Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Είναι όντως η καλύτερη;
Εδώ και αρκετό καιρό, η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στις γυναίκες, ακόμα και αν πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη δίαιτα, καθώς αποκλείει τα περισσότερα αγαπημένα φαγητά. Είναι όμως, όντως, τόσο αποτελεσματική; Κοιτάξτε να δείτε. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κοιλιοκάκη, παλεύουν με πεπτικά προβλήματα, υποσιτισμό και άλλες παρενέργειες. Αυτό συμβαίνει γιατί η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, προκαλεί ανοσολογική αντίδραση η οποία με τη σειρά της προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, προκαλώντας υποσιτισμό, αναιμία, διάρροια και μια σειρά από άλλα προβλήματα. Γενικά η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει διάφορες ευαισθησίες, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είναι επιβλαβής. Το να κόψετε, λοιπόν, τη γλουτένη από τη διατροφή σας, ενώ δεν σας προκαλεί προβλήματα, δεν θα σας βοηθήσει απαραίτητα να χάσετε κιλά ή να γίνετε πιο υγιείς. Ενώ πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη αποτελούν εξαιρετικά υγιεινές λύσεις (όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι άπαχες πρωτεΐνες), οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δεν είναι εξ ορισμού υγιεινή επιλογή.