Γαλακτικό οξύ: Ένα «τρομακτικό» συστατικό που όμως κάνει καλό
Πολλές φορές διαβάζουμε κάτι περίεργα ονόματα στα συστατικά των τροφίμων και τρομάζουμε, κυρίως επειδή δεν έχουμε ιδέα τι είναι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην περίπτωση του γαλακτικού οξέως, με τη διαφορά όμως πως πρόκειται για ένα εντελώς άκακο συστατικό το οποίο στην πραγματικότητα μας κάνει καλό. Αυτό το φυσικό συντηρητικό που είναι και αρωματική ουσία, παρασκευάζεται από τη ζύμωση καλαμποκιού, ζαχαρότευτλου ή ζαχαροκάλαμου και προσθέτει την κατάλληλη μυρωδιά σε παγωμένα επιδόρπια και σε μερικά φρουτώδη ποτά. Είναι απαραίτητο για τη δρομολόγηση της διαδικασίας της ζύμωσης σε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το τυρί, το βουτυρόγαλα, το τουρσί και το ξινολάχανο, αν και δεν θα το δείτε συνήθως σε αυτές τις ετικέτες.