Υπάρχουν τροφές που καίνε τα λίπη;
Και ποιες είναι αυτές;
Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχουν θαυματουργά τρόφιμα. Κανένα φαγητό δεν διαθέτει την ιδιότητα να αδυνατίζει χωρίς δίαιτα και ιδίως χωρίς γυμναστική. Ωστόσο, στο πλαίσιο της κατάλληλης διατροφής και της συστηματικής γυμναστικής, κάποιες τροφές μπορούν να προσφέρουν σημαντική αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, δίνοντάς μας τη δυνατότητα περισσότερων κάυσεων. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
1. Γαλακτοκομικά: Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέσω γαλακτοκομικών μειωμένων λιπαρών και επίσης χαμηλών σε νάτριο συμβάλει στην προστασία του μυϊκού ιστού και στην αναλογικά μεγαλύτερη απώλεια λίπους.
2. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα αδρά επεξεργασμένα προϊόντα δημητριακών αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και αμυλούχων υδατανθράκων, τα οποία, επειδή απορροφώνται πιο αργά, διατηρούν το σάκχαρο του αίματος πιο σταθερό.
3. Ινώδη λαχανικά και χόρτα: Είναι ενεργειακά αραιά τρόφιμα, πλούσια σε νερό, φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Γεμίζουν το στομάχι με λίγες θερμίδες, προκαλώντας έτσι ταχύτερα την αίσθηση του κορεσμού.
4. Όσπρια: Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αυξάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον κορεσμό της πείνας και συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
5. Ξηροί καρποί και σπόροι: Παρότι είναι ενεργειακά πυκνά τρόφιμα και αποδίδουν αρκετές θερμίδες, έχουν ευεργετική επίδραση στον έλεγχο της πείνας και στο μεταβολισμό του λίπους, εφόσον δεν υπερκαταναλώνονται.
6. Ψάρια και θαλασσινά: Περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης.
Η λίστα όμως δεν τελειώνει εδώ. έχουμε και άλλους, δυνατούς συμμάχους στη μάχη κατά του λίπους, όπως τα καυτερά μπαχαρικά και γεύματα, οι άπαχες ζωικές πρωτεΐνες, ο καφές, το τσάι και το παγωμένο νερό, που μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση των καύσεων.
Λαχανικά και χόρτα: Αγκινάρα, Βλίτα, Γλιστρίδα, Κάρδαμο, Καρότο, Κολοκύθα, Κολοκυθάκι, Κουνουπίδι, Κρεμμυδάκι, Κρεμμύδι, Λαχανάκια, Λάχανο, Μαϊντανός, Μανιτάρια, Μαρούλι, Μπάμιες, Μπρόκολο, Παντζάρι, Πιπεριές (ιδίως οι καυτερές, Πράσα, Ραδίκια, Ραπανάκι, Ρόκα, Σέλινο, Σκόρδο, Σπανάκι, Σπαράγγι, Σταμναγκάθι, Τσουκνίδα, Φασολάκια
Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες: Αρακάς, Βρόμη, Γλυκοπατάτα, Ζυμαρικά ολικής αλέσεως, Καλαμπόκι, Κεχρί, Κινόα, Κολοκάσι, Κριθάρι, Μούσλι (άψητο), Ξινόχοντρος, Όσπρια (καλή πηγή πρωτεϊνών), Παξιμάδι κριθαρένιο, Πλιγούρι, Ρύζι καστανό, Σίκαλη, Τραχανάς, Φύτρες δημητριακών, Χαρούπι, Ψωμί πιτυρούχο
Ασβέστιο: Γάλα Γιαούρτι. Κεφίρ Ξινόγαλο, Σαρδέλες και ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα
Λίπη και έλαια: Αβοκάντο, Βούτυρο αμυγδάλου, Βούτυρο καρύδας, Έλαιο MCT, Ελαιόλαδο ωμό, Ελιές ανάλατες, Iχθυέλαιο, Κρόκος αβγού, Λινέλαιο ωμό, Σησαμέλαιο, Ταχίνι, Φιστικοβούτυρο
Φρούτα: Ακτινίδιο, Ανανάς, Αχλάδι, Βατόμουρα, Βερίκοκο, Γκρέιπφρουτ, Δαμάσκηνο, Κεράσι, Κράνα, Λεμόνι, Μάνγκο, Μήλο, Πορτοκάλι, Ρόδι, Σταφίδα μαύρη, Φράουλα
Πρωτεϊνικές πηγές: Ασπράδι αβγού, Θαλασσινά, Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey), Ρεβίθια, Σόγια, Φάβα, Φακές, Φασόλια, Ψάρια (ιδίως: τόνος βακαλάος, σαρδέλες, σκουμπρί και σολομός), Ψαχνό πουλερικών και κόκκινων κρεάτων (προτιμότερο από ζώα ελεύθερης βοσκής ή βιολογικής εκτροφής)
Ροφήματα: λουίζα, σημύδα κ.ά., Ζωμοί και χυμοί λαχανικών (π.χ. παντζαριού), Κακάο, Καφές, Τσάι, Χυμός βατόμουρων, Χυμός γκρέιπφρουτ, Χυμός ροδιού
Ξηροί καρποί και σπόροι: Αμύγδαλα, Ηλιόσπορος, Καρύδια, Κολοκυθόσπορος, Κουκουνάρι, Λιναρόσπορος, Σουσάμι, Σπόροι Chia, Φιστίκια
Διάφορα: Ανθοί λουλουδιών, Βανίλια, Δεντρολίβανο, Κανέλα, Κρόκος (ζαφορά), Μαστίχα, Μουστάρδα, Μπούκοβο, Ξύδι άσπρο, Πάπρικα καυτερή, Πιπέρι καγιέν, Ρίγανη, Σάλτσα τσίλι και Τζίντζερ!