Οι Ολυμπιονίκες δεν είναι απλώς άριστοι αθλητές αλλά και γκουρού στη διατροφή - Να τί τρώνε

Η σωστή διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ χρυσού και ασημένιου μεταλλίου, θριάμβου και απογοήτευσης.

Είτε κάποιος είναι αθλητής υψηλού επιπέδου είτε απλά στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινής του φυσικής κατάστασης, τα μυστικά της επιτυχίας μπορούν να εμπνεύσουν όλους μας.

Παρακάτω, όπως διαβάσαμε στο Mirror.com, ένας ειδικός αποκαλύπτει έξι σούπερ τροφές στις οποίες βασίζονται οι Ολυμπιονίκες για να αντέξουν τις έντονες προπονήσεις και τους αγώνες τους. Από το πλούσιο σε ενέργεια φυστικοβούτυρο μέχρι τον σολομό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ο ειδικός στη γεύση και τα τρόφιμα Matt Webster από την Seasoned Pioneers μοιράζεται τα έξι πράγματα που λατρεύουν να τρώνε οι Ολυμπιονίκες και πώς αυτά υποστηρίζουν έναν πιο υγιεινό και ευτυχισμένο τρόπο ζωής.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας για δύο μήνες μπορεί να μας κάνει «βιολογικά νεότερους», σύμφωνα με μελέτη

Σολομός Ένα βασικό στοιχείο της διατροφής κάθε Ολυμπιονίκη είναι η πρωτεΐνη. Πολλοί αθλητές στοχεύουν στην κατανάλωση άφθονης πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα διατηρούν τη φλεγμονή σε χαμηλά επίπεδα. Ο σολομός είναι γεμάτος με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ένα θρεπτικό συστατικό που συνδέεται με μια ποικιλία πλεονεκτημάτων όπως η βελτίωση της υγείας της καρδιάς και των πνευμόνων, η ενδυνάμωση των αρθρώσεων και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο σολομός είναι επίσης μια φανταστική πηγή πρωτεΐνης – του ζωτικού παράγοντα στην ανάπτυξη των μυών που βοηθά στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου μυϊκού ιστού.

Κάγιεν πιπέρι Η καψαϊκίνη, η οποία δίνει στο πιπέρι καγιέν την καυτερή του γεύση, έχει βρεθεί ότι περιορίζει την όρεξη και αυξάνει μέτρια την ενεργειακή δαπάνη και την κυκλοφορία. Επίσης, συνδέεται με υποδοχείς στον εγκέφαλο, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που σχετίζονται με την ανακούφιση από τον πόνο. Το αλεσμένο πιπέρι καγιέν χρησιμοποιείται ευρέως σε κουζίνες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη λατινοαμερικανική, την καραϊβική, την ινδική, την ταϊλανδέζικη και τη μεξικάνικη κουζίνα, και είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Όσον αφορά τα μπαχαρικά, το καγιέν είναι πολύ εύκολο να ενσωματωθεί σε μια ποικιλία πιάτων και αποτελεί ένα απαραίτητο μπαχαρικό για τους επίδοξους Ολυμπιονίκες.

Φυστικοβούτυρο Η αλήθεια είναι ότι το φυστικοβούτυρο είναι αγαπημένο πολλών αθλητών! Αν και πρέπει να είναι καθαρό φυστικοβούτυρο χωρίς πρόσθετα όπως ζάχαρη, λάδια και αλάτι. Εάν βρεις το σωστό είδος, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, καθώς και μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και είναι επίσης σημαντικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την επιτάχυνση του χρόνου αποκατάστασης μετά την προπόνηση και την πρόληψη τραυματισμών. Το φυστικοβούτυρο έχει άφθονη πρωτεΐνη ενώ αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή νιασίνης και φολικού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Επιπλέον, είναι πυκνό σε θερμίδες, εξασφαλίζοντας ότι τα επίπεδα ενέργειάς σας διατηρούνται κατά τη διάρκεια των εξαντλητικών προπονήσεων.

Όσπρια Τα όσπρια είναι ένας φυσικός συνδυασμός πρωτεΐνης-υδατάνθρακα. Αυτό είναι σημαντικό για πολλούς αθλητές αντοχής, καθώς χρειάζονται υδατάνθρακες για να τροφοδοτήσουν τους μύες τους και πρωτεΐνες για να τους χτίσουν και να τους επιδιορθώσουν. Έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι χωνεύονται αργά και προσφέρουν διαρκή ενέργεια. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι καλές επιλογές για αθλήματα αντοχής, καθώς δεν μπορείς να φας τίποτα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Οι διαλυτές ίνες στα όσπρια βοηθούν επίσης στην προστασία από καρδιακές παθήσεις μειώνοντας τη χοληστερόλη στο αίμα.

Αυγά Μόνο ένα αυγό μάς δίνει το 10% όλων των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη. Είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες πρωτεΐνες τροφίμων που υπάρχουν. Μέσα σε αυτή την υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη βρίσκονται όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τους μύες για να προωθήσουν τις διαδικασίες ανάκαμψης και επιδιόρθωσης. Εκτός από τη βιταμίνη C, η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα μπορεί να μας παρέχει από 10 έως 30% όλων των αναγκών μας σε βιταμίνες! Αυτό περιλαμβάνει τη βιταμίνη K, η οποία είναι ένα ζωτικό συστατικό για υγιή οστά. Αν δεν τρως αυγά, πραγματικά θα πρέπει.

Μαύρη σοκολάτα Ποιος είπε ότι οι Ολυμπιονίκες δεν μπορούν να απολαύσουν σοκολάτα; Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ βοηθά και στη μείωση της φλεγμονής. Πιστεύεται επίσης ότι η καφεΐνη που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει να έχουμε ενέργεια για περισσότερο, βοηθώντας μας να ασκηθούμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για να γίνει η συμφωνία ακόμη πιο γλυκιά, έρευνες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα βοηθά επίσης στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη χρήση οξυγόνου. Δύο ή τρία τετράγωνα είναι όλα όσα πραγματικά χρειάζεσαι. Αν μπορείς να βρείς μια μπάρα με αμύγδαλα και άλλους ξηρούς καρπούς, ακόμα καλύτερα.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης