Τελικά πρέπει να πλένεις τη μπριζόλα πριν την ψήσεις; Η σωστή απάντηση στη λάθος τακτική

Τσακιρίδου Χριστίνα
Τελικά πρέπει να πλένεις τη μπριζόλα πριν την ψήσεις; Η σωστή απάντηση στη λάθος τακτική

Η απάντηση δεν είναι αυτό που πιθανότατα νόμιζες μέχρι και σήμερα.

Το κρέας είναι ένα από τα υλικά που οι περισσότερες από εμάς συνηθίζουν να αγοράσουν σε εβδομαδιαία βάση για να φτιάξουν διάφορα αγαπημένα φαγητά.

Κοτόπουλο, μοσχάρι και χοιρινό αποτελούν τις δημοφιλέστερες επιλογές στο καλάθι του νοικοκυριού με ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν έντονα να είναι το εάν τελικά πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα ή όχι.

Ειδικός μοιράστηκε τον καλύτερο τρόπο για να χάσεις το βάρος που θέλεις χωρίς «αποτυχία»

Τελικά πρέπει να πλένεις το κρέας πριν το μαγείρεμα;

H Meredith Carothers, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων του USDA μίλησε στο bhg.com και εξήγησε αν πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγειρέψουμε.

«Όπως και με τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο ή οποιοδήποτε ωμό κρέας, το ξέπλυμα ή το πλύσιμο της μπριζόλας δεν είναι απαραίτητο ούτε συνιστάται από το USDA», εξηγεί η ειδικός.

kreas4.jpg

Το πλύσιμο της μπριζόλας αυξάνει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, καθώς τα βακτήρια στους χυμούς του κρέατος μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τροφιμογενείς ασθένειες.

«Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι η μεταφορά επιβλαβών βακτηρίων σε τρόφιμα από άλλα τρόφιμα, σανίδες κοπής και σκεύη, και συμβαίνει όταν δεν γίνεται ο σωστός χειρισμός τους», ανέφερε η Carothers.

Το πρωινό superfood που προτείνουν οι ειδικοί για απώλεια βάρους

Και πρόσθεσε: «Αυτό ισχύει κυρίως όταν χειρίζεστε ωμό κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά, επομένως κρατήστε αυτά τα τρόφιμα και τους χυμούς τους μακριά από ήδη μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και φρέσκα προϊόντα».

Οι 5 υπερτροφές που βοηθούν σε μαλλιά, δέρμα ακόμα και στην απώλεια βάρους (αν θέλεις να χάσεις)

«Το σύγχρονο σύστημα ασφάλειας των τροφίμων δεν απαιτεί το πλύσιμο ζωικής πρωτεΐνης. Το κρέας και τα πουλερικά καθαρίζονται κατά την επεξεργασία, επομένως δεν απαιτείται περαιτέρω πλύσιμο», αναφέρει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων.

«Το μαγείρεμα της μπριζόλας σε μια ασφαλή θερμοκρασία για τα τρόφιμα «σκοτώνει» τα μικρόβια στο κρέας, επομένως το πλύσιμο είναι επικίνδυνο και δεν είναι απαραίτητο», τονίζει η ειδικός.

Εάν ωστόσο νιώθεις την ανάγκη να πλύνεις τη μπριζόλα πριν το μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικό να καθαρίσεις και να απολυμάνεις πλήρως τις επιφάνειες του νεροχύτη και του πάγκου σου για να αποφύγεις τις τροφιμογενείς ασθένειες.

Πηγή κεντρικής: unsplash.com