Διατηρήστε όλες τις βιταμίνες των λαχανικών με 5 διαφορετικούς τρόπους
Τα ιδιαίτερο στοιχείο των λαχανικών είναι πως όσο λιγότερο μαγειρευτούν, τόσο περισσότερες βιταμίνες διατηρούν μέσα τους. Υπάρχουν, λοιπόν, πέντε γρήγοροι τρόποι για να μαγειρέψετε τα λαχανικά σας, αλλά ταυτόχρονα να μην χάσουν τα διατροφικά στοιχεία τους:
1.Διατηρήστε τη φλούδα ή/και τα φύλλα: Οι περισσότερες βιταμίνες των λαχανικών βρίσκονται στη φλούδα και στο εξωτερικό περίβλημα των φύλλων τους, γι' αυτό πρέπει να τα πλένετε πολύ απαλά και να τα βράζετε σε λίγο νερό.
2.Στον ατμό: Για να μαγειρέψετε τα λαχανικά γρήγορα και με ελάχιστο νερό, ο καλύτερος τρόπος είναι το μαγείρεμα στον ατμό. Όσο λιγότερος είναι ο χρόνος που μαγειρεύετε τα λαχανικά, τόσο πιο υγιεινά θα είναι.
3.Κόψτε μεγάλα κομμάτια: Κόβοντας τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια θα βοηθήσει στο να κρατήσετε το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών που περιέχουν. Ακόμα καλύτερα, βράστε τις πατάτες ολόκληρες και με τη φλούδα τους, για να κερδίσετε την αξία τους στο έπακρο.
4.Τα «γρήγορα» λαχανικά: Το μπρόκολο, τα φασόλια, ο αρακάς και τα σπαράγγια πρέπει να μαγειρεύονται πολύ γρήγορα γιατί, σε αντίθεση με τις πατάτες και τα καρότα, αυτά τα λαχανικά θα χάσουν την βιταμίνη B και C που περιέχουν αν μαγειρευτούν πολλή ώρα.
5.Διατηρήστε τον ζωμό: Ότι ζουμί έμεινε από το βράσιμο των λαχανικών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο επόμενο πιάτο λαχανικών που θα κάνετε. Αν αυτό δεν γίνει άμεσα, μπορείτε να τον παγώσετε και να τον φυλάξετε για αργότερα.