Fitness FAQs: Τελικά τρώμε υδατάνθρακες μετά τις 7 το απόγευμα; Ο ειδικός απαντά

Πατούλια Κατερίνα

Τα βραδινά γεύματα έχουν αποτελέσει εδώ και χρόνια θέμα συζήτησης, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Πολλοί θεωρούν ότι το φαγητό το βράδυ, ιδίως αργά, είναι η κύρια αιτία αύξησης βάρους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική και βασίζεται κυρίως στην ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε την ημέρα, όχι απαραίτητα στην ώρα που τρώμε. Ζητήσαμε από τον Μάνο Δημητρούλη, Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, να μας εξηγήσει τι ισχύει με τον μύθο των βραδινών θερμίδων που παχαίνουν και οι απαντήσεις, σίγουρα θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Επιστημονικές μελέτες έχουν καταρρίψει τον μύθο ότι το φαγητό το βράδυ μας παχαίνει από μόνο του.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, αν οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται μέσα στην ημέρα είναι σταθερές και ισορροπημένες, δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στο βάρος ανθρώπων που τρώνε το κυρίως γεύμα τους το βράδυ, σε σύγκριση με εκείνους που το καταναλώνουν το μεσημέρι.

Ουσιαστικά, η αύξηση βάρους σχετίζεται με την υπερκατανάλωση θερμίδων και όχι με την ώρα του γεύματος», τονίζει ο ειδικός.

Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα του, είτε αυτό συμβαίνει το βράδυ είτε οποιαδήποτε άλλη ώρα, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: η αύξηση βάρους.

Δεν είναι λοιπόν η ώρα που καθορίζει αν θα πάρουμε κιλά, αλλά η συνολική ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα.

Μήπως δεν χορταίνεις στο πρωινό επειδή δεν τρως πολλή πρωτεΐνη;

Διαχείριση της γλυκόζης και των υδατανθράκων

Ενώ η ώρα δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση βάρους, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα νωρίς μέσα στην ημέρα όσον αφορά τη διαχείριση της γλυκόζης και των υδατανθράκων. Σύμφωνα με μελέτες, ο οργανισμός έχει καλύτερη γλυκαιμική απόκριση το πρωί, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα παραμένουν πιο σταθερά όταν τρώμε πρωινά γεύματα, ενώ όσο περνά η μέρα, αυτή η απόκριση φθίνει.

«Το ορμονικό μας σύστημα, που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής, λειτουργεί πιο αποδοτικά νωρίς την ημέρα», τονίζει ο Μάνος Δημητρούλης.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν και δεν είναι απαγορευτικό να τρώμε μεγάλα γεύματα το βράδυ, είναι πιθανό ο οργανισμός να διαχειριστεί καλύτερα τα γεύματά μας αν τα καταναλώνουμε νωρίτερα. Οι πιο σταθερές τιμές γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα μειώνουν τον κίνδυνο για μεταβολικά προβλήματα, όπως η ινσουλινοαντίσταση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το βάρος μακροπρόθεσμα.

Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί όταν τρώνε το βράδυ είναι η υπερκατανάλωση τροφής. Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, το άγχος και η κούραση μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική πείνα το βράδυ, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μία μόνο στιγμή. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα υπερκατανάλωσης θερμίδων και, συνεπώς, την αύξηση βάρους.

«Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η ισορροπημένη κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα. Αν προσπαθούμε να τρώμε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα, χωρίς να παραλείπουμε σημαντικές ώρες φαγητού, μπορούμε να αποφύγουμε τη συσσωρευμένη πείνα που θα μας οδηγήσει σε υπερφαγία το βράδυ», εξηγεί ο ειδικός.

Ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει την απώλεια βάρους είναι ο καθορισμός χρονικών ορίων στην κατανάλωση τροφής. Ορισμένοι επιλέγουν να σταματούν να τρώνε μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, π.χ. 8 το βράδυ, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Αυτές οι πρακτικές περιορισμού φαίνεται να είναι αποτελεσματικές, καθώς λειτουργούν ως ένα είδος «νηστείας» που περιορίζει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται μέσα στην ημέρα.

«Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο για όλους, αποτελεί έναν καλό τρόπο να διαχειριστούμε τις θερμίδες μας και να αποφύγουμε το ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα αργά το βράδυ».

«Μια σαλάτα έφαγα»: Ο ειδικός εξηγεί πώς μπορείς να φορτωθείς εώς 500 θερμίδες παραπάνω

Το φαγητό δεν είναι μόνο θρέψη αλλά και απόλαυση

«Το φαγητό δεν είναι μόνο θρέψη για το σώμα, αλλά και μια από τις βασικότερες απολαύσεις στη ζωή μας. Το να απολαμβάνουμε τα γεύματά μας σε ένα όμορφο περιβάλλον, χωρίς βιασύνη και άγχος, μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές και να αποφύγουμε τις υπερβολές», εξηγεί ο ειδικός και τονίζει.

«Αν προτιμάς να τρως το βράδυ λόγω του προγράμματός σου ή επειδή σε βολεύει περισσότερο, αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένος σε αύξηση βάρους.

Το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία: να διαχειρίζεσαι σωστά τα γεύματά σου μέσα στην ημέρα και να απολαμβάνεις το φαγητό σου με μέτρο».

Συνοψίζοντας, τα βραδινά γεύματα δεν μας παχαίνουν από μόνα τους.

Η αύξηση βάρους οφείλεται στην υπερκατανάλωση θερμίδων και όχι στη συγκεκριμένη ώρα που τρώμε. Αν καταναλώνουμε τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα μας και διαχειριζόμαστε σωστά τα γεύματά μας, μπορούμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας ό,τι ώρα θέλουμε, χωρίς να ανησυχούμε για τις συνέπειες.

Ευχαριστούμε τον Μάνο Δημητρούλη, Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου ΠανεπιστημίουΔημητρούλης Μάνος Msc


www.dietstories.gr

https://www.facebook.com/manolis.dimitroulis

https://www.instagram.com/manos_dimitroulis/

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης