Η σημασία του να τρώμε με ωράριο!
Από την διαιτολόγο Ζιώζιου Ευανθία, κάτοχο πτυχίου διατροφής και επιστήμης τροφίμων στο πανεπιστήμιο OXFORD BROOKES UNIVERSITY της Οξφόρδης μετά τιμής.
Είναι ευρέως γνωστό ότι η ποιότητα και η ποσότητα των γευμάτων επηρεάζει άμεσα τόσο την υγεία όσο και το βάρος του σώματος. Δεν λαμβάνεται όμως υπόψη η σημασία των ωρών των γευμάτων αλλά και η συχνότητα αυτών. Με τον όρο γεύμα εννοείται και ένα φρούτο στο δεκατιανό. Πολλοί άνθρωποι παραλείπουν γεύματα λόγω έλλειψης χρόνου ή προσπάθειας απώλειας βάρους. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι:
• Μειώνονται οι αποθήκες γλυκογόνου που βρίσκονται στους μύες και στο ήπαρ και στην προσπάθεια απώλειας κιλών χάνεται νερό αντί λίπος
• Πέφτουν τα επίπεδα γλυκόζης που χρειάζονται για τη λειτουργία εγκεφάλου, νεύρων, μυών.
• Ο οργανισμός καίει λίπος για ενέργεια στην μορφή των κετόνων που είναι βλαβερές, αντί άλλων πηγών όπως οι υδατάνθρακες. Έτσι δημιουργείται κόπωση, ζαλάδα, δυσκοιλιότητα, υπόταση, κίνδυνος υπερουριχαιμίας, κίνδυνος βλάβης ή θνησιγένεια εμβρύου, μείωση του μεταβολισμού, μειωμένη επίδραση των ορμονών, μυϊκή απώλεια.
• Μειώνεται η ορμόνη Τ3 του θυρεοειδούς και μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως κόπωση, κατάθλιψη, ευαισθησία στο κρύο, αύξηση βάρους, ξηροδερμία δυσκοιλιότητα, διαταραχές έμμηνου ρύσης
• Αυξάνονται τα επίπεδα της παραγόμενης ινσουλίνης και γίνεται έτσι εναποθήκευση λίπους
• Αύξηση τριγλυκεριδίων
• Μειωμένη καύση λίπους κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας λόγω έλλειψης ενέργειας από τροφές
• Αυξημένη πείνα που οδηγεί στην μετέπειτα κατανάλωση μεγαλύτερων γευμάτων
• Έκκριση ορμόνης στο στομάχι λόγω πείνας που μειώνει την καύση του λίπους
• Προβληματική πέψη
• Μειωμένη οστική πυκνότητα
• Μειωμένη θερμοκρασία σώματος
• Μειωμένο ανοσοποιητικό
• Ελάττωση τεστοστερόνης
• Δυσθυμία
• Προβλήματα έμμηνου ρύσης
Η λύση λοιπόν για μια υγιεινή διατροφή είναι να καταναλώνονται πέντε με έξι γεύματα ημερησίως με κύρια το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό ως εξής:
➢ Τρώτε ένα καλό πρωινό (ως βασιλιάδες που λέει και ο λαός). Έτσι έχετε ενέργεια, μνήμη, συγκέντρωση, παραγωγικότητα και καλή διάθεση
➢ Κάνετε διαλλείματα για σνακ ή φαγητό κάθε τρεις ώρες
➢ Το βράδυ τρώτε ελαφριά
➢ Κάθε γεύμα από τα τρία κύρια να αποτελείται από 'καλούς' υδατάνθρακες για ενέργεια, όπως μια φέτα ψωμί σικάλεως ή δημητριακά ολικής άλεσης, σε συνδυασμό με πρωτεΐνη για δύναμη όπως γάλα, γιαούρτι, κρέας, τυρί, ψάρι, αυγό
➢ Τα σνακ να είναι υγιεινά όπως ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι ή μια φέτα ψωμί με μια φέτα τυρί
➢ Το αλκοόλ να καταναλώνεται στο τέλος του γεύματος έτσι ώστε να βοηθούνται οι ορμόνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση της όρεξης και της πέψης
➢ Αποφύγετε τα πολλά λιπαρά, τα έτοιμα φαγητά, τα αναψυκτικά και τη ζάχαρη
➢ Προγραμματίζετε από την προηγούμενη το διατροφικό πλάνο της επόμενης ημέρας έτσι ώστε να προετοιμάσετε υγιεινά γεύματα και σνακ
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το doctoranytime.gr