Τα «κατά» της δίαιτας χωρίς γλουτένη
Ένα νέο διατροφικό «τρεντ» που ξεκίνησαν εδώ και καιρό οι σταρ του Hollywood και όσο πάει και επεκτείνεται, είναι ο αποκλεισμός της γλουτένης (ένα είδος πρωτεΐνης που περιέχεται στη σίκαλη, στο σιτάρι και στο κριθάρι και κατά συνέπεια στους περισσότερους τύπους ψωμιών, δημητριακών, ζυμαρικών και άλλων ειδών βασικής διατροφής) από την καθημερινή διατροφή, ώστε να τρέφονται πιο υγιεινά και, φυσικά, να χάνουν κιλά. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ένα μεγάλο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε εκτενέστερα σε μελλοντικό κείμενο, υπάρχουν όμως κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε αν σκοπεύετε να την ακολουθήσετε άμεσα:
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε για λίγο καιρό και να το σταματήσετε μετά, είναι μια ριζική και μόνιμη αλλαγή της διατροφής σας. Μερικά από τα σημαντικότερα «κατά» της, εκτός του ότι αποκλείονται αγαπημένες τροφές όπως μακαρόνια, αλλαντικά, σοκολάτα, σάλτσες, ακόμα και η μπίρα, είναι πως υπάρχει η πιθανότητα να πέσουν σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, όπως το σίδηρο και το ασβέστιο. Επίσης, η gluten free δίαιτα απαιτεί αυστηρό προγραμματισμό και συνέπεια αλλά και σχετικά «γερή» τσέπη, καθώς τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι αρκετά πιο ακριβά από τα κανονικά. Σκεφτείτε το διπλά, λοιπόν, πριν πάρετε την μεγάλη απόφαση.