Η τροφή που πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά για να μειώσεις το κοιλιακό λίπος
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση αυτής της πολύτιμης τροφής, η οποία, για καλή μας τύχη, είναι κεντρικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής.
Αναζητάς τη λύση για να μειώσεις το κοιλιακό λίπος και να ενισχύσεις την προσπάθειά σου για απώλεια βάρους; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται ήδη στην κουζίνα σου! Το ελαιόλαδο, αυτός ο θησαυρός της μεσογειακής διατροφής, δεν είναι απλώς ένα γευστικό συστατικό, αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία και τη γραμμή σου.
Ολοένα και περισσότερες μελέτες αναφέρουν πως το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην καύση του λίπους, να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να υποστηρίξει την ισορροπημένη απώλεια βάρους, όταν καταναλώνεται με μέτρο φυσικά και ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Η παχυσαρκία ως παγκόσμιο πρόβλημα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως θα είναι παχύσαρκος μέχρι το 2035. Ωστόσο, «πρόκειται για ένα πρόβλημα που η επιστήμη ζητά να αναγνωριστεί ως χρόνια ασθένεια, αλλά συνεχίζουμε να κατηγορούμε τον ασθενή», τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Ισπανικής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (Seedo), Άλμπερτ Λεκουμπέ.
Ο ειδικός επισημαίνει ότι «η παχυσαρκία» είναι η πιο στιγματισμένη ασθένεια μαζί με τις ψυχικές ασθένειες, τόσο από την κοινωνία όσο και από τους επαγγελματίες υγείας. Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία ότι πρόκειται για ελάττωμα καθώς, στην πραγματικότητα μιλάμε για μια σύνθετη, χρόνια και πολυπαραγοντική ασθένεια».
Για την ακρίβεια, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η διατροφή είναι μόνο μία από τις αιτίες, ενώ παράγοντες όπως οι «μεταβολικές, ενδοκρινικές, επιγενετικές ή περιβαλλοντικές διαδικασίες, όπως το άγχος και η έλλειψη ύπνου, μπορούν να οδηγήσουν στη μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό».
Μπορούν λίγες σταγόνες ελαιόλαδου να αποτρέψουν πραγματικά το hangover;
Ο ρόλος του ελαιόλαδου στην απώλεια βάρους
Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας και στην Ελλάδα, με τα ποσοστά να αυξάνονται ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία, το 63% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ στα παιδιά και τους εφήβους (2 - 14 ετών) το ποσοστό αυτό καταγράφεται ως 37,5%.
Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, κυρίως μέσω τροφών πλούσιων σε λίπη και υδατάνθρακες, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή την τάση.
Η μεσογειακή διατροφή, με βασικό συστατικό το ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Ενσωματώνοντας το ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή, μπορούμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές του ιδιότητες, προάγοντας την υγεία μας και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Επιπλέον, διάφορες επιδημιολογικές μελέτες συνδέουν την τήρησή της με την απώλεια βάρους, ενώ ταυτόχρονα μειώνει άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη.
Το λάθος με το ελαιόλαδο βρίσκεται στο καπάκι και το κόλπο για οικονομία και σταθερή ροή είναι απλό
Οφέλη του ελαιόλαδου
Το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή λίπους και είναι το κύριο χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής. Η θρεπτική του αξία προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και τη μείωση βάρους.
Σε πρόσφατη κλινική μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας ΤΗ Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αναφέρθηκε, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών από μονοακόρεστα (ελαιόλαδο και ξηροί καρποί) μείωσε το βάρος και τη συνολική χοληστερόλη των συμμετεχόντων μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
Στην ίδια μελέτη διαβάζουμε ότι η ενσωμάτωση του ελαιόλαδου στη διατροφή μειώνει:
- Κατά 29% την πιθανότητα θανάτου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
- Κατά 19% από καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Κατά 18% από αναπνευστικές παθήσεις.
- Κατά 17% από καρκίνο.
Επιπλέον, η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων λιπαρών, όπως το βούτυρο ή η μαργαρίνη, με ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ποσοστό από 8% έως 34%.