Fitness FAQs: Μπορείς να κάνεις skip στο πρωινό; Η ειδικός απαντά

Πατούλια Κατερίνα

Μπορείς να παραλείψεις πραγματικά το πρωινό γεύμα αν ξυπνήσεις και δεν πεινάς; Καταναλώνεις τελικά περισσότερες θερμίδες ημερησίως, όταν παραλείπεις το πρωινό; Είναι το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας; Όλες οι ερωτήσεις για το πρωινό ζητούν απαντήσεις και η ειδικός Δήμητρα Γλυνού απαντά!

Αναμφίβολα, έχεις ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, είτε έχει τη μορφή αβοκάντο τοστ, είτε μιλάμε για scrambled αυγά, είτε για ένα κουλούρι ή μια χούφτα δημητριακά στο χέρι καθώς βγαίνεις τρέχοντας από το σπίτι. Τι γίνεται όμως αν το στομάχι σου δεν φαίνεται να έχει λάβει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να φας όταν ξυπνάς το πρωί;

Τι είναι το Ozempic; Βοηθά στην απώλεια βάρους; Η ειδικός λύνει τις απορίες μας

Δεν είναι αφύσικο το να μην αισθάνεσαι πεινασμένη το πρωί. Σε μια μικρή μελέτη του 2020 σε 193 εφήβους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 32% ανέφερε ότι έτρωγε πρωινό όλον τον χρόνο.

Τι λέει όμως η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού: Να κάνεις skip το πρωινό αν δεν πεινάς;


«Ας πούμε το βασικό: η κατανάλωση πρωινού φαίνεται ότι ρυθμίζει την όρεξη επειδή διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει υπερβολική κατανάλωση φαγητού κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό γεύμα, τείνουν να τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα μεσημεριανού, επειδή νιώθουν πεινασμένοι.

Επιπλέον, όταν παραμείνεις για ώρες νηστική, ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος. Βάση έρευνα, όσοι δεν τρώνε πρωϊνό έχουν αυξημένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με όσους τρώνε», τονίζει η ειδικός η οποία εξηγεί πάντως πως είναι μύθος να θεωρήσεις πως αν δεν φας πρωινό ένα διάστημα θα πάρεις αυτόματα βάρος:

«Η παράλειψη του πρωινού γεύματος δεν σχετίζεται αυτόματα με την αύξηση του βάρους. Αυτό που υποστηρίζεται σύμφωνα με μελέτες είναι πως κατά γενική ομολογία οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό σε καθημερινή βάση, ακολουθούν και μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Αυτό όμως από μόνο του δεν σε προστατεύει από την παχυσαρκία.

Το πρωινό είναι σίγουρα σημαντικό γεύμα, παρ’ όλ’ αυτά περισσότερη σημασία έχουν οι διατροφικές μας επιλογές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, τόσο για την απώλεια βάρους, όσο και για τη διατήρηση της υγείας μας.

Το βασικό είναι να ακούς το σώμα σου.

«Αναμφίβολα φεύγοντας το πρωί με γεμάτο στομάχι συμβάλλουμε όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Εάν πάλι το στομάχι σου δεν νιώθει έτοιμο, μην πιεστείς. Δεν χρειάζεται να καταναλώσεις μια μεγάλη μερίδα. Σε καμία περίπτωση όμως, μην το παραλείψεις τελείως. Χρειάζεσαι ένα γεύμα για να ξεκινήσεις δυναμικά την ημέρα σου», τονίζει η Δήμητρα Γλυνού!

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr/

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης