τραπέζι σου ισιώνοντας ίσως λίγο τα πράγματα, χωρίς όμως να «στοιβάξεις» τα πιο μικρά πιάτα πάνω στα πιο μεγάλα γιατί αυτό θεωρείται αγένεια από το προσωπικό τέτοιων εστιατορίων. Αντ' αυτού, αν χρησιμοποίησες ξυλάκια βάλε τα πάλι μέσα στη θήκη τους. Προτού φύγεις ευχαρίστησε τον σεφ, καθώς το να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου σε αυτόν για τις γεύσεις που δοκίμασες είναι μέρος του εθιμοτυπικού.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης